Broumovsko

Neděle 23.únor 2020

Poslední aktualizace23.02.2020 04:14

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog O chlup lepší prasečí nožičky

O chlup lepší prasečí nožičky

Email Tisk PDF
seznam článků
O chlup lepší prasečí nožičky
Strana 2
Strana 3
Všechny strany

bouchon aVařené zaječí lebky, kapří líčka, kachní biskup a prasečí mozeček... to jsou příběhy mého dětství. Venkovské lahůdky, které máme rádi. Pořádně tlusté maso, pod anglickou ještě máznout máslem. Ať se žlučník rozlomí vejpůl, ale nevzdáme to před posledním soustem na talíři.

A pak hurá do světa, ať žijí prasáci, co zkusí všecko. Šup do pusy se šneky, červy, kobylkami a jinou havětí. Něco je lepší a něco horší, ale nebojme se toho. Cestování mezinárodní kuchyní je v módě. Někteří sedí na zadku s dodávkou jídla až do domu, jiní vyrazí za autenticitou, a ta chutná vždy o chlup lépe.

Za okénkem auta se odráží poklidná Rhôna a já nedaleko Lionu sním o návštěvě francouzského Le Bouchon (Špunt). Jedná se o doslova prasečí restauraci s nabídkou vepřových nožiček desetkrát jinak, hospůdku, kde se servírují uzená ouška, jazyky či ocásky s náležitou důležitostí.

Kárované ubrusy na masivních dřevěných stolech a džbánek vína. "Mon Dieu", první dojem je barbarsky famózní, očekávám nesplnitelné. A je to tady, autenticita jednoho nemile doběhne s menu psaným pouze francouzsky. Drbu se za uchem a i po dóze vína přemýšlím, jak na servírku, která je jazykovou kopií menu. Dobře, dobře, trochu váhám, ale ty prasečí nožičky prostě musím mít... Takže podpatky dolů, pěkně na čtyři, střihnu si pantomimu. Nikoho z hostů to nepohorší, jen pán v rohu zpozorní nad mým hereckým talentem a utře si mastnou bradu. Servírka odchází s úlevou objednat do kuchyně, "merci".

A teď jsem vážně napnutá, jestli to bude ono, nebo mě zklamou nějakou obyčejnou krkovičkou. Po další sklence jiskřivého bílého Cote du Rhône stírám lesk ze rtů a cinkám příborem. "Voilà", jsou to zapečené kusy vepřových nožek. Tučné, chlupaté a neskonale dobré. Přemýšlím, čím to je? Ano, je to tak – smetana a máslo. To už je kuchařský hardcore. Na konci malé pánvičky už nemůžu a poslední chlupaté sousto mě nepěkně zalechtá v krku, ale dám to.

Chtělo by to ještě pořádně stylový říhanec, ale mám na něj odvahu až o samotě venku. Jsem šťastná, mám splněno. A nedaleko Rhôny sním o tom, jak jsme i my na českém venkově uměli být vynalézaví, než jsme zpohodlněli a vyměnili gurmánské zážitky za sterilní, dostupné rychlovky balené v plastu, často bez chuti, nápadu a tradice.

Ale já vím, pořád to umíme. Vyrazme tedy na poctivé vepřové hody a udělejme si na bříšku železné zásoby, postní doba před Velikonocemi se blíží...

obrazek_10
obrazek_10


Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Úspěchy broumovských gymnastek

Úspěchy broumovských gymnastek

O víkendu, přesněji v sobotu 15. 2. 2020, se broumovské gymnastky zúčastnily Valentýnského závodu ve...

Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa

Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa

Do Střední školy gastronomie a služeb v Teplicích nad Metují zavítala již podruhé pětice zahraničníc...

Hodiny na klášterní věži opět fungují

Hodiny na klášterní věži opět fungují

Minulý týden byly opraveny hodiny na věži kláštera v Broumově. Opravu provedl Petr Skála ze Sadské.

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 21. do 23. února

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 21. do 23. února

Besedy, Ples sportovců, Božanovský masopust, kvíz, divadlo, kino pro děti, setkání zahrádkářů či ska...

Novým trenérem fotbalistů Sparty Praha je bývalý hráč Slovanu Broumov Václav Kotal

Novým trenérem fotbalistů Sparty Praha je bývalý hráč Slovanu Broumov Václav Kotal

Vedení fotbalového klubu Sparty Praha v úterý odvolalo dosavadního trenéra Václava Jílka. Jeho nástu...

Doporučujeme

Mezinárodní soutěž Broumovská klávesa spustila registraci pro desátý ročník

kalvesa

Mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy Broumovská klávesa už zná termín svého příštího ročníku. 10. ročník soutěže, určené klavíristům do 17 let, se uskuteční 24.–26. dubna 2020. Registrace pro účastníky již byla spuštěna... celý článek

 

Poslední komentáře