Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Nastražte uši: Sokołowsko zve na víkendový festival Sanatorium zvuku

Nastražte uši: Sokołowsko zve na víkendový festival Sanatorium zvuku

Petra Kultová, foto archiv Sanatorium of Sound Festival

Čtvrtek, 10. srpna 2023

Nastražte uši: Sokołowsko zve na víkendový festival Sanatorium zvuku

Od pátku 11. srpna můžete v nedaleké polské obci Sokołowsko navštívit výjimečnou hudební událost. V místě bývalých klimatických lázní se už podeváté koná mezinárodní festival Sanatorium zvuku, letos s výraznou českou účastí. Kyvadlová doprava z Broumova a zpět je zajištěna.

Polská vesnice Sokołowsko leží v sevření hor a lesů pouhých 15 kilometrů od českých hranic. Obec v 19. století po celé Evropě proslavily klimatické lázně a plicní sanatorium, které se jako jedno z prvních na světě zaměřilo na léčbu tuberkulózy. Až do druhé světové války tvořili výraznou část pacientů umělci z mnoha evropských zemí. Desetiletí chátrající areál sanatoria, které připomíná gotický hrad z červených cihel, prochází v posledních letech postupnou rekonstrukcí. Díky úsilí Nadace pro současné umění In Situ, která objekt vlastní, se tak Sokołowsko každoročně opět stává místem živého setkávání světových umělců, které spojuje vášeň pro zvuk a současnou experimentální hudbu.

Tématem 9. ročníku třídenního festivalu Sanatorium zvuku je Čas. Futurismus. Revize. Páteční zahajovací koncert v sokołowském kině Zdrowie bude patřit šestnáctičlennému uskupení The Orchestra of Futurist Noise Intoners, které tvoří hráči na repliky experimentálních hudebních nástrojů z počátku 20. století pod vedením italského skladatel Luciana Chessy. Svým vystoupením připomenou letošní 110. výročí od vydání futuristického manifestu „Umění hluku“, který bourá hranice mezi hudebním zvukem a hlukem.

Celovíkendový program nabídne návštěvníkům mimo jiné modulární zvukové experimenty, příjemné zklidnění při ambientním poslechu v parku nebo nestandardní přístupy k energií sršící klubové hudbě. Velkým lákadlem bude jistě vystoupení rakouského skladatele Petera Ablingera, jedné z nejvlivnějších osobností současné hudby 20. století, který mimo jiné rozezní svou zvukovou sochu.

Díky spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov a za podpory Visegrádského fondu se na Sanatorium zvuku bude možné dopravit z Broumova a zpět autobusem a poslechnout si vystoupení tří českých experimentálních umělců a umělkyň, kterými jsou Aestum, Ursula Sereghy a Michal Kindernay. Více informací o odjezdech autobusů a vstupenkách včetně podrobného programu naleznete zde.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)