Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební témata rezonovala na konferenci Hortus Musicalis v Broumově
banner

Hudební témata rezonovala na konferenci Hortus Musicalis v Broumově

Kateřina Ostradecká, foto Jan Flieger

Sobota, 4. listopadu 2023

Hudební témata rezonovala na konferenci Hortus Musicalis v Broumově

Potřebují festivaly headlinera? A kdo plní tuto roli v době těkavých preferencí hlavně mladého publika? Jsou živá vystoupení pro mladé, ale i pokročilé hudebníky, kteří se chtějí vydat na profesionálnější dráhu – zvlášť, pokud se pohybují v oblasti okrajových žánrů jako jazz, world music nebo klasika? A jaké formy podpory se jim nabízejí na úrovni kraje, Ministerstva kultury nebo třeba Ochranného svazu autorského?

Odpovědi na tyto a řadu dalších otázek zazněly během dvoudenní konference Hortus Musicalis, která se konala 10. a 11. října v broumovském klášteře. Ze strany řečníků, mezi kterými nechyběli šéfové velkých českých festivalů nebo zástupci organizací podporujících české talenty, zaznělo opakovaně, že tuzemští umělci často podceňují marketing a PR. Zároveň v dostatečné míře nevyužívají možnost čerpat podporu na prezentaci na showcasových přehlídkách v Česku i v zahraničí, které navštěvují promotéři, booking agenti i zástupci nahrávacích společností.  „Jejich úloha na první pohled slábne – a to i s ohledem na proměnu způsobu produkce hudby, která často vniká v nezávislých studiích nebo v přímo počítačích samotných hudebníků. S tím souvisí i její distribuce – hlavně mladší publikum funguje podle algoritmů sdílených platforem. Zároveň ale online prostředí vytvořilo pro umělce zcela nové možnosti: počínaje komponováním hudby pro počítačové hry, filmové projekty nebo vlastní obsah na sociálních sítích. Jak se shodli přítomní řečníci, jde o kanály, které otevírají tuzemským muzikantům dveře do celého světa,“ uvedl Jiří Hlinka z týmu festivalu Rock for People, který se podílel na přípravě programu konference.

Praktické workshopy a lekce druhý den konference rozvinuly podstatná témata, která rezonovala už úvodním dnem. Patřila k nim schopnost orientovat se v digitálním marketingu nebo grantových a dotačních titulech Ministerstva kultury ČR. Velmi přínosná byla přítomnost zástupkyň norské organizace NOPA, sdružující norské autorky a autory. Jejich příspěvky i aktivní vstupy do diskusí vtiskly celému setkání, jehož se zúčastnily na čtyři desítky aktivních hudebníků, promotérů nebo manažerů v oblasti hudby z celé České republiky, obohacující mezinárodní rozměr.

„Účast na konferenci pro nás byla skvělou zkušeností. Seminář k hudebnímu průmyslu v České republice byl plodným a uspokojivým uzavřením našeho partnerství s Broumovem. Členka představenstva organizace NOPA Tove Bøygard přednesla prezentaci o výzvách, kterým často čelí hudební tvůrci a interpreti v Norsku. Její zkušenosti se zdály být relevantní a pro české diváky zajímavé. Vzdělávací a kulturní centrum Broumov spolupracuje s NOPA od roku 2019 a my oceňujeme dobrou práci našeho partnera. V posledních třech letech strávili čtyři norští skladatelé měsíc v klášteře. Spolu se čtyřmi českými skladateli pracovali na různých projektech, zapojili se do místní komunity a ponořili se i do vlastní tvorby. Projekt Hortus Musicalis Broumov díky tomu přinesl novou hudbu, zapojil a inspiroval mladé lidi v Broumově a přispěl k vytvoření nových přátelství a navázání pevných vztahů. Vzdělávací a kulturní centrum Broumov má skvělou kvalifikaci pro evropskou spolupráci a v budoucnu chceme pokračovat ve společném úsilí iniciováním nových projektů,“ uvedla Tine Tangestuen z organizace NOPA.

Projekt “Hortus Musicalis Broumov – rezidence, kulturní výměna, komunita” rozšiřuje nabídku Vzdělávacího a kulturního centra Broumov o nové programy, posiluje kapacitu instituce, včetně posílení spolupráce a kulturní výměny mezi Českou republikou a Norskem, a zároveň přispívá k rozvoji regionu a k posílení soudržnosti místní sociálně různorodé komunity. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP 2014–2021, z programu KULTURA. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)