Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Broumov 2028 aneb má to cenu!

Kristýna Kvapilová, foto Broumov 2028

Čtvrtek, 22. února 2024

Broumov 2028 aneb má to cenu!

Koncept Kreativního poutnictví zaujal porotu cen Česká divadelní DNA 2024, Broumov 2028 tak proměnil nominaci za výjimečný počin na poli nového divadla a živé kultury. Odnáší si cenu a spolu s ní i skvělý pocit, že neúnavné úsilí regionálních aktérů má smysl.   

V úterý 20. února proběhlo za přítomnosti Ministra Kultury ČR Martina Baxy sedmé udílení cen Česká divadelní DNA, které je součástí festivalu Malá Inventura, jenž se zaměřuje na rozvoj umělecké diverzity a napomáhá zviditelňovat společensky i umělecky aktuální problémy. Letošním tématem bylo hledání prasklin v krajině, v identitě, v systémech. Prasklin, kterými může prosvítat světlo, naděje a radost. Porota ocenila, že kreativní poutnictví pomáhá takové trhliny hledat, propojovat a vytvářet na jejich základě funkční kulturní prostředí pro každého, kdo se chce zapojit. 

Celý večer se nesl v inspirující a přátelské atmosféře Studia Hrdinů ve Veletržním paláci v Praze. Celkem bylo 10 nominovaných z různých koutů České republiky a každý z nich přispěl videomedailonkem, který představil a přiblížil jednotlivé projekty. Konkurence byla veliká, o to větším překvapením bylo, když se na pódiu z ničeho nic objevila Lenka Hlaváčková z broumovské lokální značky LAIVA a Kytice z vesnice a vyhlásila cenu pro Broumov 2028.  

Předávání cen se zúčastnil užší tým broumovské kandidatury v čele s Marií Silondi, za město se večera zúčastnil broumovský radní pro kultury Michal Čepelka, děkovnou řeč pak pronesla Jitka Smolíková a poděkovala všem partnerům, poutníkům a poutnicím, kteří jdou po pomyslné cestě s nimi. "Mám radost, že snaha a veškeré úsilí, která stojí za kandidaturou Broumova na Evropské hlavní město kultury byla oceněna Cenou Česká Divadelní DNA 2024. Nejen proto, že celý projekt je obrovským úspěchem pro naše město, ale taky proto, že je to ocenění snahy všech zúčastněných a ocenění spolupráce všech lidí, kteří se do projektu zapojili. A zároveň potvrzením toho, že v naší kreativní pouti má smysl nadále pokračovat," řekl pro Naše Broumovsko Michal Čepelka. Po vyhlášení pozval Broumov 2028 na pódium i členy týmu Českých Budějovic 2028, které byly také nominovány ve stejné kategorii, nicméně cenu nezískaly. Přátelská objetí a úsměvy byly důkazem, že vzájemná podpora a spolupráce obou měst pokračuje i nadále a jejich cesty se stále sbíhají. Na slovíčko se připojil i ministr kultury, který vyjádřil podporu poutnické cestě a přislíbil brzkou návštěvu Broumova. 

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)