Broumovsko

Sobota 22.červenec 2017

Poslední aktualizace23.07.2017 04:39

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog Pozdrav z teplické hotelovky: Výborný velikonoční mazanec

Pozdrav z teplické hotelovky: Výborný velikonoční mazanec

Email Tisk PDF
seznam článků
Pozdrav z teplické hotelovky: Výborný velikonoční mazanec
Strana 2
Všechny strany

zaciMazanec se odedávna pekl na Bílou sobotu a podával se o Velikonoční neděli. A to proto, že v neděli chodili naši předkové do kostela a nechali si mazanec posvětit. Zajímavostí je, že tehdy se do mazance ještě nepřidával cukr. Byl totiž pro mnoho rodin příliš drahý. Místo něj se používala sladká smetana, kterou měli lidé doma běžně. Stejně jako nyní se do mazance dávaly kvasnice, vajíčka a bílá mouka. V bohatších rodinách pak i rozinky a mandle. A my si takový mazanec připravíme. Jdeme na to.

Budeme potřebovat 1 vanilkový cukr, 400 ml vlažného mléka, 2 lžíce rumu, 4 žloutky, 1kg polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 200 g másla, citronovou kůru, 60 g droždí, sůl, rozinky, mandlové plátky a jedno vajíčko na potření.

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout. Mouku, cukr, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple asi 45 minut kynout.

Těsto poté rozdělíme na dva díly. Vytvarujeme bochánky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Oba mazance potřeme rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a rychle s nimi do předehřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

logohotel

Zdroj Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, www.sshssteplicenm.cz , ilustrační foto - žáci školy

obrazek_10


Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

To není vtip! V Olivětíně někomu utekla želva!

To není vtip! V Olivětíně někomu utekla želva!

Zpomalenému ošetřovateli zvířat v ZOO utekla želva a on vypráví, jak k tomu došlo: "Otevřu branku a ...

Univerzita třetího věku v Broumově pokračuje do dalšího ročníku

Univerzita třetího věku v Broumově pokračuje do dalšího ročníku

Již sedmý ročník zahájí ve čtvrtek 19. října broumovská Univerzita třetího věku v sále broumovského ...

Fotbalové staré gardy si to v Teplicích nad Metují rozdají o pískovcový míč

Fotbalové staré gardy si to v Teplicích nad Metují rozdají o pískovcový míč

Stará garda fotbalového oddílu TJ Slavoj Teplice nad Metují pořádá v sobotu 22. července 2. ročník f...

O čtvrté festivalové vystoupení se postará slavná česká harfenistka Kateřina Englichová

O čtvrté festivalové vystoupení se postará slavná česká harfenistka Kateřina Englichová

O čtvrté festivalové vystoupení se v sobotu 22. července postará slavná česká harfenistka Kateřina E...

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 21. do 23. července

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 21. do 23. července

Malé letní divadlení, další koncert festivalu Za poklady Broumovska, letní kino, oslavy hasičů, fotb...

Doporučujeme

Centrum Walzel nabízí nadstandardní luxusní podmínky pro thajské masáže

mas

Ing. Vlasta Bártová zajišťuje pro Centrum Walzel v Meziměstí thajské masáže a pro Naše Broumovsko odpověděla na několik otázek...celý článek

Poslední komentáře