Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Osudy Čechů odsunutých z Broumovska přibližuje nová kniha Evy Koudelkové
banner

Osudy Čechů odsunutých z Broumovska přibližuje nová kniha Evy Koudelkové

Michaela Plchová

Pondělí, 6. prosince 2021

Osudy Čechů odsunutých z Broumovska přibližuje nová kniha Evy Koudelkové

Dnes v 17. hodin se v knihovně v Teplicích nad Metují uskuteční autogramiáda a beseda s Dr. Evou Koudelkovou, autorkou a nakladatelkou knihy Pomnichovské osudy Čechů z Broumovska. Besedy se též zúčastní její spoluautorky PhDr. Miroslava Moravcová a Mgr. Marie Vintrová.

Jak uvádějí autoři, cílem knihy je upozornit na téma z naší historie, které je v posledních desetiletích značně opomíjené. Aniž by se snažila někoho soudit, kniha se snaží zodpovědět dvě zásadní otázky: co se stalo a proč se to stalo. Na první otázku odpovídají v knize očití svědci se svými emotivními a čistě osobními svědectvími. Na otázku druhou hledají odpověď komentáře kolektivu autorů čerpající z dostupné literatury. Kniha je vybavena bohatým obrazovým materiálem, který je v mnoha případech výmluvnější než slova.

Náchodská rodačka Eva Koudelková se věnuje regionální próze, a to především pověstem a lidovým vyprávěním, která sbírá. V okruhu jejího zájmu je hlavně Broumovsko, Liberecko, Frýdlantsko, Jizerské hory a Kladské pomezí. V roce 2006 vydala rovněž monografii o Krakonošovi (Krakonoš v literatuře: Kapitoly k literárnímu ztvárnění látky o Krakonošovi).

V roce 2009 vydalo její nakladatelství Bor sbírku Broumovsko v pověstech. Ta je reprezentativním výběrem ze zdejšího kraje a Koudelková k ní připojila bohatý poznámkový aparát. Její prezentace spolu s přednáškou proběhla za bohaté účasti v sále Dřevník v areálu broumovského kláštera. V Městské knihovně v Broumově též probíhala výstava ilustrací Jany Wienerové, která pověsti obrazově doprovodila.

Dnešek je tedy další příležitostí se s autorkou, která se věnuje Broumovsku, znovu setkat a nechat si novou knihu Pomnichovské osudy Čechů z Broumovska podepsat.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)