Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Finsko

Text a foto Pavel Frydrych

Neděle, 7. dubna 2024

Finsko

Nedělní fejeton Pavla Frydrycha.

Nedávno jsem dostal důležitou zprávu. Přišla důvěryhodnou cestou řetězového dokumentu potvrzená fakty a důkazy znějícími: „jak všichni víme“ nebo „mainstreamová média se tomu záměrně nevěnují“ či přímo „a tohle se před námi tají“. Pro jistotu 100% faktičnosti, objektivity a pravdivosti mi pouze na samém konci scházelo „sdílejte, než to smažou“. Ale správně jsem pochopil, že po autorovi jdou a už neměl čas větu doplnit.

Důležité je ale samo sdělení. To totiž obsahuje šokující skutečnost. Finsko neexistuje! Když se podívám na mapu Evropy, tak na ní je vyznačené místo, které je nazvané buď Finsko (pokud je mapa česká), Finland (anglická) anebo Suomi (to za předpokladu, že se mapa vydává za finskou verzi).

Kdybyste se skutečně přemístili na místo, kde je podle mapy Finsko, ocitnete se v severní části Baltského moře! Žádná země na obzoru, jen voda, voda a ruské a japonské rybářské lodě, tankery a ropné plošiny. Severní část Baltského moře je totiž bohatá jak na nerostné suroviny, tak na hejna ryb. A aby dva výše zmíněné státy mohly bez problémů lovit ryby a těžit (nejen) ropu a plyn, tak si vymysleli Finsko. Nebo se Vám zdá pravděpodobné, že by se v místě s konspiračním názvem Pirkkiö tzv. Botnický záliv rozhodl, že dál to už nepůjde a s klidem přešel v pevninu? Nehledě na to, že tady nastává problém, který člověku neomámenému mainstreamovými médii potvrdí skutečnost neexistence Finska. Švédsky se tenhle kus moře jmenuje Bottniska a název je odvozen od slova Botten, což znamená dno! Ano, dno moře a nic jiného. Fikce s Finskem narazila na dějinnou paměť statečného švédského národa.

Pokud byste se někdy dostali na sever Estonska, východ Švédska, sever Norska nebo západ Ruska, GPS si s Vámi zahraje podivnou hru: bude Vám ukazovat, že jste ve Finsku! Je to jen program, který „natahuje“ pevninu na úkor moře tak, aby ošálil nedokonalého člověka. Pokud se někdy dostanete do tzv. Finska, ve skutečnosti stojíte buď v Estonsku, Rusku, Švédsku nebo Norsku.

Autoři si vymysleli krásnou krycí legendu, a dokonce obdařili smyšlený národ vlastním jazykem. Ale napadlo Vás někdy, jak mohla finština vůbec vzniknout? Kde se uprostřed slovansko-románsko-germánské Evropy vzalo něco takového, jako finština? Žije vůbec někdo, kdo by uvěřil, že může existovat místo s názvem Pudasjärvi, Suomussalmi, Järvenpää, Jyväskylä, Mänttä-Vilppula nebo Uusikaupunki. A kde se ve finštině vzal název města Yli-li?

A pak je tady finská vodka. Na jednu stranu nám autoři legendy tvrdí, že Finsko je jakýsi podivný relikt mezi jazykovými skupinami a nemá společného s okolním světem vůbec nic a na druhou stranu najednou produkuje vodku – alkoholický výrobek spojený s Ruskem. Ano, tím Ruskem, které vydělává na tom, že podporuje fikci o existenci Finska.

Ale legenda o Finsku je vážně krásně propracovaná. Autoři se neštítili ani toho, aby donutili jednoho z nejlepších spisovatelů 20. století předstírat, že je Fin, i když už jen názvy jeho románů jasně ukazují, že pochází z jižních zemí: Egypťan Sinuhet, Pád Cařihradu nebo Tajemný Etrusk. Některými názvy nás odvážný autor ale upozorňuje, že je všechno jinak. Jak si jinak vysvětlit názvy Cizinec přichází nebo Nepřátelé lidstva. Pokud tohle není jasný odkaz na fikci o Finsku, tak už nevím, co jiného? V rámci legendy v severním Estonsku vznikla i hokejová reprezentace Finska, skokané na lyžích měli zase svá centra ve Švédsku a atleti trénovali ve východním Rusku – a tohle samozřejmě platí i o dnešku.

Poslední důkaz jsem získal osobně v lednu 2024. Začalo mrznout. Mám služební telefon značky Nokia. Ano, té značky, která předstírá, že pochází z Finska. A teď si představte, že tenhle telefon se se snižující teplotou vzduchu zpomaluje a stačí mu mráz kolem -10°C, aby se vlivem mrazu vypnul úplně! Přístroj, který má být vyroben na severu Evropy nezvládá pracovat v mrazu! Potřebuje člověk ještě jiný důkaz o neexistenci Finska? Telefony Nokia se samozřejmě vyrábí v Japonsku, pak se lodí převáží na samotný sever Norska a odsud – ovšem s označením místa původu Made in Finland – se distribuují dál. Proto Rusko nutně k životu potřebuje tzv. Severní mořskou cestu přes Barentsovo moře a Beringův průliv do Japonska. Kdyby ji neudržovalo, tak Japonsko nechá provalit fakta o neexistenci Finska.

Pokud si někdo myslí, že byl ve Finsku, je mi ho líto. Nechápu, proč by se části Estonska, Norska, Ruska a Švédska měli nazývat jiným jménem než Estonsko, Norsko, Rusko a Švédsko. Nebo vlastně chápu. Tyto státy totiž společně s Japonskem na tomto podvodu neskutečně vydělávají. Buď jako příjemci tučného bakšiše nebo nijak nekontrolovatelnou těžbou nerostných surovin a neomezeným rybolovem.

Sdílejte, než to smažou!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)