Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Je tady Jeden svět!

Michaela Mašková, foto archiv JS

Úterý, 19. března 2024

Je tady Jeden svět!

Ve dnech 22. až 24. 3. 2024 se uskuteční 13. ročník Mezinárodního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět v Polici nad Metují, který se pravidelně koná v prostorách Kolárova divadla. Již podruhé proběhne také projekce dokumentu v Broumově.

Jako každým rokem láká festival na pestrou nabídku dokumentů z různých zemí světa, tradiční pofilmové debaty s tvůrci a zajímavými hosty i na doprovodný program v podobě festivalové kavárny, virtuální reality, koncertu a výstav. Festival Jeden svět přináší letos dvě novinky – opustil tradici ročníkového tématu, zato zařadil do programu také hrané fikční snímky, které reflektují důležitá témata.

Zahájení festivalu bude patřit v pátek večer novému českému dokumentu Hranice Evropy novinářky Saši Uhlové a režisérky Apoleny Rychlíkové. Ten volně navazuje na snímek Hranice práce a přináší tentokrát přímé svědectví Saši Uhlové ze zaměstnání, která v různých evropských zemích vykonávají především ekonomičtí migranti. Obě tvůrkyně budou přítomné v pofilmové debatě v Kolárově divadle.

Další snímky seznámí diváky s psychologií hráčů počítačových her (Neviditelný ostrov), přiblíží riziko smrti, které podstupují uprchlíci ze Severní Koreje (Útěk z Utopie) či je zavede do malého města Lod, v němž násilný konflikt naruší do té doby poklidné soužití Izraelců a Arabů (Žal v Lodu). Festival se nevyhýbá situaci na polsko-běloruské hranici, kterou ve svém fikčním snímku Hranice zachytila významná polská režisérka Agnieszka Holland. Významným a aktuálním přínosem do debaty o trestech za sexuální násilí na ženách je snímek Proti větru, do jehož debaty přijala pozvání novinářka týdeníku Respekt Silvie Lauder. Kromě dalších snímků a milých hostů se polický Jeden svět může letos pochlubit také tím, že pozvání do pofilmové debaty k dokumentu o Taiwanu Neviditelný národ přijal pozvání zakladatel Jednoho světa a lidskoprávní aktivista Igor Blaževič. Na závěr nabídne festival divákům český snímek režisérky Jarmily Štukové Moje nová tvář o ženě, která přežila akt pomsty bývalého přítele v podobě brutálního útoku kyselinou do obličeje. Přes všechno utrpení však neztratila chuť k životu a samostatnosti.

V sobotu večer proběhne tradiční koncert ve foyer Kolárova divadla, letos se představí broumovská rodačka, spisovatelka a písničkářka Hanka Lundiková známá jako Stinka. V rámci doprovodného programu budou letos k vidění dvě výstavy: Vyšívané obrazy bělorusko-české umělkyně Rufiny Bazové, kterými se vymezuje proti běloruskému režimu a výstava společnosti Pferda, která pomáhá se zapojením lidí s mentálním postižení do společnosti a v Náchodě provozuje kavárnu Láry Fáry. Zájemci si také budou moci vyzkoušet několik filmů ve virtuální realitě a jako každým rokem bude ve foyer oblíbená festivalová kavárna.

V Broumově proběhne v sobotu 23. 3. v Opatských sálech kláštera Broumov projekce dokumentu Namasté Himálaj o dvou mladých cestovatelích, které zastaví covidový lockdown v malé vesnici v Himálajích. Namísto hledání sebe samých na cestě, stávají se součástí každodenního života chudých obyvatel hor, což se ukáže být přínosnější než dobrodružný život cestovatele. Projekce dokumentu je spojena s tvořivou dílnou pro děti v rámci Velikonočního trhu v klášteře Broumov, takže rodiče mohou v klidu nechat děti tvořit a sami si užít film plný krásných záběrů ze světa.

Program a aktuality z polického Jednoho světa sledujte na facebookovém profilu https://www.facebook.com/JedensvetPolicenadMetuji nebo na webových stránkách https://www.jedensvet.cz/police-nad-metuji.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)