Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Per aspera ad astra
banner

Per aspera ad astra

Milan Kulhánek, foto Jonáš Kohl

Sobota, 11. listopadu 2023

Per aspera ad astra

Projev třídního 4.A Gymnázia Broumov: Přes překážky ke hvězdám

Milé studentky, milí studenti,
vítám vás v klášterní knihovně, v mystickém místě, kde vám dám za několik minut stužky a učiním z vás oficiálně maturanty. Jsme v místě, kde se procházel třeba pražský arcibiskup Matouš Ferdinand Sobek z Bílenberka, historik Bohuslav Balbín, lékař Franz Celestin Opitz, který použil první narkózu, Josef Tichatsek, operní zpěvák světového významu, spisovatel Alois Jirásek, první československý ministr financí Alois Rašín a řada dalších. A teď tu stojíme my. Já, jako váš gymnaziální třídní, a vy jako moji studenti, studenti 4.A. Jak jsem několikrát říkal, jste moje poslední třída, jste v pořadí pátí. Již jedné ze svých minulých tříd jsem říkal, že je to jako s dětmi. Na první třídu jste tvrdší a zkoušíte si, co a jak, u druhé třídy trochu zmírníte, třetí třída už jako třetí dítě může to, o co se první třídě ani nesnilo. A čtvrtá a pátá, bez komentáře. Jako učitel máte rád všechny své třídy, jako rodiče mají rádi všechny své děti. Jen časem prostě zjistíte, že některé věci nejdou lámat přes koleno, že nejde tlačit na pilu, a zjistíte, že některé věci se mohu nechat i vyhnít. Měl jsem se všemi třídami vždy vztahy fair play, věřím, že i vy to tak vnímáte a že svobodu, kterou máte, nezneužíváte. Nebo jen trochu.
Pamatuji si na vaše začátky, na tu cestu, kterou jste ušli od prvního dne na gymnáziu. Vaše znalosti se rozšířily, váš pohled na svět se změnil, a vy jste se stali nejen erudovanými studenty, ale i zralými jedinci, kteří jsou připraveni čelit výzvám, jež na ně čekají.
Maturita je příležitost ukázat světu, co v sobě máte. Je to zkouška nejenom vašich znalostí, ale i vaší inteligence, myšlení a schopnosti pracovat pod tlakem. Nezapomínejte však, že maturita je pouze jedním krokem na vaší životní cestě. Opravdovou hodnotou této zkoušky není pouze hodnocení či body, ale zkušenost, kterou získáte, a sebejistota, kterou budete potřebovat do dalších zkoušek.
Moje studentky a mí studenti, přeji vám, aby celý maturitní cyklus, který právě oficiálně začíná, proběhl tak, abychom si na konci května mohli společně připít na zvládnutou maturitu. Per aspera ad astra – přes překážky ke hvězdám.
Nyní dovolte, abych přistoupil ke slavnostnímu aktu – stužkování 4.A broumovského gymnázia 2020 – 2024. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)