Broumovsko

Neděle 23.únor 2020

Poslední aktualizace23.02.2020 04:14

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog Nebezpečně dobrá polská kuchyně

Nebezpečně dobrá polská kuchyně

Email Tisk PDF
seznam článků
Nebezpečně dobrá polská kuchyně
Strana 2
Strana 3
Všechny strany

chlodnikOčerňující kampaně? Neschopnost unést konkurenci? Mediální kachny? Těžko soudit. Na polské potraviny má většina Čechů špatný, dehonestující názor. Kolik z nich ale ochutnalo něco víc z polské kuchyně než levné párky zakoupené v Čechách (objednané některým z obchodních řetězců)? A kolik z nich zajímal konečný výsledek všech rozvířených kauz s "nebezpečnými polskými potravinami"? Těžko říct.

Chłodnik (zahradní restaurace Krakow)

Přejíždím očima pestrou nabídku polévek: kváskový żurek, polévka z nakládaných okurek a šťovíku, vývar z červené řepy i volské oháňky, jahodová polévka s nočky a přepuštěným máslem. Je teplo, volba tedy padá na chłodník (studená polévka světle růžové barvy – základem je podmáslí, řepa, okurek, kopr a další bylinky). Nabírám s vařenými vajíčky a teplým šťouchaným bramborem. Mňam.

Ryby wędzone (plážová udírna Helská kosa)

V písečných dunách lovím pár kůstek z ještě vlahého uzeného halibuta. Slunce právě zapadá, orosená sklenka piva s malinovým sirupem odráží poslední paprsky...

Pyszne jagodowe racuchy (horská chata Schronisko Jagodna)

"Racuchy jagodowe dla Evi," huláká na mě přes stylový lokál ušatý provozní. Lívance s borůvkami zalité smetanou do mě jenom padají. Těstíčko zadělané kefírem se rozplývá na jazyku. Venku jsou kupy sněhu a já vzpomenu na bezé dort se šlehačkou ze Sokołowska. To je tvrdá konkurence. Nebo vlastní zmrzliny v kavárně Biała Lokomotywa Nowa Ruda? Uf, už nemůžu...

Bigos (balkonová terasa u polských přátel v Bukovici)

"Vážně tam přidáváš pět druhů masa? Pět?" To je kuchařská kámasútra...

Bacówka (farmářský obchůdek Carrefour u Kłodzska)

Sýry, jogurty, máslo, klobásy, špek, sulc... Nebeské pochoutky. A u pokladny také nebeské ceny. Co naplat, doma u stolu šeptáte: "Bože, ještě!"

Kawa po góralsku (vyhlídková plošina na Hejšovině)

Experiment, který zahřeje – espresso, svařák, med, koření a spousta citrónu. I když se při prvním doušku pořádně zakřeníte, skalním městem zaručeně proběhnete jako horští kamzíci.

A to je jen zlomek... Barevná, různorodá, voňavá, na počet chodů velmi štědrá kuchyně s větším množstvím ryb a zeleniny. Zkuste ochutnat, zažít, odložit xenofobní náladu a z peněženky vytáhnout více než 50 Kč (8 zł). Poté si utvořte vlastní adekvátní názor. Věřím, že vyrazíte jako já znovu a znovu za humna.

obrazek_10
obrazek_10

obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek
obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa

Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa

Do Střední školy gastronomie a služeb v Teplicích nad Metují zavítala již podruhé pětice zahraničníc...

Hodiny na klášterní věži opět fungují

Hodiny na klášterní věži opět fungují

Minulý týden byly opraveny hodiny na věži kláštera v Broumově. Opravu provedl Petr Skála ze Sadské.

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 21. do 23. února

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 21. do 23. února

Besedy, Ples sportovců, Božanovský masopust, kvíz, divadlo, kino pro děti, setkání zahrádkářů či ska...

Novým trenérem fotbalistů Sparty Praha je bývalý hráč Slovanu Broumov Václav Kotal

Novým trenérem fotbalistů Sparty Praha je bývalý hráč Slovanu Broumov Václav Kotal

Vedení fotbalového klubu Sparty Praha v úterý odvolalo dosavadního trenéra Václava Jílka. Jeho nástu...

Broumovská nemocnice dostane nový plášť

Broumovská nemocnice dostane nový plášť

Rada Královéhradeckého kraje vyhlásila tři veřejné zakázky na stavební práce snížení energetické nár...

Doporučujeme

Mezinárodní soutěž Broumovská klávesa spustila registraci pro desátý ročník

kalvesa

Mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy Broumovská klávesa už zná termín svého příštího ročníku. 10. ročník soutěže, určené klavíristům do 17 let, se uskuteční 24.–26. dubna 2020. Registrace pro účastníky již byla spuštěna... celý článek

 

Poslední komentáře