Broumovsko

Čtvrtek 16.červenec 2020

Poslední aktualizace16.07.2020 04:43

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Magazín Z Izraele do Broumova

Z Izraele do Broumova

Email Tisk PDF
seznam článků
Z Izraele do Broumova
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10
Strana 11
Strana 12
Strana 13
Strana 14
Strana 15
Strana 16
Strana 17
Strana 18
Strana 19
Strana 20
Strana 21
Všechny strany

86970032 744725552601399 5518472005386502144 oGábina Javorská má velmi zajímavý osud. Pochází ze Slovenska a za prací krupiérky v kasinu se vypravila do Prahy a později až do Izraele či Holandska. Najednou se po letech objevila v Martínkovicích a velmi brzy na sebe upozornila svým kuchařským uměním. V únoru si po částečné rekonstrukci upravila bývalou restauraci U Stejskalů v Broumově k obrazu svému a nabízí zde své exkluzivní kulinářské výtvory.

 

Gábino, máš zřejmě "toulavé boty", jen mne zajímá, jak jsi objevila Martínkovice?

Když se mi narodil syn, tak jsem žila v Praze. Nechtěla jsem se vracet na Slovensko, ale s miminem jsem nechtěla zůstat ani v Praze. Hledala jsem cokoli, co by bylo blízko přírodě po celých Čechách. Takže jsem jezdila a hledala byty. Navíc jsem věděla, že s dítětem budu sama, takže bych to v Praze nedala ani z finančního hlediska. Těsně před porodem jsem si byla prohlédnout byt v Martínkovicích, vše tu bylo dostupné, krásná příroda, tak jsem se rozhodla usadit se zde.

Kde ses naučila vařit?

Jsem samouk. Stravování mne zajímalo už asi od mých 20 let a můj zájem postupně procházel přes různé styly a způsoby stravování. V těch 20 letech jsem nemohla pochopit, že jsem mladá a měla bych být vitální a plná energie, a přitom to tak nebylo. Takže jsem hledala, jak se to dá ovlivnit stravou.

Takže ses zaměřila na veganskou stravu?

Ne, to přišlo až později. Všechno má svůj vývoj. Tenkrát po revoluci se tady objevila tzv. "dělená strava", což byl velký boom, a já to začala praktikovat. Kolem roku 2000 jsem úplně přestala jíst maso a byla jsem čistý vegan. Teď si dám třeba rybu, ale jiné maso už nejím. A to vaření mě strašně baví. Vždycky musíš přijít na to, jak suroviny dát dohromady, čím je ochutit tak, aby výsledný efekt i vzhled byl takový, jaký si představuješ.

Z jakých surovin tedy vaříš? Na co se lidi mohou těšit?

Základem je zelenina, obilniny a luštěniny. To je takové to hlavní jádro a na to navazuje spousta dalších, i speciálních, věcí. Já byla dřív ponořená i do makrobiotiky a řadu surovin, dochucovadel nebo kvalitní sójovky používám i teď. A samozřejmě koření. Dělám jídlo buď na klasický český či slovenský způsob, jen ve veganské verzi, nebo hodně ráda dělám svoje vlastní variace, kdy používám i exotické koření, které dává jídlu takový šmrnc. Nejsem nějaký extremista, ani nikoho nechci přesvědčovat, že má být vegan nebo vegetarián, i když současný trend k tomu směřuje z různých důvodů. Chci jen ukázat, že se dá najíst dobře a kvalitně a nemusí tam být maso nebo vajíčka.

Vaříš z běžně dostupných surovin?

Většinou ano, ale také si spoustu věcí musím objednat. To ale v tom objemu minimální množství. Kupuji i od dodavatelů ze "zdravých výživ" a kolikrát to lidé ani neznají.

Co si třeba u tebe můžeme objednat?

Tak třeba čočkovou sekanou s rozinkami a slunečnicí, šťouchané brambory s restovaným pórkem nebo seitan na houbách s čerstvým špenátem. Seitan je taková specialita veganské kuchyně, je to v podstatě čistý lepek nebo se tomu také říká pšeničné maso. Používá se jakýmkoli způsobem, jako se připravuje maso. Dělají se z toho řízky i zapečená směs. No a další je třeba rajče plněné pestem a bulgurem, k tomu kvásková focaccia – to je taková moje varianta placatého chleba, který je z celozrnné mouky a kvásku.

Jaká bude otvírací doba?

Otevřeno bude od pondělí do pátku, od 11:00 do 14:30 hodin. Je to takové obědové bistro. Budou tady i nějaké sladké i slané věci. Ty sladké nesladím cukrem, ale různými obilnými sirupy. Všechno záleží na zájmu lidí, jak budou chodit. Uvažuji i o tom dělat obložené chleby a sendviče, ale z chleba, který si peču, je to trochu jiné, než na co jsou lidi zvyklí. Nápoje budou také netradiční – biosirupy, biočaje, překapávaná káva.

Nezbývá než ti popřát, ať se ti daří, a strávníkům, ať chutná!

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10


Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

V broumovské Galerii Dům bude v sobotu zahájena výstava Argišta Alaverdyana

V broumovské Galerii Dům bude v sobotu zahájena výstava Argišta Alaverdyana

V Galerii Dům v zahradě broumovského kláštera bude v sobotu 18. července v 16 hodin zahájena výstava...

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 17. do 19. července

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 17. do 19. července

Tři představení festivalu Malé letní divadlení, koncerty festivalů Varhanní léto a Za poklady Broumo...

Královéhradecký kraj letos plánuje opravit silnice za 238 milionů korun

Královéhradecký kraj letos plánuje opravit silnice za 238 milionů korun

Královéhradecký připravil seznam dalších silnic druhé a třetí třídy, které hodlá letos opravit. Využ...

V Muzeu papírových modelů pokřtí sál Richarda Vyškovského

V Muzeu papírových modelů pokřtí sál Richarda Vyškovského

Nucenou pauzu, způsobenou pandemickou situací v ČR, využilo Muzeum papírových modelů k rozšíření exp...

Bigboš Křinice s kapelou Buty bude!

Bigboš Křinice s kapelou Buty bude!

Dorazte v sobotu 25. července od 14 do Křinic na jubilejní 15. ročník festivalu Bigboš Křinice 2020....

Doporučujeme

Rozhovor se Stanislavem Pitašem o akci Free World Broumov 2020

13346582 954272128004039 1456887943798586450 n 1

"Člověk musí být trochu šílený, aby mohly vznikat výjimečné věci."

V sobotu 5. září se bude v Broumově konat zcela unikátní akce. Pokud vše vyjde podle představ, mělo by se ten den na Mírovém náměstí sejít 160 hudebníků, aby si společně zahráli několik známých rockových šlágrů. Něco podobného nemá v České republice obdoby a Broumov se tak hlásí o jedinečné prvenství. Více o akci nám prozradí její organizátor, pan Stanislav Pitaš...celý článek

 

Poslední komentáře