Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Dovolená mezi první a druhou vlnou

Dovolená mezi první a druhou vlnou

Pavel Frydrych

Úterý, 6. října 2020

Dovolená mezi první a druhou vlnou

Podobně jako mnoho Čechů, jsme se i my rozhodli, že letošní dovolenou strávíme výletem a pobytem někde v naší krásné zemi. A protože jsme byli v podstatě denně bombardováni informacemi o absenci cizozemských turistů na nejnavštěvovanějších místech v Čechách, rozhodli jsme se pro Český Krumlov. Pár týdnů před odjezdem do Krumlova jsme byli v Praze. K mému úžasu se mi poprvé v životě stalo, že do mě nikdo nevrazil při procházce přes Most, a dokonce mám i naprosto neuvěřitelný – a až skoro surreálný – zážitek, kdy jsem stál se Samíkem sám uprostřed Pařížské ulice. Praha byla téměř dokonale tichá.

Ale dovolená není jenom pobyt tam, ale i cesta na místo. Před mnoha lety jsem jezdil stopem po Evropě a častěji byla cesta samotným cílem než nějaké konkrétní místo kontinentu.

Takže jsme jednoho dne odpoledne vyjeli. První zastávka byla na okraji Hradce Králové u benzínky. K tomu samozřejmě patří nezbytné kafíčko, záchod a protažení pomalu tuhnoucích svalů. Už při příjezdu na benzínku nás Samuel informoval, že tam stojí tatra a bagr. Společně s traktorem, kombajnem, popeláři a hasiči nejoblíbenější stroje. Jak postupně odjížděli po natankování, bylo potřeba všem zamávat. Řidiči reagovali podobně, zamávali, zatroubili či blikli světly. A přijížděli a odjížděli další. Tříletý Samuel byl v sedmém nebi.

"Samíku, pojď, už pojedeme dál," řekl jsem mu po průjezdu jednoho kamionu.

"Ale já nechci," dopověděl mi a pak mi vysvětloval, že tady chce zůstat a mávat na kamiony a tatry. A mně došlo, že Samuelovi by stačilo, abychom zůstali někde u silnice, kde by mohl pozorovat provoz a mávat na projíždějící těžkou techniku. Osobní auta ho tak neberou. (Jedna drobná poznámka – čím dál víc zjišťuju, že popeláři berou všechny děti, nejenom kluky... že by první náznak genderového vyvážení?)

Děti jsou tak trochu zrcadlem toho, jak by mohl vypadat jiný svět. Nevím, jestli lepší nebo horší – prostě jiný. Děti ještě nejsou zatížené povinnostmi; nezajímají je daně, předpisy, byrokracie, povinné platby čehokoliv, nutnost chodit do práce a dalších asi milionu věcí, které si civilizace vynutila pro vlastní existenci. Samuel nepotřebuje ke štěstí obdivovat pozůstatky středověkého charakteru města. Jemu stačí mávat na bagry a tatry. Nepotřebuje kulinářskou ekvilibristiku, aby se najedl. Když má hlad, stačí mu chleba s máslem. Nepotřebuje dovolenou u moře, protože mu stačí malý nafukovací bazének na zahradě. Nevyžaduje značkové oblečení, protože je mu jedno co bude mít na sobě, až bude bagr dělat díru do písku a nakládat na tatru. Jeden z jeho starších kamarádů mi jednou řekl, že až bude velký, bude jezdit s bagrem. Ale k tomu musí mít řidičák a cigarety. A fousy...

Dětský svět nepohrdá vymoženostmi společnosti. On je prostě nevnímá a nezajímají ho. To, co my vnímáme jako podružnosti, oni chápou jako podstatu. Pokud vidí, že každý bagrista kouří, tak si z toho odvodí, že bagrista nutně musí mít cigarety. A ještě jednu důležitou vlastnost musí každý bagrista nebo řidič tatry či traktoru mít: mávat na všechny děti kolem cesty.

Z benzínky jsme samozřejmě odjeli a pokračovali dál v cestě. A udělali ještě několik dalších zastávek, ale žádná z nich nebyla tak záživná, jako v Hradci Králové.
V Českém Krumlově turisté byli. Na můj vkus jich bylo víc, než bych si přál. Ale podle lidí, kteří tam jezdí opakovaně, jich bylo prý málo. Uličkami se dalo projít, aniž by do člověka kdokoliv vrazil. Malebnost uliček sebou ovšem nese i negativa: centrem Krumlova nejezdí žádná pořádná technika. Ale naštěstí na dětském hřišti u řeky nafoukli skákací hrad.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)