Nebezpečně dobrá polská kuchyně

Tisk

chlodnikOčerňující kampaně? Neschopnost unést konkurenci? Mediální kachny? Těžko soudit. Na polské potraviny má většina Čechů špatný, dehonestující názor. Kolik z nich ale ochutnalo něco víc z polské kuchyně než levné párky zakoupené v Čechách (objednané některým z obchodních řetězců)? A kolik z nich zajímal konečný výsledek všech rozvířených kauz s "nebezpečnými polskými potravinami"? Těžko říct.

Chłodnik (zahradní restaurace Krakow)

Přejíždím očima pestrou nabídku polévek: kváskový żurek, polévka z nakládaných okurek a šťovíku, vývar z červené řepy i volské oháňky, jahodová polévka s nočky a přepuštěným máslem. Je teplo, volba tedy padá na chłodník (studená polévka světle růžové barvy – základem je podmáslí, řepa, okurek, kopr a další bylinky). Nabírám s vařenými vajíčky a teplým šťouchaným bramborem. Mňam.

Ryby wędzone (plážová udírna Helská kosa)

V písečných dunách lovím pár kůstek z ještě vlahého uzeného halibuta. Slunce právě zapadá, orosená sklenka piva s malinovým sirupem odráží poslední paprsky...

Pyszne jagodowe racuchy (horská chata Schronisko Jagodna)

"Racuchy jagodowe dla Evi," huláká na mě přes stylový lokál ušatý provozní. Lívance s borůvkami zalité smetanou do mě jenom padají. Těstíčko zadělané kefírem se rozplývá na jazyku. Venku jsou kupy sněhu a já vzpomenu na bezé dort se šlehačkou ze Sokołowska. To je tvrdá konkurence. Nebo vlastní zmrzliny v kavárně Biała Lokomotywa Nowa Ruda? Uf, už nemůžu...

Bigos (balkonová terasa u polských přátel v Bukovici)

"Vážně tam přidáváš pět druhů masa? Pět?" To je kuchařská kámasútra...

Bacówka (farmářský obchůdek Carrefour u Kłodzska)

Sýry, jogurty, máslo, klobásy, špek, sulc... Nebeské pochoutky. A u pokladny také nebeské ceny. Co naplat, doma u stolu šeptáte: "Bože, ještě!"

Kawa po góralsku (vyhlídková plošina na Hejšovině)

Experiment, který zahřeje – espresso, svařák, med, koření a spousta citrónu. I když se při prvním doušku pořádně zakřeníte, skalním městem zaručeně proběhnete jako horští kamzíci.

A to je jen zlomek... Barevná, různorodá, voňavá, na počet chodů velmi štědrá kuchyně s větším množstvím ryb a zeleniny. Zkuste ochutnat, zažít, odložit xenofobní náladu a z peněženky vytáhnout více než 50 Kč (8 zł). Poté si utvořte vlastní adekvátní názor. Věřím, že vyrazíte jako já znovu a znovu za humna.

obrazek_10
obrazek_10

obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek
obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek