Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Štěpánka Balcarová Quartet přiváží do Broumova album Emotions
banner

Štěpánka Balcarová Quartet přiváží do Broumova album Emotions

Kateřina Ostradecká, foto Peter Ganzglück

Sobota, 10. února 2024

Štěpánka Balcarová Quartet přiváží do Broumova album Emotions

Ve středu 14. února 2024 od 19 hodin vystoupí v Kreslírně broumovského kláštera jazzová skladatelka a trumpetistka Štěpánka Balcarová a její kvartet. Jde o první letošní koncert pravidelného hudebního programu ArtCafé. Vstupenky jsou v předprodeji na smsticket.cz.

Kvartet složený z polských a českých jazzových hráčů (Štěpánka Balcarová – trubka, Nikola Kołodziejczyk – klavír, Jaromír Honzák – kontrabas a Grzegorz Masłowski – bicí) vystupuje momentálně s programem Emotions. Osm kompozic zásadním způsobem odráží základní lidské emoce, jako je radost, důvěra, strach, překvapení, smutek, znechucení, hněv a očekávání.

„Album Emotions bylo vydané v létě 2023, ale až nyní ho prezentujeme českému publiku živě. Koncert v ArtCafé je součástí pětidenního turné po Česku. Program dále zazní v Praze, Pardubicích, Uherském Hradišti a v Kyjově. Inspirací ke kompozicím mi byly zkušenosti posledních několika let spojené s mateřstvím. Prožívání některých emocí dostalo s mateřstvím a výchovou mých dětí úplně nový rozměr. Dříve jsem si třeba myslela, že vím, co je to hněv – jak si ho vysvětlit, vyvodit důsledky a pak ho v klidu přijmout. S dětmi se ale člověk dostává do situací, kdy tento odstup nemá a učí se prožívat každou emoci jakoby nanovo, do větší hloubky a na dřeň. Tento princip se nepromítá jen do negativních emocí, ale naštěstí i do těch pozitivních. Každou z nich jsem se naučila vnímat úplně jiným způsobem a pokusila se je převést do hudby," uvedla Štěpánka Balcarová, která v Broumově nebude koncertovat poprvé.

„Do Broumova se vždycky ráda vracím. Broumov je pro mě synonymem splněných snů. Díky Vzdělávacímu a kulturnímu centru Broumov se v minulosti v Broumově realizovaly a také uvedly dva obrovské projekty: v roce 2016 Vánoce s Concept Art Orchestra a s Danem Bártou a v roce 2023 jazzová oper(k)a O ztracené vodě," dodala Balcarová.

Vstupenky na koncert je možné koupit v předprodeji na smsticket.cz za 200 Kč, za 150 Kč pro členy klubu ArtCafé nebo za 100 Kč děti a studenti do 26 let. Vstupné na místě: 250 Kč, 180 Kč pro členy klubu ArtCafé, 100 Kč děti a studenti do 26 let. Koncert pořádá: Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, o. p. s.

 

DALŠÍ KONCERTY ARTCAFÉ:

Druhý únorový koncert se bude konat ve středu 28. 2. 2024 od 19 hodin v klášterní Kreslírně. Večer s názvem „Humor v rytmu bossa novy“ přivítá v Broumově osobnosti, které spojilo Divadlo Ypsilon a láska k jazzové muzice. Jan Jiráň je herec, hudebník, režisér a dramatik a stejně jako vynikající houslista Jan Bradáč také člen legendární Ypsilonky. František Uhlíř je jazzový kontrabasista a skladatel, který hostuje v divadle Ypsilon ve dvou hrách.

Ve středu 13. 3. 2023 od 19 hodin nabídne ArtCafé koncert kapely Krajina Ró, pro kterou je typické propojování přirozeného dívčího altu a vlídně i nevlídně obhroublého mužského barytonu. Oba hlasy jsou doma v klidných poetických textech i v drsném házení slov po milovnících decibelů. Zvuk kapely charakterizují především nenapodobitelné efekty, éterické melodie a nevídané rockové riffy elektrické kytary, propojené s celým zástupem kouzelných krabiček. Baskytara a bicí jsou pak nejen dokonale pracující strojovnou, ale i sólovými nástroji, které svou barevností a kreativitou rozšiřují Krajinu Ró ještě o další rozměr. Vstupenky na všechny koncert bude možné zakoupit na smsticket.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)