Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Poslední letní open-air koncert patří skupině Rach

Poslední letní open-air koncert patří skupině Rach

Michaela Mašková, foto archiv skupiny

Úterý, 29. srpna 2023

Poslední letní open-air koncert patří skupině Rach

Ve středu 30. 8. vystoupí v broumovské klášterní zahradě hudební kvarteto Rach. Koncert začíná v 19 hodin a v případě špatného počasí bude přesunut do vnitřních prostor. Koná se v rámci hudebního cyklu ArtCafé.

České hudební kvarteto Rach vzniklo okolo textaře a skladatele Eliáše Urbana, který je zároveň akademickým malířem a básníkem. Ten původně vystupoval v duu s pianistou a skladatelem Mikulášem Tichým, jejich počáteční tvorba se nesla v duchu šansonů. Až s příchodem bubeníka Christiana Krčka a baskytaristy Tomáše Hromka se tvorba začala profilovat do více alternativního žánru a zrodil se nápad na natočení prvních skladeb. Vzniklo tak debutové album Pláně z roku 2021, které se snažilo vystihnout hudební i textové směřování kapely. Jejich hlavní potřebou bylo zachovat „otevřené prostranství mysli“, oprostit se od každodennosti a tvořit ve vlastním tvaru. V letošním roce pak kapela Rach vydala druhé album s názvem Vlastním kruhem. To volně rozvíjí předchozí EP a podle slov zpěváka Eliáše Urbana je symbolickým obrazem uzavřenosti příběhů našeho konání. Přirovnává je ke koloběhu kruhů na vodní hladině života, jejich čeření a hledání potřebné odvahy jimi proplouvat dál.

Působivé texty skupiny Rach podmanivě nese melodie tvořená klavírem, bicími a baskytarou. V hudebních plochách se tak střetává zvučný i svižný klavír spolu s dynamickou rytmikou a hlubšími tóny baskytary. Texty přivádějí posluchače do imaginární krajiny i odrážejí životní zkušenost. Při poslechu jejich písní je dozajista možné zůstat sedět na místě a v klidu naslouchat, často však svádí tělo, aby se nořilo do tranzovního rytmu v tanci. S rozhýbáním posluchačů má mimochodem kapela dobrou zkušenost, neboť těžištěm jejich hraní je vystupování na alternativní klubové scéně a festivalech.

Vstupenky v předprodeji jsou za cenu 200 korun ještě během úterý, později na místě za 250 korun. Členové klubu ArtCafé a studenti mají jako obvykle slevu.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)