Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Netradiční spojení dvou cembal na koncertě v Bezděkově

Netradiční spojení dvou cembal na koncertě v Bezděkově

Michaela Mašková, foto archiv festivalu

Středa, 23. srpna 2023

Netradiční spojení dvou cembal na koncertě v Bezděkově

Barokní památky a barokní hudba. Spojení, které nemůže chybět na festivalu Za poklady Broumovska. O jeho provedení se v sobotu 26. srpna od 18 hodin v bezděkovském kostele sv. Prokopa postará dvojice vynikajících cembalistů: Barbara Maria Willi a Martin Hroch. Vstupné je dobrovolné, výtěžek podpoří kostely na Broumovsku.  

Dvě cembala pro čtyři ruce nebo Poučená interpretace barokní hudby – tak by mohly znít varianty sloganu uvádějící koncert dvou vynikajících cembalistů – Barbary Maria Willi a Martina Hrocha. Dvojici provází hudbou naplněná cesta jak pedagogické, tak profesní spolupráce, oba interpreti působí taktéž ve významných pedagogických funkcích v moravské metropoli.

Program koncertu:

Johann Sebastian Bach: Koncert pro dvě cembala c moll BWV 1060

François Couperin: Les Barricades mystérieuses (Tajemné překážky)

Joseph Nicolas Pancrate Royer: Le Vertigo (Závrať)

Jean Philippe Rameau: Suite a moll z druhé knihy Pieces de clavecin (cembalové kusy) 

Giovanni Paisiello: Grand Capriccio 

Johann Christian Bach: Sonáta D dur pro dvě cembala

 

Ohlédnutí za koncertem Apollon Quartet / Ruprechtice, 19. 8. 2023

Další z koncertů festivalu Za poklady Broumovska proběhl v sobotu 19. 8. v kostele sv. Jakuba Většího v kostele v Ruprechticích. V příjemné podvečerní atmosféře zde vystoupil smyčcový Apollon Quartet. Kromě klasických skladeb pro smyčcová kvarteta od Ludviga van Beethovena a Antonína Dvořáka hudebníci představili raný kvartet rezidenčního skladatele festivalu Jana Kučery a také dvě jazzově laděné skladby z díla skladatele Davida Balakrishnana. „Hrálo se nám báječně, rádi jsme přijeli, bylo tady pozorné publikum, ze kterého sálala skvělá atmosféra – je vidět, že jsou festivaloví posluchači zvyklí chodit na koncerty. Vystoupením v Ruprechticích jsme navázali na naše koncerty v italské Neapoli, a i přes teplo, které momentálně bylo, tak ve srovnání s teplotami, které panovaly v Itálii, byly podmínky velmi komfortní,“ řekl po koncertě primarius souboru Štěpán Pražák.

Sobotní večer návštěvníkům kromě hudby zpestřili též zástupci města Meziměstí, kteří připravili pohoštění. Koncertu se zúčastnilo 136 návštěvníků a na dobrovolném vstupném se vybralo 13 336 korun. Vybraná částka putuje na opravy skupiny broumovských kostelů.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)