Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Oprava kostela ve Vižňově v ohrožení
banner

Oprava kostela ve Vižňově v ohrožení

Bára Fialová, foto archiv farnosti

Úterý, 30. ledna 2024

Oprava kostela ve Vižňově v ohrožení

Římskokatolická farnost v Broumově sice získala dotaci 13,7 milionů korun z evropských fondů na opravu kostela ve Vižňově, možná ji ale nebude moci přijmout. Kostel sv. Anny je přitom součástí národní kulturní památky, takzvané broumovské skupiny kostelů, kterou by její zachránci jednou rádi viděli na prestižním seznamu památek světového dědictví UNESCO.

„Celková částka na opravu vižňovského kostela sv. Anny je více než 19 milionů korun a třicet procent z toho musí být spolupodíl farnosti, což vychází na zhruba 6 milionů korun. Díky veřejné sbírce, výstavě Tempus fugit, festivalu Za poklady Broumovska a dalším aktivitám má farnost k dispozici okolo jednoho milionu. Akce se začne realizovat ve chvíli, když bude jistota, že máme alespoň tři miliony,“ shrnuje aktuální počty děkan broumovské farnosti Martin Lanži a dodává: „Děláme vše pro to, abychom peníze dostali. Ve hře je podpora z Královéhradeckého kraje, ale v tuto chvíli není nic jisté.“  

Do kostela ve Vižňově už se deset milionů korun investovalo a kostel má díky tomu novou střechu. Další peníze by podle děkana Lanžiho šly na opravu fasády, věže a interiéru včetně elektroinstalace a restaurátorských prací. „V neposlední řadě se chystá i rekonstrukce kazatelny a hlavního oltáře,“ upřesnil Lanži, který byl na sklonku minulého roku představit aktuální kalendář broumovských kostelů i poslancům v Bruselu.

Kostel svaté Anny ve Vižňově byl postaven v letech 1724–1728 na objednávku opata broumovského kláštera Otmara Daniela Zinkeho podle architektonického návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Spolu s dalšími devíti kostely a poutní kaplí Panny Marie Sněžné od téhož architekta tvoří barokní soubor známý jako broumovská skupina kostelů. V lednu 2022 vláda České republiky rozhodla o její prohlášení za národní kulturní památku.

 

UNESCO nebo Evropské dědictví?

Před několika lety přišel europoslanec Tomáš Zdechovský s nápadem nechat broumovské kostely zapsat na seznam světového dědictví UNESCO. Za záchranu kostelů se dlouhodobě angažuje a před pár lety uspořádal v Evropském parlamentu na dané téma i konferenci. Podle jeho slov se už dohromady podařilo sehnat na jejich opravy asi 130 milionů korun, z nichž velká část pochází ze soukromých finančních darů. Právě oprava všech kostelů je předpokladem k tomu, aby bylo možné požádat o zápis na prestižní seznam. Kromě toho je celá záležitost administrativně náročná. „Chybí nějaký manažer, který by se postaral o vyřízení všech potřebných papírů, což není jednoduché. Přemýšlíme také, že by se zažádalo o zapsání do programu Evropského dědictví. Ještě se nerozhodlo, jakým směrem se vydáme,“ upřesnil Zdechovský.

Označení Evropské dědictví je mezinárodní uznání, které vzniklo v roce 2006 jako mezivládní iniciativa sedmnácti evropských států a uděluje se pamětihodnostem, které sehrály významnou úlohu v dějinách dnešní Evropy. V České republice se tímto titulem mohou pochlubit například Přemyslovský hrad a Arcidiecézní muzeum v Olomouci nebo zámek Kynžvart. Program řídí Evropská komise.

 

Za záchranou kostelů elektronicky

V současné době probíhají práce na několika dalších broumovských kostelích. „Pokračuje se na opravě stropu v kostele v Otovicích, v interiéru v kostele v Martínkovicích, opravují se varhany v kostele v Heřmánkovicích. Také věže šonovského kostela už nutně potřebují nový nátěr,“ upřesnil Martin Lanži průběh současných oprav.

Přispět na obnovu barokních chrámů může veřejnost koupí nového kalendáře či zasláním částky na transparentní účet broumovského děkanství. Broumovská farnost také od prosince umožnila přispívat na záchranu kostelů elektronicky prostřednictvím QR kódů. Částka příspěvku je nastavená na 200 korun a QR kódy najdete v několika broumovských kostelích, kam je loni vylepil europoslanec Tomáš Zdechovský se svými dětmi.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)