Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Adéla Nevoránková: Pomáhejme si

Adéla Nevoránková: Pomáhejme si

Adéla Nevoránková

Pátek, 7. května 2021

Adéla Nevoránková: Pomáhejme si

Žijeme v době internetu, díky sociálním sítím může dnes kdokoli komentovat cokoli. V historii lidstva nebylo nikdy jednodušší někomu ublížit než právě dnes. Internetové hrdinství, kritika a hate se staly symbolem naší doby. Možná je to dobou, ale možná to něco vypovídá o každém z nás. Je jen jediná cesta, jak se dá dnes kritice vyhnout, nic nedělat, nic neříkat a ničím nebýt. A proto se pojďme raději všichni společně víc zabývat tím, čím jsme my, než psát na cizí zeď, čím jsou ti druzí. Klávesnice máme všichni, zbytek už je jen na nás.

Říká Vám něco jméno Kazma? Kazma a jeho One Man Show? Ne?

Kazma Kazmitch, vlastním jménem Kamil Bartošek, je internetový producent, influencer a moderátor. Vystudoval obor finance a daně na soukromé vysoké škole – Evropský polytechnický institut. Později studoval mediální komunikaci na Literární akademii Josefa Škvoreckého, kterou nedostudoval. Od roku 2008 působí jako moderátor pořadu One Man Show, který vysílá internetová televize Seznam.cz.

Proč právě Kazma a jeho One Man Show? Pojďme si tedy přiblížit kampaň z května roku 2018.

Všichni známe Leoše Mareše. V květnu 2018 se vsadil, že pokud ho někdo uvidí v jiném autě než v modrém trabantu, dá mu svoje ferrari. Toho využil Kazma a naplánoval falešnou dopravní nehodu, při které musel Leoš Mareš jedoucí v šest hodin ráno do práce, zastavit a popojet s jiným autem. Kazma ho natočil a požadoval po něm slíbené ferrari, aby je mohl dát na dobročinné účely. Několikrát se spolu sešli, aby se domluvili na předání, ale Leoš Mareš ho pokaždé odmítl. Místo toho mu Leoš nabídl 1 milion korun na dobročinné účely, ale to zase odmítl Kazma, a na sociální sítě začal přidávat příspěvky typu: „Čekáme na klíče Leoši!“, fotky s ferrari apod. Statisíce Marešových fanoušků začaly psát Kazmovi nenávistné komentáře, což bylo dle pozdějšího Kazmovo vyjádření též záměrem, aby tuto reakci veřejnosti mohl později využít v písničce Cizí zeď.

Po celou dobu se začal objevovat nápis 1/10 na dálnicích, v kinech, ve městech, na koncertech nebo v různých televizních show jako třeba Tvoje tvář má známý hlas. Nikdo dodnes neví, že nějaký nápis 1/10 existuje. Na internetové stránce 1/10.cz byl spuštěn odpočet dní, hodin, minut a sekund. Kampaň 1/10 propagovali také různí lidé v politice, např. Dominik Feri. Až 12. září Kazma vydal nový díl One Man Show objasňující nejen Mareše, ale i symbol 1/10 vyjadřující jediného z deseti řidičů, který zastaví u dopravní nehody. Zároveň se z webu 1/10.cz stala stránka, kde byly umístěny příběhy různých lidí po dopravní nehodě, trénink první pomoci od Červeného kříže apod. Kazma odhalil i to, že když minulý rok prodával předražené merch čepice a trička, všechny získané peníze šly na kampaň 1/10. Vytvořil také s producentem Ondřejem Fiedlerem písničku Cizí zeď, ve které se objevuje řada známých zpěváků. Veškerý výdělek jde na One Man Show Foundation, tedy na pomoc obětem dopravních nehod.

Asi se ptáte, proč jsem si vybrala zrovna toto?

1z10 řidičů zastaví u dopravní nehody. Nezastavit u dopravní nehody? To není jen trestný čin, ale především jen obyčejná lidská bezohlednost. Bezohlednost, která stojí ročně desítky lidských životů na našich silnicích. Při včasné pomoci totiž každá sekunda může tvořit rozdíl mezi životem a smrtí. Přitom stačí jen nebýt lhostejný. Nebojte se zastavit! Můžete totiž jednou někomu zachránit život!

Velice mě mrzí, že spousta lidí o tom neví. Když někomu řeknu kampaň 1/10, všichni se ptají, co to je? Nikdy o tom neslyšeli. Já osobně nepodporuji takové nadace, ale zrovna tato mě velice zaujala, a podporuji ji dodnes. Už jen tím, že si koupíte tričko za 299 Kč, přispějete na oběti dopravních nehod. Tato doba je velice špatná, a bohužel si nikdo nepomáhá. Setkala jsem se osobně se situací (nebyla to dopravní nehoda), ale holka, která dostala epileptický záchvat v Broumově na nádraží. Stálo tam tolik, opravdu tolik lidí, všichni tam stáli a koukali co se děje. Chápu, že v tu dobu nevíte, co máte dělat, ale když zavoláte alespoň sanitku, už tím pomůžete. Není to o tom, že bych se tu chtěla chlubit, jak jsem pomohla, ale o tom, jak můžete pomoc i vy a někomu zachránit život.

Když jsem se dozvěděla, co Kazma provedl, říkala jsem si, co to udělal, a že to vážně přehnal. Ale když přišel s celým dílem, tak jsem si řekla „Kazmo, ty jsi neskutečnej borec“. Uskutečnit takovou kampaň nemohlo být jednoduché, připravit to tak, aby to opravdu vypadalo reálně, zjistit si v kolik Leoš vstává a v kolik odjíždí do práce. Přikládám odkaz na celý díl 1/10, zastaví u dopravní nehody, jestli máte čas, určitě neváhejte a obdivujte nejen Kazmu, který to celé uskutečnil, ale Leoše, který zastavil a pomohl. Kampaň můžete podpořit dobrovolně zasláním peněz na transparentní účet, nebo si zakoupit jeho tričko 1/10. 

Pomáhejme si!

O autorce: Adéla Nevoránková, která pochází z Adršpachu, studuje ve 2. ročníku Gymnázia Broumov. Adéla pro Naše Broumovsko připravuje další příspěvky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)