Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Broumově se uskuteční konference pro hudební profesionály

V Broumově se uskuteční konference pro hudební profesionály

Michaela Mašková, foto archiv VKCB

Čtvrtek, 21. září 2023

V Broumově se uskuteční konference pro hudební profesionály

Ve dnech 10. a 11. října proběhne v Broumově hudební konference s názvem „Jak se stát hudebním profesionálem“. Vystoupí zde pořadatelé největších hudebních festivalů, kulturní aktéři Královéhradeckého kraje i zahraniční hosté. Na další podrobnosti jsme se zeptali Žanety Vávrové, ředitelky Vzdělávacího a kulturního centra Broumov, které konferenci ve spolupráci s norskými partnery pořádá.

Kdo všechno se na konferenci může přihlásit?

Cílíme na hudební profesionály (nejen) z Královéhradeckého kraje. Tím mám na mysli promotéry, dramaturgy, booking agenty, ale také majitele klubů a kulturní pracovníky třeba i na úrovni měst, produkční, techniky… a samozřejmě vítáme i samotné hudebníky.

 

S kým se účastníci na konferenci setkají a co jim účast přinese?

Téma jsme se snažili otevřít široce. Účastníci se tak setkají se zástupci Královéhradeckého kraje a Ministerstva kultury ČR, kde se dozví o možnostech podpory z krajských i národních zdrojů. Svoje zkušenosti nasdílí Petr Fiala, Michal Thomes a Vilém Spilka, tedy pořadatelé našich největších krajských i českých festivalů. Monika Klementová z platformy CzechSound se bude věnovat tomu, jak mohou hudebníci/hudebnice uspět na domácí i zahraniční hudební scéně. Prokop Holoubek z booking agentury BumBumSatori představí alternativní možnosti spolupráce hudebních profesionálů v regionech. A to není všechno. Ráda bych ještě zmínila naše norské partnery, kteří nasdílí svoje zkušenosti s budováním členské sítě a také, jak uspět s projekty v evropských programech.

 

Je konference zaměřena na nějaký konkrétní hudební žánr?

Není, jak vidno podle účasti zástupců festivalů Brutal Assault, Rock for People, Jazz Fest Brno nebo Prague Sounds, snažíme se soustředit na všechny žánry.

 

Konference se koná pod hlavičkou projektu “Hortus Musicalis Broumov – rezidence, kulturní výměna, komunita”, pojďme si připomenout o co jde. A co už se díky projektu podařilo zrealizovat?

Hortus Musicalis Broumov je dvouletý projekt podpořený z Norských fondů, který začal na podzim roku 2021. Kromě nákupu vybavení pro pracovny a nahrávací studio, které budeme využívat i nadále, jsme ve spolupráci s norskou organizací NOPA uspořádali čtyři měsíční rezidence českých a norských hudebníků. Součástí rezidence byla vždy spolupráce s místními, a tak jsme zapojili Gymnázium Broumov, ZUŠ Broumov, Ulitu, kapelu Kluci i místní rapery. V letošním roce jsme také uspořádali festival Tre Fest, který propojil vernéřovický Soulkostel, klášterní Dřevník i bar Terno. Konference je pak závěrečnou akcí celého projektu.

V rámci projektu také vzniklo několik podcastových rozhovorů, a to jak s účastníky rezidencí, tak i s dalšími kulturními aktéry. Posluchači najdou podcast se mnou či s Janem Školníkem, dále s ředitelem broumovské ZUŠ Štěpánem Přibylem, hudebnicí a pedagožkou Evou Kroupovou, a brzy vyjde podcast s Petrem Osobou. Najdete je k poslechu na Spotify na našem podcastu Salon B. Další podcastové rozhovory by měly vzniknout v rámci konference.

 

Navazují mezi sebou rezidenti nějakou další (trvalou) spolupráci?

Ano, krásným příkladem je spolupráce Ann-Mari Petterson (Magga) s Janem Matáskem. Magga přijela do Broumova pracovat na svém requiem, do kterého na základě společné rezidence přizvala ke spolupráci Honzu. Ještě, než z Broumova vloni v říjnu odjeli, měli už připravený společný harmonogram cest, podané žádosti na Culture Moves Europe a za měsíc se chystá v norském Granavollen premiéra, jíž se jako varhaník zúčastní i náš kolega Jakub Šafář. Skladatel Jan. P Muchow a rapper Pats Nicols v Broumově zase rozpracovali desku, kterou by měli brzy dokončit. Pats se u nás skamarádil i s místní broumovsko-pražskou scénou, nahráli společné tracky a věřím, že budou spolupracovat i dál. Každopádně už navždy bude mít jako první český koncert zapsané jeho vystoupení v baru Terno.

 

Jaké máte další plány?

Ráda bych téma hudby a potažmo i literatury v našich aktivitách na mezinárodním poli více akcentovala, protože pro takové tvůrčí pobyty na Broumovsku prostě máme ideální podmínky.

Tyto plány už pomalu realizujeme. Díky studijním cestám do Norska, které byly také součástí projektu, jsme navázali spolupráci s nyMusikk. To je organizace, která se zaměřuje na současnou hudbu a sound art. Na jaro příštího roku u nás plánujeme společně uspořádat jednu pilotní hudební rezidenci, která bude více zaměřená na sound art, sound walks či site specific zvukové instalace. A spolu s NOPA a jednou litevskou organizací připravujeme nový projekt hudebních rezidencí. S partnery ze Španělska a Gruzie pak chceme rozvíjet rezidence literární.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)