Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Ostatní ekonomika
  • Rozhovor se Simonou Adamcovou, držitelkou certifikátu Broumovsko - regionální produkt
banner

Rozhovor se Simonou Adamcovou, držitelkou certifikátu Broumovsko - regionální produkt

Kateřina Agnolozzi

Neděle, 3. ledna 2021

Rozhovor se Simonou Adamcovou, držitelkou certifikátu Broumovsko - regionální produkt

Simono, jak jste se dostala k myšlence pracovat se včelkami? Ke včelám mě dovedla nešťastná náhoda, kdy se v naší rodině stala dopravní nehoda. Hledala jsem psychickou terapii na zlomenou duši táty, který při nehodě, kterou nezpůsobil, přisel o celou pravou ruku. Na doporučení jednoho lékaře jsem pořídila v roce 2003 první 3 včelstva, dnes jich máme 300. Vedla jsem tehdy úplně jiný život, mám vystudovanou pražskou konzervatoř a hrála jsem v kapele. Po této nehodě jsem všeho zanechala a vrátila se zpět do kraje, kde jsem se narodila.

Působíte v regionu Broumovsko, jak vnímáte místní krajinu?

Broumovská krajina je malebná a kouzelná. Nám, co tady žijeme už dlouho, to možná už ani nepřijde. Ale když přijede někdo z mých známých z daleka, pokaždé řekne, že je to neskutečna krása. Já místní krajinu vnímám jako můj rodný kraj, mám ke zdejším přírodním krásám silný citový vztah, protože jsem tady mezi pískovcovými skalami prožila krásné dětství. Moje mamka bydlela na Bischofsteině, moje babička bydlela v Teplicích nad Metují, já jsem se narodila v broumovské porodnici, vyrůstala jsem v Dědově a poté v Červeném Kostelci. Jsem tady doma. Krajina je velmi příznivá pro chov včel, je tady spousta luk a lesů, kde včelky nacházejí bohatou pastvu. My vyhledáváme stanoviště včel bez doletu k řepce, takové medy jsou chuťově velmi lahodné.

Jaká je filosofie včelí farmy Rokytník?

Filosofií naší včelí farmy je produkce kvalitních medů převážné z oblasti CHKO Broumovsko. Díky pestrosti zdejší krajiny tak produkujeme druhové medy, tedy je odtáčíme postupně podle převládajících zdrojů nektarodárných rostlin v doletu včel. Produkujeme tak med javorový, lipový, lesní a pastovaný. Máme i med s rakytníkem nebo se skořicí, s černým rybízem nebo višni a agonií. Protože jsme vstoupili do systému HACCP, tedy naše medy jsou pravidelně kontrolovány veterinárním dozorem, smíme i spolupracovat s regionálními potravináři. S náchodským Primátorem vyrábíme každoročně Medové pivo, s polickou Myco Medika zase balíme náš med s léčivými houbami nebo se studnickým řeznictvím Vacek Medovou šunku. Od loňska už nabízíme i naši Rokytnickou medovinu.

Jste držitelkou několika ocenění, co to pro vás znamená?

Každé ocenění mé práce pro mě moc znamená a moc si toho vážím, že náš med dělá tolika lidem radost a tolika lidem chutná. Velké dík patří hlavně mé rodině, která mě vždycky podpořila a která mi se vším ochotně pomáhá. Bez nich bych ničeho nedokázala. Pokaždé včelkám vyřizuju vaše pozdravy a vím, že já jsem jen mezičlánek. Med nedělám já, ale moje pilné včelky a ráz místní krajiny - tedy dary přírody místního kouzelného kraje.

Jak vypadá váš pracovní den a na co se těšíte po dni plném práce?

Pracovní den v sezóně, kdy je nejvíce práce, vypadá jinak než v hlavní sezóně. Od dubna do září jsme ve včelách na stanovištích prakticky od rána do večera včetně víkendu. Vytáčíme medy, kočujeme se včelstvy, chováme včelí matky. Mimo sezónu balíme a prodáváme medy a děláme běžnou údržbu úlů a zařízení. Ovšem každý den končí stejně, ať je sezóna nebo není. Těším se na svého syna, stihneme po večerech přečíst knížku anebo se jdeme projít na procházku s naším psem Montym.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)