Broumovsko

Úterý 18.prosinec 2018

Poslední aktualizace19.12.2018 04:28

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Zprávy Broumovsko Studenti z Teplic nad Metují se zapojili do gastronomické soutěže Svačina roku

Studenti z Teplic nad Metují se zapojili do gastronomické soutěže Svačina roku

Email Tisk PDF

rioPět studentů Střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují se zapojilo do prvního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do soutěže se přihlásilo 97 studentů z 24 středních škol. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák Rio Mare a krém Rio Mare Paté.

"Uzávěrka korespondenčního kola je 11. listopadu. Naši studenti teď dokončují své výrobky, finišují s receptem a uvidíme v pondělí, co nám podaří nafotit a odeslat," řekla Soňa Šrůtková, která má studenty v soutěži na starosti.

Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii a stravovací služby. Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je Mistr kuchař a medailista z Olympiády kuchařů v Berlíně Vladimír Picka, který popisuje téma prvního ročníku soutěže: "Úkolem je navrhnout a připravit rychlou, moderní a studenou svačinu. Soutěžící musí použít tuňáka Rio Mare nebo krém Rio Mare Paté jako hlavní surovinu. Pokrm musí být kreativní, chutný a využitelný jako svačina pro děti, žáky nebo studenty. U pokrmu budeme hodnotit celkový dojem, složení receptury, ekonomické hledisko, použitelnost a chuť."

První kolo soutěže je korespondenční. Soutěžící připraví a nafotí pokrm, který zašle společně s vyplněným průvodním listem. Ten musí obsahovat kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící může zaslat jeden recept. Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou vybere 10 nejlepších, které postoupí do finálového kola.

V živém finálovém kole již budou účastníci připravovat pokrmy před odbornou porotou. Ve finále budou oceněni tři soutěžící. Jeden soutěžící obdrží zvláštní cenu dětské poroty. Autor nejlepší svačiny získá poukázku na nákup v hodnotě 10 tisíc korun.

"Spotřeba ryb a rybích produktů je u nás stále velmi nízká ve srovnání s jinými zeměmi. Kreativní soutěží chceme ukázat tuňáka jako lehký, chutný a zdravý výrobek pro obohacení stravy, který je vhodný pro přípravu svačin pro děti, žáky i studenty. Maso tuňáka obsahuje významné množství fosforu, důležitých vitamínů skupiny B a je cenným a bohatým zdrojem bílkovin," říká Petra Termerová, zástupce pořadatele soutěže Svačina roku s Rio Mare.

Deset finalistů vybere odborná porota do dvou týdnů. Živé finálové kolo proběhne začátkem prosince v Praze. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Už 13. ročník grantového programu Máme rádi Broumovsko rozdá 45 tisíc korun

Už 13. ročník grantového programu Máme rádi Broumovsko rozdá 45 tisíc korun

Obecně prospěšná společnost Pro rozvoj Broumovska vyhlašuje 13. ročník grantového programu Máme rádi...

Vánoční prázdniny v Muzeu papírových modelů

Vánoční prázdniny v Muzeu papírových modelů

Vánoční prázdniny by měly být plné sněhu, sáňkování, lyžování či stavění sněhuláků. Ale co dělat, kd...

"Vítáme všechny, kdo se necháte rádi předvánočně naladit. Letos se tu scházíme již jedenáctým rokem!"

"Vítáme všechny, kdo se necháte rádi předvánočně naladit. Letos se tu scházíme již jedenáctým rokem!"

Těmito slovy uvítali všechny přítomné na Kostelním náměstí 13. prosince členové dramatického kroužku...

Štědrý den v Muzeu papírových modelů

Štědrý den v Muzeu papírových modelů

Štědrý den patří k nejvíce vyhlíženým svátkům v roce. Celý adventní čas je spojen s množstvím tradic...

Přeshraniční doprava se bude dál rozvíjet

Přeshraniční doprava se bude dál rozvíjet

Trutnov ve čtvrtek hostil mezinárodní konferenci věnovanou dopravě v česko-polském pohraničí. Odborn...

Doporučujeme

Adventní prohlídky doplní bohatý prosincový program v broumovském klášteře

cdscdcs

Broumovský benediktinský klášter připravil na prosinec bohatý program. Tato národní kulturní památka zůstává pro veřejnost otevřená i v zimě a na své si přijdou milovníci historie, kultury, umění i kvalitní gastronomie... celý článek

Poslední komentáře