Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Sbor Police Symphony Orchestra se chystá na první turné

Sbor Police Symphony Orchestra se chystá na první turné

Jitka Smolíková, foto archiv PSO

Úterý, 5. září 2023

Sbor Police Symphony Orchestra se chystá na první turné

Možná už je znáte. Většinou obývají zadní část jeviště koncertů Police Symphony Orchestra, ale rozhodně se nedají přehlédnout ani přeslechnout. Sbor Police Symphony Orchestra doplnil hudební těleso z Police nad Metují minulý rok a letos na podzim ho čeká první samostatné turné. Během dvou říjnových víkendů se objeví v domácí Polici nad Metují, Litomyšli, Solnici i v Praze. A protože patří k bandě profláknutých nadšenců, kteří si dělají věci po svém, je jasné, že i tyhle sborové koncerty budou trochu jinak.

Svým mládím, troufalostí a nadšením posouvají hranice hudební tvorby. Říkají, že jen tak, protože je to baví. Police Symphony Orchestra vyprodali Lucernu, hráli ve skalách, na nádražích i v obřím cirkusovém šapitó. Jako historicky první neprofesionální těleso zakončili Smetanovu Litomyšl, a to rovnou s překvapením v podobě francouzské zpěvačky ZAZ. A někde mezi tím vším se rozhodli založit vlastní sbor.

„Počátky sboru jsou spjaty s litomyšlským benefičním festivalem Hudba pomáhá, kde v posledních dvou ročnících vznikl malý komorní sbor, který se netajil touhou zpívat,“ přibližuje začátky sboru jeho sbormistr Lukáš Hrubeš. Díky nasazení Karla Teleckého a propojení festivalu s PSO se tato myšlenka dostala k Petře Soukupové (spoluzakladatelka PSO) a Davidu Ostružárovi (umělecké směřování orchestru), kteří si s možností mít vlastní sbor už nějakou dobu pohrávali. A tak to poslali do světa a najednou tu byl sbor čítající přes 40 lidí, kteří se sjíždějí z okolí Police a Litomyšle.

První samostatná štace Sboru PSO bude poskládaná z vyladěného programu filmovek, lidovek, ale i spirituální hudby nebo popu v originálních úpravách. 40 zpěvaček a zpěváků pod vedením sbormistra Lukáše Hrubeše a oblíbení sólisté jako Vendula Příhodová, Karolína Soukupová a Josef Fečo rozezní nejprve Kolárovo divadlo v Polici nad Metují v sobotu 14. října. Hned druhý den se objeví v zámecké jízdárně v Litomyšli a o 14 dní později pokračují v kulturním domě v Solnici (28. října) a Betlémské kapli v Praze (29. října). „Pokud máte rádi sborový zpěv, nebo vás láká slyšet, kolik barev a žánrů může vytvořit lidský hlas, přijďte si nás poslechnout. My uděláme vše pro to, abyste s námi prožili na chvilku jinou realitu,“ zve na turné sboru Police Symphony Orchestra Lukáš.

Aktuální informace ke všem koncertům najdete na webu www.policesymphonyorchestra.cz. Rozhodně se ale vyplatí sledovat i Facebook nebo Instagram PSO – lepší místo, kde si připomenout oblíbené momentky z koncertů a nahlédnout do zákulisí, totiž jen tak nenajdete.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)