Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Dvojice polských hudebníků vystoupí v kostele Panny Marie Pomocné

Dvojice polských hudebníků vystoupí v kostele Panny Marie Pomocné

Kateřina Ostradecká, foto archiv festivalu

Čtvrtek, 20. července 2023

Dvojice polských hudebníků vystoupí v kostele Panny Marie Pomocné

Spojení klarinetu a kytary v podání polských interpretů Jakuba Bokuna a Jakuba Kosciuszko bude na programu festivalu Za poklady Broumovska tuto sobotu, 22. července 2023 od 18 hodin v kostele Panny Marie Pomocné „Na Kamenci“ v Teplicích nad Metují. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžkem festival podpoří kostely broumovské skupiny. 

Dalším dechovým nástrojem, který festival představí, je klarinet v podání polského klarinetisty a dirigenta Jakuba Bokuna. Bokun účinkoval na festivalu v minulosti v roli dirigenta, představil broumovskému publiku skvělou saxofonistku Magdalenu Jakubskou-Szymiecz a provedl polský repertoár společně se členy polského orchestru Radom. Tentokrát přijal myšlenku festivalu fascinace dechem za svou a na Broumovsko zavítá se svým hudebním partnerem, kytaristou Jakubem Kosciuszko. V programu zazní především polská soudobá hudba z jejich společného nejnovějšího CD s akcentem na oslavu významného roku polské hudby 2023.

 

Program koncertu:

J.S. Bach (1685 - 1750): Jesus bleibet meine Freude (arr. Bokun/Kościuszko Duo)

Maurice Ravel (1875–1937): Pièce en forme de Habanera (arr. Bokun-Segal)

Jaime Zenamon (1953): Luz y Sombra, op. 121

Łukasz Woś (1967): Nokturn, Scherzino

Gerard Drozd (1964): Adagio, op. 44J

J. S. Bach (1685-1750): Präludium aus der 2. Lautensuite BWV 997 for guitar (arr. F. Koonce)

Django Reinhardt (1910–1953): Nuages (arr. R. Dyens)

Béla Kovács (1937): A la flamenco

Gus Viseur (1915–1974): Douce Joie

Peter Graham (b.1952) - Different geometry for solo clarinet

Richard Galliano (1950): A french touch 

Yom (1980): Moise

Yom: La traversee

 

Ohlédnutí za koncertem PBtet – Prague Brass Quintet / Otovice, 15. 7. 2023

Festivalové téma Dech jako fenomén naplnil dokonale koncert žesťového kvintetu PBtet – Prague Brass Quintet, který proběhl v sobotu 15. 7. v kostele sv. Barbory v Otovicích. Mladí hudebníci uvedli kromě klasických děl také moderní skladby i aranže známých filmových kusů. Prostor kostela byl v horkém dni zaplněn, jako vždy se koncertu zúčastnili jak pravidelní návštěvníci, tak i početná skupina posluchačů z Polska. Celkem přispěli příchozí na dobrovolném vstupném částkou 10 082 korun.

Publikum nadšeně reagovalo na hudbu mladého dechového uskupení a závěrečné ovace 135 návštěvníků proběhly vestoje. Rovněž sami hudebníci byli z koncertu nadšeni, jak potvrzují slova hráčky na lesní roh Daniely Roubíčkové: „Když jsme vstoupili do kostela, byli jsme opravdu překvapeni intimitou místa a zároveň velikostí kostela, jeho nádhernou atmosférou a duchem. I přes velké venkovní horko se nám hrálo velmi dobře. Reakce publika byly moc milé a vřelé, a to máme rádi! Těší nás, že se publikum neostýchalo tleskat i smát. Hrálo se nám opravdu skvěle!“

 

18. ročník festivalu Za poklady Broumovska se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)