Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Podzimní cheescake od Šárky Duháčkové

Michaela Plchová, foto archiv Š. Duháčkové

Středa, 31. srpna 2022

Podzimní cheescake od Šárky Duháčkové

Léto končí a vrcholí sezóna nejrůznějších podzimních plodů. Nová majitelka Bistra Pecka v Náchodě Šárka Duháčková miluje dobré jídlo i sladké zákusky. Když před šesti lety zjistila, že má alergii na lepek, své vášně pro pečení se nevzdala, naopak, naučila se vyrábět výborné dorty a zákusky i bez lepku. Pokud byste od ní rádi něco ochutnali, Bistro Pecka znovuotevírá 5. září.

Maso, nebo zelenina?

To není jednoznačné, asi oboje. Maso nemusím každý den, stačí mi dvakrát, maximálně třikrát týdně. Zeleninu mám ráda jak vařenou, pečenou, tak i syrovou.

 

Vaříte intuitivně, nebo podle receptů?

No, jak se to vezme. Asi tak půl napůl. Spíše se recepty inspiruji, ale málokdy uvařím něco přesně podle receptu. Ráda pracuji se sezónními surovinami a s tím, co mám k dispozici doma v lednici a ve špajzu.

 

Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?

Já asi nemám oblíbené jídlo. Mohu říct, co opravdu nepozřu, a to je kopr anebo kombinace vařený brambor a kyselého zelí… Ptala jsem se doma, co si myslí, že nejraději jím a můj muž se zamyslel a řekl: „Guláš, co ti uvařím.“

 

Kam byste vzala svého partnera na večeři?

Zkusila bych Zámeček Janovičky, tam jsem ještě na jídle nebyla a slyšela jsem chválu na jídlo i interiér. Spojila bych to s procházkou, to místo je kouzelné.

 

Jaký recept na léto byste čtenářům představila?

Blíží se konec léta, což ve mně probouzí lehce smutný pocit… Zároveň, když se procházím naší zahradou a vidím keř plný ostružin, strom obsypaný blumami, jsem šťastná a vděčná. A to bych nebyla já, aby mi v hlavě neběžely nápady, co z toho množství úžasného ovoce vyrobím. A proto Vám představím recept na Podzimní cheesecake. Vlastně to může být jakýkoliv cheesecake, prostě podle sezóny. Můj je v bezlepkové variantě, ale lze samozřejmě připravit i klasicky.

 

PODZIMNÍ CHEESCAKE

Korpus sušenkové těsto

100g ovesné vločky (bez lepku)

100 g rýžová mouka

Semínka – slunečnicová, sezamová, ořechy – dle libosti

Kousky čokolády nebo kakaové boby  – dle libosti

1 lžička prášku do pečiva

100g máslo

Cukr nebo sirup dle chuti

 

Krém

Šlehačka na šlehání 33%

2x pomazánkové máslo – lze nahradit 1 pomazánkové máslo a 1 tvaroh

2 plátky želatiny

2 lžíce moučkového cukru

Skořice a vanilka

 

Ovocné pyré

Svaříme ovoce s cukrem – v mém případě to jsou blumy

1 až 2 plátky želatiny

 

Postup:

Suroviny smícháme a vyrobíme těsto, které namačkáme do dortové formy. Pečeme v troubě cca 15 – 170 stupňů. Dozlatova. Vyndáme a necháme vychladnout.

Šlehačku vyšleháme, přidáme pomazánkové máslo a cukr, ještě prošleháme, pokud dáváme tvaroh, jen opatrně vmícháme. Přidáme želatinu dle návodu. Přidáme skořici a vanilku.

Vylijeme na studený základ. Navrch dáme lehce vychladlé ovocné pyré

Ozdobíme a dáme vychladnout do lednice. Nejlépe přes noc.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)