Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Jižané topí v českých kamnech. Stovky kamionů putují z Broumova do Řecka či Austrálie
banner

Jižané topí v českých kamnech. Stovky kamionů putují z Broumova do Řecka či Austrálie

René Herzán

Neděle, 11. prosince 2016

Jižané topí v českých kamnech. Stovky kamionů putují z Broumova do Řecka či Austrálie

Česká kamna za desítky milionů vyrábí a exportuje společnost HS Flamingo z Broumova do 28 zemí Evropy, Jižní Koreje, Austrálie a na Nový Zéland. Za uplynulých 12 měsíců zvýšila firma obrat o více než čtvrtinu a plánuje další expanzi. Ta se paradoxně neodehrává v chladném tuzemsku, ale odvážně v jižních zemích.

Obrat společnosti poskočil z loňských 65 milionů na více než 80 milionů a počet vyrobených kamen vzrostl o celých 30 procent. "Tento rok byl pro nás velice úspěšný jak z hlediska navýšení tržeb a produkce, tak z hlediska vývoje nových modelů. Celkem jsme vyrobili přibližně 4300 kamen, přičemž 35 procent výroby vyvážíme do zahraničí. Přesto bychom chtěli v druhé půlce roku 2016 ještě více šlápnout do pedálů," uvedl jednatel společnosti Martin Huml. Jak také uvedl, prodeje firmě stouply o celou čtvrtinu, odběratelská síť se rozšířila o řadu nových zemí a v těchto měsících organizuje vstup na východní trhy v on-line prodeji.

Budoucnost je v exportu

Firmě se v roce 2015 podařilo usadit na devíti nových trzích, například v Jižní Koreji, Švýcarsku, Austrálii, v Pobaltí nebo na Novém Zélandě, první vzorky umístila v Polsku. "Zájem o kamna je všude tam, kde teploty klesají cca pod 20 stupňů na pár měsíců v roce," sdělil Martin Huml a dodává: "Možná se budete divit, ale slušný trh je například v Řecku. Silným partnerem je Ukrajina, s kterou jsme završili jednání tento měsíc. Lidé na Ukrajině důvěřují českým produktům a jsou spokojeni s kvalitou. V této sezóně očekáváme 300% navýšení prodejů."

Velký růst zaznamenal také její e-shop krbylevne.cz, kterému narostly tržby o 50 procent. Aktuálně představuje společnost už pátou řadu produktů tentokrát s označením Flamingo Deluxe, kterou vyrobila ve spolupráci se studentem a designérem Tomášem Polákem. Za své společné dílo získali Národní cenu za studentský design.

"V letošním roce pracujeme na on-line rozvoji. V první vlně chceme prorazit do Polska a na Slovensko a dále se posouvat na východ. Zákazníci mají větší a větší důvěru k on-line nakupování i v našem segmentu. Transportní náklady nejsou dnes již tak vysoké a především je snazší propagovat výrobky on-line," informuje Martin Huml.

Rozvoj společnosti

"Vybudování silné značky na evropském trhu je priorita číslo jedna. Chceme se více prosazovat na mezinárodních veletrzích ve Veroně a Frankfurtu, případně rakouském Welsu, ale zároveň nezapomínáme na další kontakty," říká Huml a dodává, že česká kamna by rádi dostali i na americký trh.

Prudký růst mladé české firmy se projevuje také na její vnitřní organizaci. Kromě náboru nových zaměstnanců se nyní chystá otevřít exportní kancelář v Hradci Králové, do které potřebuje sehnat především dobře jazykově vybavené lidi.

Společnost HS Flamingo s. r. o. se sídlem v Broumově vznikla v roce 2006 a dnes se řadí mezí přední domácí výrobce a inovátory krbů a kamen.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)