Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska představí mladý žesťový kvintet

Festival Za poklady Broumovska představí mladý žesťový kvintet

Michaela Mašková, foto archiv festivalu

Čtvrtek, 13. července 2023

Festival Za poklady Broumovska představí mladý žesťový kvintet

Téma Dech jako fenomén pokračuje na festivalu Za poklady Broumovska koncertem souboru PBtet – Prague Brass Quintet. Ten vystoupí v sobotu 15. července v 18 hodin v otovickém kostele sv. Barbory. Dobrovolné vstupné přispěje na obnovu kostelů broumovské skupiny.

Podpora mladé generace je tradiční součástí festivalu Za poklady Broumovska. Dechové nástroje a ty žesťové zvlášť, nesmějí chybět v rámci tématu „Dech jako fenomén“. Žesťové kvinteto PBtet – Prague Brass Quintet se zformovalo na konci roku 2016 z předních studentů žesťového oddělení Akademie múzických umění v Praze. Největším úspěchem tělesa je vítězství na mezinárodní soutěži Jeju International Brass&Percussion Competition 2019 v Číně.

Program:

D. Scarlatti: Sonata K 519, arr. James H. DeCorsey

T. Albinoni: Sonata St Mark

S. Rachmaninov: Ave Maria, arr. Scott Hartman

A. Dvořák: Suita z opery Rusalka, arr. Miroslav Kopta

C. Debussy: Gollywog's Cakewalk

Jan Kučera: The four-color suite * skladba rezidenčního skladatele festivalu

J. Williams: Cantina Band from Star Wars, arr. Jan Kaňka

I. Berlin: Putting´on the Ritz

 

PBtet – Prague Brass Quintet tvoří členové:

Walter Hofbauer, Karel Hons / trubky

Daniela Roubíčková / lesní roh

Barbora Kolafová / trombon

Jakub Chmelař / tuba

 

Ohlédnutí za vystoupením rakouské harfenistky Elisabeth Plank / Šonov, 8. 7. 2023

Druhý koncert letošního ročníku Za poklady Broumovska patřil éterické harfě. Rakouská harfenistka Elisabeth Plank okouzlila publikum jemnou hrou a netradičním repertoárem, včetně světové premiéry chorvatské skladatelky a kurátorky Margarety Ferek-Petrić. Premiéra s názvem Mind Control (No Major Tom) oživila koncert „analogovou elektronikou“ a speciální technikou hry s použitím různých mimohudebních pomůcek (gumová palička, recyklovaná harfová struna, žíně z violového smyčce, elektrikářská svorka atd.): „Cítím se šťastná a taky unavená, protože jsem vynaložila mnoho energie do přípravy koncertu, ale bylo to pro mě nádherné. Publikum bylo vřelé a vnímavé. Dokonce bylo trpělivé i s moderním kouskem, který jsem na harfu předvedla, a to mi udělalo velkou radost. Atmosféra ve zdejším kostele je tak výtečná a kouzelná,“ svěřila se po koncertě harfenistka.

18. ročník festivalu Za poklady Broumovska se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)