Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Historicky první PechaKucha Night míří do Broumova!
banner

Historicky první PechaKucha Night míří do Broumova!

Barbora Fialová

Úterý, 13. června 2023

Historicky první PechaKucha Night míří do Broumova!

Máte sto chutí podniknout něco skvělého, ale váháte? Oslovili jsme třináct lidí nejen z našeho kraje, kteří se nezalekli žít svůj sen, a jde jim to skvěle. O svých zkušenostech budou vyprávět na historicky první PechaKucha Night v Broumově. Populární koncept diskuzní akce s podtitulem “Kreativní periferie” naplní inspirací sál Dřevník v zahradě broumovského kláštera v úterý 20. června od 19 hodin.   

"Často slýcháme, jak z Broumovska odcházejí mladí a že tady nikdo nechce žít. My se chceme naopak zaměřit na ty, kteří zůstali, vrátili se nebo si Broumovsko vybrali za svůj nový domov, a jsou úspěšní. Tyto lidi jsme pozvali do Broumova, aby sdíleli svůj příběh a inspirovali ostatní," říká Pavla Jenková z týmu kandidatury, který akci pořádá.

Formát PechaKucha je unikátní svým svižným tempem.  Každý řečník má na své vystoupení připraveno dvacet snímků a na každý z nich má dvacet vteřin. Nikdo se tedy na pódiu neohřeje déle než šest minut a čtyřicet sekund.

Mezi pozvanými je jeden ze zakladatelů grafického studia Upupaepop Jakub Horský, dále Petra Soukupová a David Ostružár z Police Symphony Orchestra, Jitka Smolíková ze Zlín Design Week nebo “pomalá” cestovatelka Viktorka Rys. O vzniku Cirkulárního centra v Jaroměři RecyUpcy bude mluvit Tomáš Mrkvica, o založení uměleckého kovářství na konci světa zase Alena Klírová. O artových kinech budou hovořit nadšenci Jan Slanina z hradeckého Bio Central nebo Ondřej Pleštil a Marie Michaela Pavlů z Kina Varšava v Liberci, o kyberkultuře Petr Mareš, o architektuře Ladislav Zikmund Jackson z VUT v Brně, o fotce Alenka Hlaváčová a nakonec o vybudování jedné neobyčejné sauny Aneta Kohoutová a Natálie Kratochvíle z hradecké “přírodní a kulturní osvěžovny” NUUK.

"Budeme mluvit o naší divoké cestě za vysněnou skandinávskou saunou s komunitním přesahem, která byla plná náhod a komplikací, ale i nečekaně příjemných setkání,“ přibližuje Aneta Kohoutová.

Vstupné na akci, kterou bude moderovat radní města Broumov pro kulturu Michal Čepelka, je zdarma. Po akci následuje večer s DJ BRN.

S konceptem PechaKucha [pečakuča:] přišli Astrid Klein a Mark Dytham, zakladatelé architektonického studia Klein Dytham Architecture v japonském Tokiu v roce 2003. PechaKucha znamená v japonštině “pokecat” nebo “společenský rozhovor”. Přijďte si tedy pokecat o tom, co je vaší vášní! Tentokrát na téma “Kreativní periferie”.

Na broumovskou PechaKucha Night se mohou vypravit i zájemci z Hradce Králové, odkud pro ně bude zdarma vypraven autobus, který je doveze tam i zpět. Autobus vyjíždí v úterý 20. června v 17:00 z autobusového nádraží v Hradci Králové. Po cestě bude zastavovat také v Jaroměři (17:25), České Skalici (17:40), Náchodě (17:55), Hronově (18:10) nebo Polici nad Metují (18:20).   

Akci pořádá Broumov 2028, který je ve finále soutěže Evropské hlavní město kultury, ve spolupráci s Bio Central a Gymnáziem Broumov.  

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)