Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Učební obor Výrobce textilií, to je nejlepší cesta, jak získat práci v a. s. VEBA
banner

Učební obor Výrobce textilií, to je nejlepší cesta, jak získat práci v a. s. VEBA

René Herzán

Neděle, 18. prosince 2016

Učební obor Výrobce textilií, to je nejlepší cesta, jak získat práci v a. s. VEBA

Dvanáct žáků momentálně studuje 3. ročník učebního oboru bez maturity nazvaný Výrobce textilií a v příštím roce je čekají závěrečné zkoušky. Jak sami potvrzují, je to nejlepší cesta, jak získat práci v a. s. VEBA. Textilní společnost VEBA otevřela ve spolupráci se Střední průmyslovou školou v Hronově od školního roku 2014/2015 tříletý učební obor bez maturity nazvaný Výrobce textilií. Škola zajišťuje teoretickou výuku a firma se stará o praktickou část výuky.

"Byl to nový obor, a tak mě to nadchlo, navíc jsem z Rožmitálu a nemám to tedy daleko," řekl jeden z učňů Jan Neklan. "Mě tento obor velmi zaujal, protože mám blízko k látkám a zajímalo mne, jak se vyrábí. A určitě bylo při rozhodování jedním z hlavních důvodů i to, že po úspěšném absolvování mohu hned nastoupit do práce," dodala spolužačka Denisa Matěková z Martínkovic.

Teoretickou výuku, tedy klasické předměty jako český jazyk, matematika a další, absolvují učňové na Střední průmyslové škole v Hronově, praktickou přímo v a. s. VEBA. "V 1. ročníku jsme začínali na ručních kolíkových stavech, na kterých jsme formou hry poznávali základy tkaní, také jsme se seznámili se základy výroby žakárových řadění. Ve 2. ročníku jsme už chodili na jednotlivé provozy, na úpravnu, přípravnu a ve třeťáku i na tkalcovnu," říká Denisa Matěková.

"Než se tento obor povolil, musel být zpracován odpovídající učební plán schválený zřizovatelem školy. Vedle klasických předmětů se učí i pět předmětů, které jsou přímo zaměřené na textil," vysvětluje vedoucí odboru personalistiky a. s. VEBA Zdeněk Kousal.

Vedoucí učňovského střediska Zbyněk Janouch odpověděl, zda jsou absolventi oboru připraveni nastoupit do provozu jako plnohodnotní zaměstnanci: "Samozřejmě je to naše snaha, aby byli plnohodnotně připraveni. Třeba na tkalcovnu připraveni budou. Co se týká úpravny textilií, tady se jedná o složitější proces, a tedy je potřeba trochu delší doba, aby byli specializováni přímo na konkrétní stroj."

Zájem o učební obor Výrobce textilií byl v posledním školním roce nižší, takže se vůbec neotevřel. Lze to přičíst kratší krizi na trhu. Podle posledních informací se však VEBA stabilizovala, začíná opět nabírat zaměstnance, a tak se ve školním roce 2017/2018 očekává opět zvýšený zájem studentů. "Loni se na tento obor přihlásily pouze čtyři děti a pro tak malý zájem se obor neotevřel. Proto děláme různé náborové akce, kde chceme ukázat, že už je na tom VEBA lépe, než třeba před rokem. Výroba se konsolidovala a my máme eminentní zájem sehnat si budoucí zaměstnance, resp., zájemce, kteří by nastoupili do našeho učňovského střediska. Motivací by pro ně mohla být i informace, že učni už od 1. ročníku dostávají odměnu za produktivní práci, která je jim vyplácena na základě hodnocení mistrů odborného výcviku," informoval Zdeněk Kousal.

Jak jsou spokojeni rodiče s volbou svých dětí začít studovat tento obor? "Rodiče se zajímají, zda jejich děti mají šanci pracovat po vyučení v a. s. VEBA. Samozřejmě odpovídáme, že ano, pokud budou mít čerství absolventi tohoto oboru zájem a byli jsme s jejich přístupem v rámci praxe spokojeni. Právě absolvování učebního oboru Výrobce textilií je k získání práce v a. s. VEBA tou nejlepší cestou," dodává Zbyněk Janouch.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)