Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Smyčcový Apollon Quartet rozzáří kostel v Ruprechticích

Smyčcový Apollon Quartet rozzáří kostel v Ruprechticích

Michaela Mašková, foto archiv festivalu

Středa, 16. srpna 2023

Smyčcový Apollon Quartet rozzáří kostel v Ruprechticích

Přední reprezentant slavné české kvartetní školy Apollon Quartet bude dalším z hostů festivalu Za poklady Broumovska. Kvarteto vystoupí v sobotu 19. srpna od 18 hodin v ruprechtickém kostele sv. Jakuba Většího. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek putuje na podporu kostelů na Broumovsku.  

Další příležitostí ukázat komorní tvorbu rezidenčního skladatele Jana Kučery bude koncert renomovaného souboru Apollon Quartet, který se na festivalu představí v premiéře. Kromě tradičního repertoáru přiveze i skladby Davida Balakrishnana a zabrousí tak do “současnějších vod“. Kvarteto vystoupí ve složení: Štěpán Pražák a Radek Křižanovský / housle, Pavel Ciprys / viola a Pavel Verner / violoncello.

Program koncertu:

L. van Beethoven: Smyčcový kvartet f moll

Jan Kučera: Smyčcový kvartet č. 1

A. Dvořák: Smyčcový kvartet Es dur „Slovanský“

D. Balakrishnan: Waterfall with Blenders

D. Balakrishnan: Skylife

 

Ohlédnutí za koncertem Daniela a Lukáše Klánských / Martínkovice, 12. 8. 2023

V sobotu 12. 8. proběhl v martínkovickém kostele sv. Jiří a Martina další z koncertů festivalu Za poklady Broumovska. Za přítomnosti rezidenčního skladatele Jana Kučery se představili sourozenci Daniel a Lukáš Klánští – basbaryton a klavír. V jejich podání zazněly procítěné milostné písně Ludwiga van Beethovena či anglického skladatele Ralpha Vaughana Williamse. Hlavním bodem programu však byla premiéra písňového cyklu Jana Kučery Písně trpělivé a píseň Mnichova řehole. Publikum odměnilo interprety dlouhotrvajícím potleskem a sám skladatel Jan Kučera s potěším řekl: „Z provedení jsem nadšený, vlastně jsem cyklus vcelku slyšel poprvé až na dnešním koncertě. Dal jsem interpretům plnou důvěru, a to nejen proto, že se známe velmi dlouho a jsou to moji přátelé. Byl jsem velmi mile překvapen, jak přesně pochopili význam písní, jejich výraz a atmosféru. A to je obrovsky důležité, neboť písně pracují i s určitou dramatičností, divadelní dramatikou a bylo vidět, že Daniel Klánský mohl nejméně v jedné z písní uplatnit svůj komediální talent.“

Také Daniel Klánský neskrýval radost z povedeného vystoupení, které okomentoval slovy: „Koncert jsme si velmi užili, neboť jsme mohli předvést písně jak z našeho již zažitého repertoáru, tak z toho nového. Byl pro nás obrovský zážitek premiérovat písňový cyklus Jana Kučery, který umí ve svých skladbách skvěle podtrhnout jak humor, tak určité zamyšlení nad životem, a to je pro nás jako umělce zážitek.“

Na koncert přišlo 153 návštěvníků a vybralo se přes 15 tisíc korun. Výtěžek putuje na obnovu skupiny broumovských kostelů.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)