Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Wojtyłova hra Bratr našeho boha se pokouší proniknout do duše člověka
banner

Wojtyłova hra Bratr našeho boha se pokouší proniknout do duše člověka

Kateřina Ostradecká, foto archiv divadla

Neděle, 10. prosince 2023

Wojtyłova hra Bratr našeho boha se pokouší proniknout do duše člověka

Ve čtvrtek 14. prosince 2023 od 19 hodin bude v Kreslírně broumovského kláštera uvedena premiéra divadelní inscenace „Bratr našeho boha“ v podání souboru Společnost doktora Krásy pod vedením režiséra Petra Lanty. Jde o adaptaci díla Karola Wojtyły – papeže Jana Pavla II. Vstupenky jsou již v předprodeji. Divadlo pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Broumov.

Bratr našeho boha je Wojtyłova první „dospělá“ hra, na které pracoval v letech 1944-50. Její ústřední postavou je Adam Chmielowski (1845–1916), impresionistický malíř, který se stal mnichem a přijal jméno Albert. V inscenaci nejde o tradiční životopisné drama, sám Wojtyła o hře píše, že „se jedná o pokus o proniknutí do duše člověka“. Adam čelí vnitřnímu zápasu ve snaze rozhodnout se mezi životem umělce a povoláním sloužit druhým.

„Celé to začalo kdysi dávno v čase mého dětství či dospívání, když jsem se dozvěděl, že tehdy současný papež Jan Pavel II. psal divadelní hry. To mi přišlo velmi zajímavé. Zároveň mne překvapovalo, že se o papežovy hry u nás prakticky nikdo nezajímal, přestože osobnost Karola Wojtyly výrazně zasáhla i do našich dějin a v něčem je podobná Václavu Havlovi. Myšlenka inscenací těchto her mne neopouštěla a pravidelně se vracela.  Nakonec jsem v české premiéře uvedl v pražském Divadle v Dlouhé meditaci o manželství „Před Zlatnickým krámem“ (2007) a o pár let později v roce 2019 „Vyzařování otcovství“ v kreslírně broumovského kláštera. Obě měly příznivý ohlas, dokonce i v Polsku. Říkal jsem si proto, že bych inscenováním Bratra našeho Boha pěkně uzavřel sérii wojtylowských premiér,“ uvedl režisér Petr Lanta. (Více o hře v rozhovoru s režisérem ZDE.)

Překlad: Valerie Látalová, režie: Petr Lanta, dramaturgická spolupráce: Alžběta Petrová, odborná spolupráce: Jindřich Veselý. Hrají: Richard Fiala, Kryštof Nohýnek, Gabriela Pyšná, Milada Vyhnálková, Martin Učík, Diviška Šiková, Jiří Novotný, Dan Červinka, Ivan Kühnmund, Matouš Fendrych aj.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč / 150 Kč pro členy klubu Artcafé / 100 Kč snížené – vstupenky je možné zakoupit na smsticket.cz. Vstupné na místě: 250 Kč / 180 Kč pro členy klubu Artcafé / 100 Kč snížené. Představení je realizováno za podpory Ministerstva kultury ČR a Královéhradeckého kraje.
 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)