Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Dnes začíná festival Jiráskův Hronov

Dnes začíná festival Jiráskův Hronov

RENÉ HERZÁN

Pátek, 3. srpna 2018

Dnes začíná festival Jiráskův Hronov

Již 88. ročník divadelního festivalu Jiráskův Hronov vypukne dnes a potrvá celý týden. Přehlídka nabídne celkem 32 nejlepších letošních tuzemských amatérských divadelních představení. Jedním z témat festivalu jsou letos osudové osmičky. Akci podpořil Královéhradecký kraj.

Jiráskův Hronov vstupuje do 88. ročníku s novým vizuálním stylem a řadou lákadel v hlavním i doprovodném programu. V představení zahraje například Daniel Bambas, letošní držitel ceny Thálie v kategorii nejlepší herec. Přehlídka si také symbolicky připomene minulé ročníky z let, jejichž letopočty končily osmičkami: od roku 1938, přes pohnuté roky 1948, 1968 až po nedávnou minulost v roce 2008.

Přehlídka zásadně mění tvář novým logem a celkovou grafikou. Autorem je Jan Jiskra z Prahy, který vyhrál otevřenou soutěž na vytvoření jednotného vizuálního stylu. Moderní červenobílé logo reprezentuje jednotlivé symboly divadla.

Festival je považován za nejstarší kontinuálně existující festival amatérského divadla v Evropě s nepřetržitou tradicí 88 let. Jeho počátky ale sahají až do roku 1891, kdy se konaly Národní slavnosti ochotnické, resp. v roce 1921 konaná První soutěžní přehlídka ochotnických divadel Čech a Moravy s hostem ze Slovenska).

O prestiži festivalu svědčí loňské vyznamenání AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/International Amateur Theatre Association), která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů amatérského divadla na světě.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)