Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Sportovec Emerich Rath "přisvištěl" do broumovského kláštera

Sportovec Emerich Rath "přisvištěl" do broumovského kláštera

KATEŘINA OSTRADECKÁ

Úterý, 24. července 2018

Sportovec Emerich Rath "přisvištěl" do broumovského kláštera

Roční přípravy a intenzivní čtrnáctidenní zkoušení vyvrcholily v neděli 22. července při premiéře nové divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha. Představení, které přibližuje životní osudy česko-německého sportovce Emericha Ratha, vzniklo přímo v prostorách kláštera a čeká ho ještě několik repríz.

Nedělní večerní premiéře hry přihlížel vyprodaný sál Dřevník. Na publikum čekalo více než dvouhodinové představení, plné komických i pohnutých momentů z Rathova nevšedního a sportovními zážitky "prošpikovaného" života. Hereckému ansámblu šéfoval režisér Petr Lanta spolu s dramaturgyní Pavlou Nohýnkovou, která je zároveň i spoluautorkou hry, jejíž základ sepsala Tereza Verecká.

"Bylo to skvělých čtrnáct dní plných koncentrované práce. Máme za sebou velký kus práce a svým způsobem jsme se hodně přiblížili životu benediktinských mnichů, tím, že jsme neustále pracovali a soustředili se na naše dílo. Práce mě velice těšila, bylo to koncentrované, soustředěné nahlížení na život Emericha Ratha z různých úhlů," uvedl režisér Petr Lanta.

Herecké výkony umocňovala hudba a zpěv živé doprovodné kapely pod vedením pozounisty, herce, pedagoga a hudebního skladatele Jana Matáska, který je také autorem všech písní. "Písničky vznikaly přímo tady na místě, v klášteře, během prvního týdne. Nejdřív jsem musel zjistit, jak jsou hráči schopní, a když jsem zjistil, že jsou velice šikovní, tak jsem se do toho mohl pustit. Každou noc po zkoušce jsem zasedl a psal... Druhý týden už se pak hudba jenom dolaďovala. Dokonce vzniklo víc skladeb, než se nakonec použilo," sdělil Jan Matásek.

Postavu hlavního hrdiny Emericha Ratha ztvárnil herec Martin Legerski, v dalších rolích se objevili profíci i ochotníci z mnoha divadelních souborů a spolků z celé České republiky. "Po HRA-NIC-i to byl další nezapomenutelný zážitek, kdy během čtrnácti dnů vzniklo kompletně celé představení, což je pro mě, jakožto ochotníka, naprosto nepředstavitelná věc. Bylo to trochu jiné pojetí, než v HRA-NIC-i, ale stejně zábavné a stejně dobrá parta. Poprvé v životě jsem měl navíc možnost zahrát si v jednom představení devět postav. Lítaly ze mě knoflíky, tekl ze mě pot, hledal jsem v té tmě věci, ale vždycky jsem na sebe navlékl to, co jsem měl, takže to dobře dopadlo," smál se po premiéře místní ochotník Zdeněk Zelený.

Další reprízy jsou plánovány na 9. a 10. září. Vstupenky bude možné koupit online v kalendáři akcí na webu www.klasterbroumov.cz, na pokladně prohlídkového okruhu nebo přímo na místě v den konání. Představení vzniklo za podpory Ministerstva kultury, Královéhradeckého kraje a firmy Dřevoterm. Mecenáši představení jsou Jan a Marcela Školníkovi.

Foto Jakub Šleis

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)