Broumovsko

Sobota 24.srpen 2019

Poslední aktualizace25.08.2019 04:14

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Zprávy Broumovsko Když stojí dýně u zrodu uměleckého díla

Když stojí dýně u zrodu uměleckého díla

Email Tisk PDF
seznam článků
Když stojí dýně u zrodu uměleckého díla
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10
Strana 11
Strana 12
Strana 13
Strana 14
Strana 15
Strana 16
Strana 17
Strana 18
Strana 19
Strana 20
Strana 21
Všechny strany

dyneV sobotu 20. října se od 14 hodin konal v Centru Walzel v Meziměstí již čtvrtý ročník Dýňových slavností, které pořádal spolek Dýně pro broumovské tchýně. Spolu s šéfredaktorkou náchodského Swingu Hanou Stoklasovou a hudebním publicistou Jaroslavem Špulákem jsme od hlavních organizátorek (Lenky Hlaváčkové a Lenky Wimmerové) dostali důvěru zasednout v porotě hodnotící dýňové zákusky, a tak jsme měli báječnou příležitost zažít slavnost ještě před příchodem návštěvníků.

Mohli jsme pozorovat vrcholící přípravy velkých i malých herců. Během odpoledne došlo na dramatizaci pohádky z právě vyšlé knížky Pohádky z broumovského dolíku od autorek Evy Kroupové a Jitky Matěnové. Divadelní představení před velmi početným publikem se povedlo a mnozí jistě ocenili, že si pohádkovou knihu mohli "osahat" na místě, prolistovat a případně si ji i odnést domů.

Hned vedle pultu, kde bylo možné zakoupit nápoje a kde byl celé odpoledne vytížený velmi příjemný personál, který bez mrknutí oka ochotně připravil kávu přesně podle přání zákazníka, si připravovali náčiní k vaření Hynek Brabec a Antonín Novotný z Penzionu Adršpach. Během odpoledne zde bylo možné nahlédnout pod pokličku přípravy jehněčího ragú s dýní a krému, jak jinak – dýňového.

Do centra dorazil i keramický atelier z ULITY, který pro děti zajišťoval dílny a díky tomu si následně nejmenší návštěvníci odnášeli domů vydlabané, namalované nebo různě zdobené dýně. Ke svému výkonu se připravovala i moderátorka slavností Markéta Hanušová, která toho však ten den stihla mnohem více, připravila totiž do soutěže i svůj vlastní dezert.

S organizací pomáhali spolku jako dobrovolníci starší studenti z Gymnázia Broumov a bylo velmi milé pozorovat tři mladší dobrovolníky – Klárku, Jentl a Huga, kteří měli na starosti přebírání dortů a jejich bezpečné doručení na místo určení, tedy výstavní pult, což nebylo v poměrně zaplněném sále vůbec jednoduché.

Tento rok byl vzhledem k nedostatku vláhy chudší na soutěžní dýně. Přesto se sešlo pár krásných kousků. Cenu za největší dýni si odnesl pan Štejnar z Křinic – jeho dýně vážila 29,72 kg a o pouhý kilogram méně vážila dýně pana Kujínka z Machova. Nejhezčí dýni podle návštěvníků vypěstovala paní Svobodová z Chvalkovic, druhou nejhezčí přivezla Klárka Lukašáková z Olivětína a na třetím místě se umístila dýně Lenky Hlaváčkové z Hejtmánkovic.

A pak už jsme přestali vnímat dění kolem a soustředili jsme se pouze na hodnocení zákusků, neboť letos to byla pořádná nálož! Organizátoři soutěž v letošním roce rozšířili, bylo tedy třeba vybrat tři nejlepší moučníky z tradiční "hobby" a tři z nové kategorie "profi".

Když jsme viděli celou výstavu všech 25 moučníků, které čekaly na ochutnání a zhodnocení, byli jsme v pokušení využít decimální váhu určenou pro vážení dýní, abychom si zkontrolovali výsledek i při odchodu. Hodnocení bylo sladké, dlouhé a náročné. Nejdříve přišla na řadu profi soutěž. Její zařazení i oddělení od hobby soutěže hodnotím jako dobré rozhodnutí.

V porotě to vřelo, neshodli jsme se vždy, což je v pořádku, protože o vítězích nakonec rozhodly drobné nuance. Na nevděčném 4. - 5. místě skončily se stejným počtem 8 bodů zákusky Bistra Pecka a Julie Klugové z restaurace U Tří růží. Byla to nádherná práce, krásný vzhled, výborná chuť. Na třetím místě se umístil s počtem 11 bodů nádherný černožlutý moučník Penzionu Adler. Dostal se k nám jako první a nasadil laťku velmi vysoko. Skvělé zpracování, po rozříznutí naprostá kompaktnost, jemný a nadýchaný korpus, výborný krém. Na druhém místě se umístil se 13 body favorit Jaroslava Špuláka, moučník z Kovářovy kobyly. Fantastický dezert, výborný korpus, vrchní bílá část byla lehká a svěží, vyvážená, jemně nakyslá chuť v pozitivním slova smyslu. Bylo to velmi těžké, ale my dvě ženy jsme přeci jen daly nakonec přednost moučníku z Kalírny, který od nás získal plný počet bodů. Celkem si odnesl 14 bodů z 15 možných. Vzhled byl jednoduchý a přitom uchvacující. Tento moučník obsahoval nejvíce dýně, měl skvěle vyváženou chuť, vyzýval člověka opakovaně vkládat do úst další a další sousta.

Mezi moučníky, které se neumístily, byl vzhledově naprosto dokonale vyvedený dezert od Centra Walzel a neuvěřitelné umělecké dílo z penzionu Adršpach odkud nás také potěšil bonus – dýňové slané houstičky. Housky rozhodně neurazily, těsto bylo nadýchané, slušel by jim nějaký preferment, aby byly výraznější a vyloženě zazářily a nebylo by od věci, kdyby se příští rok v soutěži otevřela ještě jedna kategorie, totiž slané dýňové zákusky, chléb a pečivo.

Poté jsme se pustili do kategorie "hobby" a musím upřímně říci, že si všichni soutěžící dali nesmírně záležet a mají můj veliký obdiv. Mezi moučníky byla znatelná různorodost, různé druhy těst, náplní i polev. Na třetím místě se nakonec se ziskem 9 bodů umístila Markéta Hanušová se svým fantastickým Dýňovníkem. Výborně upečený, tenoučce do vrstev nakrájený korpus prokládaný kompaktním chutným krémem. Na chuti nic nevadilo, dezert byl akorát sladký. Na druhém místě se umístilo s 10 body Dýňové tiramisu od Dany Černotové. Originální dezert na lžičku podávaný v malém kalíšku. Dobře nakombinované vrstvy chutí, výborně zvolený způsob prezentace vzhledem ke struktuře moučníku. Jasná přítomnost dýně a jemná, rozplývající se struktura. Kategorii vyhrály s 11 body Čokoládové brownies od paní Bittnerové. Tento dezert ve tvaru vyššího kolečka s přilepenou krémovou hvězdičkou ozdobený ořechem velmi překvapil, neboť skrýval kombinaci sladkého dezertu se slaným karamelem. Výborná volba, krásné zpracování, vynikající chuť.

Návštěvníci si odpoledne jistě užili, místní profesionálové se mezi sebou se ctí poprali a domácí cukráři jim zdatně sekundovali. Centrum Walzel, dobrovolníci a samozřejmě Spolek dýně pro broumovské tchýně už pravděpodobně rekapitulují a v duchu se připravují na další, tentokrát jubilejní pátý ročník a my se nechme překvapit, jak nám porostou příští rok dýně, jak nám budou péci trouby a kdo z místních profesionálů a domácích cukrářů dostane ještě odvahu utkat se v tak náročném souboji.

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10


Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Děkuji!

Děkuji!

Ve čtvrtek 15. srpna 2019 se nám po dlouhodobém úsilí podařilo před polickým kostelem odhalit a vysv...

Zelený palec (Green Thumb)

Zelený palec (Green Thumb)

Práce v kůlně a na podzimku nepatří k mým oblíbeným aktivitám. Jenže koho by to alespoň trochu nepoh...

Koncert v Teplicích nad Metují je věnovaný mladé nastupující generaci

Koncert v Teplicích nad Metují je věnovaný mladé nastupující generaci

Netradiční, a navíc rodinné spojení saxofonu, klarinetu a varhan nabídne devátý koncert festivalu, k...

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 23. do 25. srpna

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 23. do 25. srpna

Mezinárodní horolezecký filmový festival, koncerty festivalů Za poklady Broumovska a Varhanní léto, ...

Královéhradecký kraj bude podporovat geoparky na svém území

Královéhradecký kraj bude podporovat geoparky na svém území

Geoparky Český ráj a Broumovsko navážou užší spolupráci s Královéhradeckým krajem. Pomoci k tomu má ...

Doporučujeme

S Evou Blažkovou o ocenění hejtmana Královéhradeckého kraje

evaaa

Ing. Eva Blažková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu HOSPITAL BROUMOV, převzala dne 8. května 2019 na Pivovarském náměstí v Hradci Králové z rukou hejtmana KHK PhDr. Jiřího Štěpána "Pamětní medaili hejtmana Královéhradeckého kraje" za dlouhodobý rozvoj a podporu broumovské nemocnice... celý článek

 

Poslední komentáře