Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Periferie něhy (Eva Kroupová/Vesna Walden) - už 23. 9. 2021
banner

Periferie něhy (Eva Kroupová/Vesna Walden) - už 23. 9. 2021

René Herzán

Pondělí, 13. září 2021

Periferie něhy (Eva Kroupová/Vesna Walden) - už 23. 9. 2021

Recenze knihy Kdy vyjde Okurkový úplněk a k čemu všemu jsou okurky chutné? Dokáže Hluchý a Slepá spolu projít bránou nebo se alespoň vidět a slyšet? Jezdí všechny Chytré horákyně oblečené-neoblečené? Miluje někdo Krejčovskou pannu? Rozrajcuje vás erotická povídka, nebo uklidní? Jak končívá Řízená degustace a kde začíná Periferie něhy?

Odpovědi, ale mnohem více otázek provokujících fantazii a všechny vaše smysly, poskytuje v září vycházející nevšední sbírka povídek a básní spisovatelky Evy Kroupové.

Dílko hravě kombinuje poezii s prózou v rytmu erotických výjevů přelévajících se z různorodých, tu běžnějších, tu bizarnějších míst, přes srdce i těla hrdinů všech charakterových odrůd jako rozbouřená pěnící vlna přes útes a písek hlubokého moře.

V ději smyslných textů hrají hlavní roli nenápadní lidé, které potkáváme každý den na ulici, na poště, při nákupu rohlíků i na benzince za městem. Naše kamarádky, učitelé i ten chlápek z kavárny. Nevšímáme si jich, nevidíme do nich, neznáme jejich tajné touhy a absurdní i něžné choutky a vášně.

Napadlo nás někdy hádat, co má člověk před námi v hlavě, na srdci, v kalhotách? Chtěli bychom být voyerem, který proniká dalekohledem do protějších oken, sleduje erotické příběhy neprobádaných sousedek v neprobádaných bytech naproti? Nebo se toužíme jen romanticky zasnít u tak působivé a trochu vymírající disciplíny, jakou je kvalitní erotická literatura?

Pokud se odvážíte otevřít tuto lákavou knížku, nemusíte páchat nebezpečné invaze do soukromí spoluobčanů. Odměnou vám bude erotická potrava pro duši i tělo v podobě efektních a fantasticky jazykově postavených slovních obratů, her a hříček, doplněná charismatickými erotickými fotokolážemi odvážné ilustrátorky. Vášnivé, hladivé, jemné i divoké, jako autorky samy… jako sama skrytá realita v nás i kolem nás.

Autorka Eva Kroupová, multižánrově talentovaná spisovatelka a hudebnice, umí kouzlit se slovy vtipně i hluboce. Ve sbírce Periferie něhy se s nadhledem a svižně odsýpající kresbou všednodenních i nevšedních situací zamýšlí nad sexualitou a něhou svou i vaší.

Vesna Walden

Vesna Walden je výtvarnou umělkyní zaměřující se na fotokoláže, contemporary street and nature art a témata spojená se vztahy a rolí ženy ve 21. století.

 

Pink!

„Pink it´s my new obsession,“ Klára ve sprše přezpívávala Stevena Tylera, „Pink it´s not even a guestion…“

S pohledem dolů ale nakonec smotala hadici „mikrofonu“ a uznala, že by se měla oholit.

Vypnula rádio. Radim ji vyzvednul na osmou. Nabrali cestou ještě Moniku s Emilem a dorazili podle plánu na zahradní grilovačku.

„No ty jo, počasí vypadá všelijak, tak to radši hodíme na oheň! Co?“

Party se ubírala nevýrazně pohodově, než se objevila nová tvář. Mladá, atraktivní, celkem vyzývavá. Zhodnotila přes zahradní trávník Klára. S Radimem se evidentně zná, a nejen, rozumějí si. Zachytila její pohled. Ještě chvíli se navzájem měřily, než je přišel seznámit: „Kláro, chci ti představit svoji novou kolegyni, Beatu.“

Klára natáhla ruku.

„Ahoj Bea, těší mě.“

V průběhu večera Klára uznala, že je příjemná, chytrá, má postřeh. Usmívaly se, v konverzaci byla jiskra, ale jako by chodily po špičkách a prověřovaly se. Měla z toho rozporuplné pocity ještě doma.

„Klárko, můžu se na něco zeptat?“ pohladil jí Radim nohy.

„Hm. Nevím, takhle je to moc příjemný…“

„Mělas někdy… ženskou?“ přejel jí přes stehno.

Klára začínala tušit, kam to směřuje. „Ne. Mám podat masážní olej?“ zvedla se automaticky z gauče a donesla plechovku.

Radim si kápl trochu oleje na ruce. „Ženský tělo je nádherný…“ pohladil znovu kůži a vracel se oklikou.

„A bavíme se o nějakým konkrétním těle?“ rozhodla se rozseknout téma.

Ruce se zastavily.

Klára si sedla: „Nebo o čem se teda bavíme?“

Radim mlčel.

„Nebo spíš o kom… O Beatě?“

Opřel se zády o opěradlo. Po chvíli vstal: „No. Myslel jsem, že by to možná bylo hezký, kdyby byla pro jednou s námi.“

„A pro koho? Pro tebe?“

„Kláro, nechci tě urazit. Byl to prostě nápad. Myslel jsem, že by to mohlo být hezký pro všechny.“

Večer doběhl v poměrně dusné atmosféře, Klára ležela v posteli a poslouchala zvuk deště. Hlavou jí běhaly ne zrovna růžové myšlenky. Radimovi se Beata objektivně líbí. Poměr na pracovišti versus chlapská touha po trojčičce? Klára měla pocit, že když se stáhne, vytvoří prostor pro ni. Zvažovala, zda jít do přímého střetu. Přibouchla paží otevřené okno.

Na čtvrtek připravila k večeři kuřecí roládu. Rozhodla se zjistit, co vlastně chce Beata…

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)