Broumovsko

Neděle 29.březen 2020

Poslední aktualizace29.03.2020 00:32

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Magazín Z Izraele do Broumova

Z Izraele do Broumova

Email Tisk PDF
seznam článků
Z Izraele do Broumova
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10
Strana 11
Strana 12
Strana 13
Strana 14
Strana 15
Strana 16
Strana 17
Strana 18
Strana 19
Strana 20
Strana 21
Všechny strany

86970032 744725552601399 5518472005386502144 oGábina Javorská má velmi zajímavý osud. Pochází ze Slovenska a za prací krupiérky v kasinu se vypravila do Prahy a později až do Izraele či Holandska. Najednou se po letech objevila v Martínkovicích a velmi brzy na sebe upozornila svým kuchařským uměním. V únoru si po částečné rekonstrukci upravila bývalou restauraci U Stejskalů v Broumově k obrazu svému a nabízí zde své exkluzivní kulinářské výtvory.

 

Gábino, máš zřejmě "toulavé boty", jen mne zajímá, jak jsi objevila Martínkovice?

Když se mi narodil syn, tak jsem žila v Praze. Nechtěla jsem se vracet na Slovensko, ale s miminem jsem nechtěla zůstat ani v Praze. Hledala jsem cokoli, co by bylo blízko přírodě po celých Čechách. Takže jsem jezdila a hledala byty. Navíc jsem věděla, že s dítětem budu sama, takže bych to v Praze nedala ani z finančního hlediska. Těsně před porodem jsem si byla prohlédnout byt v Martínkovicích, vše tu bylo dostupné, krásná příroda, tak jsem se rozhodla usadit se zde.

Kde ses naučila vařit?

Jsem samouk. Stravování mne zajímalo už asi od mých 20 let a můj zájem postupně procházel přes různé styly a způsoby stravování. V těch 20 letech jsem nemohla pochopit, že jsem mladá a měla bych být vitální a plná energie, a přitom to tak nebylo. Takže jsem hledala, jak se to dá ovlivnit stravou.

Takže ses zaměřila na veganskou stravu?

Ne, to přišlo až později. Všechno má svůj vývoj. Tenkrát po revoluci se tady objevila tzv. "dělená strava", což byl velký boom, a já to začala praktikovat. Kolem roku 2000 jsem úplně přestala jíst maso a byla jsem čistý vegan. Teď si dám třeba rybu, ale jiné maso už nejím. A to vaření mě strašně baví. Vždycky musíš přijít na to, jak suroviny dát dohromady, čím je ochutit tak, aby výsledný efekt i vzhled byl takový, jaký si představuješ.

Z jakých surovin tedy vaříš? Na co se lidi mohou těšit?

Základem je zelenina, obilniny a luštěniny. To je takové to hlavní jádro a na to navazuje spousta dalších, i speciálních, věcí. Já byla dřív ponořená i do makrobiotiky a řadu surovin, dochucovadel nebo kvalitní sójovky používám i teď. A samozřejmě koření. Dělám jídlo buď na klasický český či slovenský způsob, jen ve veganské verzi, nebo hodně ráda dělám svoje vlastní variace, kdy používám i exotické koření, které dává jídlu takový šmrnc. Nejsem nějaký extremista, ani nikoho nechci přesvědčovat, že má být vegan nebo vegetarián, i když současný trend k tomu směřuje z různých důvodů. Chci jen ukázat, že se dá najíst dobře a kvalitně a nemusí tam být maso nebo vajíčka.

Vaříš z běžně dostupných surovin?

Většinou ano, ale také si spoustu věcí musím objednat. To ale v tom objemu minimální množství. Kupuji i od dodavatelů ze "zdravých výživ" a kolikrát to lidé ani neznají.

Co si třeba u tebe můžeme objednat?

Tak třeba čočkovou sekanou s rozinkami a slunečnicí, šťouchané brambory s restovaným pórkem nebo seitan na houbách s čerstvým špenátem. Seitan je taková specialita veganské kuchyně, je to v podstatě čistý lepek nebo se tomu také říká pšeničné maso. Používá se jakýmkoli způsobem, jako se připravuje maso. Dělají se z toho řízky i zapečená směs. No a další je třeba rajče plněné pestem a bulgurem, k tomu kvásková focaccia – to je taková moje varianta placatého chleba, který je z celozrnné mouky a kvásku.

Jaká bude otvírací doba?

Otevřeno bude od pondělí do pátku, od 11:00 do 14:30 hodin. Je to takové obědové bistro. Budou tady i nějaké sladké i slané věci. Ty sladké nesladím cukrem, ale různými obilnými sirupy. Všechno záleží na zájmu lidí, jak budou chodit. Uvažuji i o tom dělat obložené chleby a sendviče, ale z chleba, který si peču, je to trochu jiné, než na co jsou lidi zvyklí. Nápoje budou také netradiční – biosirupy, biočaje, překapávaná káva.

Nezbývá než ti popřát, ať se ti daří, a strávníkům, ať chutná!

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10


Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Papež varoval před zhoubným hříchem sklíčenosti

Papež varoval před zhoubným hříchem sklíčenosti

Vatikán. O vodě jakožto symbolu spásy kázal papež František při ranní eucharistii v úterý 4. týdne po...

V pondělí 30. března přecházejí vlaky na režim nedělního provozu

V pondělí 30. března přecházejí vlaky na režim nedělního provozu

Na šíření onemocnění COVID-19 reaguje Královéhradecký kraj mimo jiné i sérií opatření ve veřejné dop...

Stavební buňka před nemocnicí je preventivní opatření

Stavební buňka před nemocnicí je preventivní opatření

Oblastní nemocnice Náchod zřídila před dvěma týdny v Broumově před hlavním vchodem do nemocnice stav...

1. týden v Digitální pohotovosti

1. týden v Digitální pohotovosti

Kdybyste chtěl někdo potkat někoho z našich 15 členů, tak byste musel procestovat celý Královéhradec...

Aktuální informace pro občany Broumova

Aktuální informace pro občany Broumova

Zveřejňujeme aktuální informace pro občany města Broumova - úřední dny veřejných institucí ve městě,...

Doporučujeme

Mezinárodní soutěž Broumovská klávesa spustila registraci pro desátý ročník

kalvesa

Mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy Broumovská klávesa už zná termín svého příštího ročníku. 10. ročník soutěže, určené klavíristům do 17 let, se uskuteční 24.–26. dubna 2020. Registrace pro účastníky již byla spuštěna... celý článek

 

Poslední komentáře