Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Podmanivý tón lesních rohů rozezní kostel v Polici nad Metují

Podmanivý tón lesních rohů rozezní kostel v Polici nad Metují

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 3. srpna 2023

Podmanivý tón lesních rohů rozezní kostel v Polici nad Metují

V sobotu 5. srpna vystoupí v Polici nad Metují, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, za klavírního doprovodu Jany Goliášové lektoři Letních hornových kurzů: německý hornista Christian Lampert, Ital Luca Benucci a domácí sólohornisté – Zuzana Rzounková a Jan Vobořil. Vstupné na koncert je dobrovolné a podpoří kostely broumovské skupiny.

Další z koncertů letního festivalu Za poklady Broumovska zavede své posluchače do Police nad Metují, do kostela Nanebevzetí Panny Marie. V sobotu 5. srpna zde od 18 hodin vystoupí čeští i zahraniční lektoři Letních hornových kurzů, které tento týden probíhají v broumovském klášteře: iniciátorka kurzů a sólohornistka FOKu Zuzana Rzounková, kterou doplní sólohornista České filharmonie Jan Vobořil, italský hornista Luca Benucci, sólohornista Maggio Musicale Fiorentino, německý hornista působící na švýcarských hudebních univerzitách Christian Lampert a klavíristka Jana Goliášová. Zazní skladby od Wolfganga Amadea Mozarta, A. Marcella, Alexandra Glazunova, Bernharda Krola a dalších. 

Ohlédnutí za koncerty minulého týdne / Hejtmánkovice, Broumov

Rekordní účast návštěvníků zaznamenal ve středu 26. 7. piknikový podvečer s Cimbálovou muzikou Milana Broučka a Václavem Noidem Bártou na kopečku nad Jízdárnou Hejtmánkovice. Pestrou směsici hudebních žánrů, zahrnující lidové, rockové i popové písně v cimbálové úpravě, si do Hejtmánkovic přišlo vyslechnout 460 posluchačů z celého regionu. Hravá a uvolněná nálada doprovázela celý podvečer, při kterém nechyběl ani společný tanec, zpěv, nádherný západ slunce a gurmánské dobroty od Centra Walzel i dalších lokálních prodejců.

Sobotní koncert v broumovském kostele sv. Petra a Pavla pak posluchače navrátil zpět ke klasickému festivalovému programu v podání pěveckého sboru Zvonky – Praha a dívčího komorního sboru Abbellimento pod taktovkou sbormistryně Jarmily Novenkové v doprovodu varhaníka Jakuba Janšty. V působivém prostředí farního kostela zazněla sborová i varhanní díla J. S. Bacha, B. Smetany, G. F. Handela, P. Hindemitha, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, P. Erbena nebo I. Hurníka.

„Atmosféra koncertu byla naprosto úžasná, bylo úplně plno. Kostel má nádhernou akustiku a pro děti je to velice důležité si v takové akustice zazpívat, protože jinak zpíváme ve školách nebo v různých sálech, ale kostel je kostel. Každý kostel má navíc jiné varhany a děti jsou samozřejmě velmi vnímavé a čekají, jaké rejstříky zazní. Pokaždé je to úplně jiný koncert,“ vysvětlila po koncertě sbormistryně Jarmila Novenková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)