Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Plán Broumov: Inspirativní cesta za sny

Bára Fialová, foto archiv B. Beňové

Úterý, 12. prosince 2023

Plán Broumov: Inspirativní cesta za sny

V úterý 12. 12. ve 21:50 uvede Česká televize na ČT2 krátký dokumentární film Plán Broumov, který o cestě Broumova za titulem Evropského hlavního města kultury natočila televizní a filmová režisérka Bibiana Beňová. „Mám ráda nadšence, kteří jdou odhodlaně za svými sny i přesto, že jejich úsilí může zprvu působit donkichotsky, úsměvně a nereálně. V Broumově jsem potkala ambiciózní partu lidí, která se nebojí snít ve velkých rozměrech. Přišlo mi to jako zajímavé téma na film,” řekla původem slovenská filmařka.

Věřila jste, že Broumov vyhraje?

Ano, věřila jsem, že Broumov titul získá. Zpočátku byl vnímaný jako outsider soutěže kvůli své velikosti, pokud by uspěl, bylo by to historicky nejmenší město, které by titul hostilo. Překvapilo mě zjištění, že města jako Broumov reprezentují až třicet procent Evropy. Takže hledání cest a nástrojů, kterými mohou podobná místa na periferii rozvíjet svoji identitu, je důležité téma a rovněž důvod, proč do projektu vstoupila jako partner Česká televize. Přestože Broumov nakonec titul nezískal, film považuji za záznam cesty za sny, jež může být inspirativní pro jiná podobná města, ale vlastně pro kohokoli, kdo o něco usiluje. V průběhu té cesty se nastartovalo mnoho projektů a spoluprací, které Broumovsku do budoucna jistě přinesou nové příležitosti. Těší mě, že tým, který to celé rozjel, pokračuje v aktivitách dál s podporou města i kraje a věřím, že se postupně přidají i další partneři.

 

Vy máte k Broumovsku osobní vztah nebo jak jste na to téma přišla?

Broumovský region docela dobře znám, protože se sem ráda opakovaně vracím. Před patnácti lety jsem začala jezdit do Adršpašských skal. Chodila jsem tehdy s klukem, který odsud pocházel a spolu s ním poznávala zdejší úžasnou krajinu, barokní kostely, místní historii... Před pár lety jsem Broumovsko znovu objevila díky Žanetě Vávrové ze Vzdělávacího a kulturního centra v Broumově, která mi region ukázala z jiné perspektivy. Seznámila mě s řadou výjimečných místních lidí, kteří se tady snaží rozvíjet kulturní život, pořádají tu skvělé akce nebo tady podnikají. Samozřejmě, nelze si nevšimnout, že město se potýká i s problémy, některé části nevypadají reprezentativně, ale ten lidský potenciál mě nadchnul.   

 

Celé dění kolem soutěže o Evropské hlavní město kultury je doplněno o pohledy obyčejných Broumováků. Kde a s kým jste točili?

Točili jsme v místních hospodách se štamgasty, kteří tam chodí na pivo. Bavili jsme se o tom, co je trápí, o problémech, které řeší v každodenním provozu. Třeba o odlivu mladých lidí, kteří z Broumovska utíkají do větších měst, o nedostatku pracovních příležitostí. Mluvili jsme taky s dalšími lidmi z kulturní scény, která na Broumovsku rozvíjí veřejný a občanský život. Ne všichni tady považují veřejné dotace za ideální cestu, jak regionu pomoct. Třeba ředitel Muzea Broumovska Karel Franze poukazuje na to, co všechno dokázali naši předkové vybudovat z vlastních zdrojů. Já se ale v průběhu natáčení přesvědčila, že je tu mnoho lidí, kteří jsou ochotni investovat čas a úsilí do zvelebování tohoto kraje.

 

Překvapilo vás to?

Překvapilo a nadchlo mě třeba setkání s mladými lidmi z Police Symphony Orchestra, kteří dokázali v lokálních podmínkách daleko od hlavního města vybudovat symfonický orchestr celorepublikového významu a s nemalými mezinárodními ambicemi. Růst jim paradoxně umožnily právě lokální limity. Petra Soukupová, zakladatelka orchestru, líčila, že kdyby se o něco podobného pokoušeli v Praze, nejspíš se to nepovede, protože se vše rozmělní v přemíře dalších příležitostí, jež větší města nabízejí. V menším městě jsou lidí hladovější a vděčnější za každou šanci. Je pouze potřeba někdo, kdo dokáže jejich hlad, energii a touhu něco dělat správně nasměrovat. Já sama pocházím ze slovenského maloměsta a od dětství mě lákal velkoměstský život právě proto, že nabízí tolik podnětů. Dnes dobře vím, jak snadné je se v nich utopit. Perspektiva hudebníků z PSO je inspirativní v tom, že zdánlivé limity ukazuje jako výhodu, z které můžeme těžit. 

 

Bude ještě nějaká další příležitost se na film podívat?

Hned v pátek 15. 12. se na broumovském Mírovém náměstí uskuteční ve vánočním stanu sousedská projekce. Takže všechny zvu v pět odpoledne na film a svařák a moc se těším na debatu po filmu.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Ondřej Podzimek
    Datum: 15. 12. 2023 10:58

    Je opravdu obdivuhodné, že se Broumov dostal až do finále EHMK. Osobně jsem tomu nedával moc šanci, ale je vidět, že když se chce, jde ledacos. Neubráním se však myšlenkám, zda-li by Broumovu a Broumovsku více pomohlo, kdyby se stejné úsilí a energie věnovali zlepšení občanské vybavenosti, např. sehnání chybějících lékařů, zlepšení dopravní obslužnosti, dobudování sportovišť atd. Třeba by odtud lidé tolik neutíkali a naopak, přistěhovali by se noví.

    • Jan Školník
      Datum: 15. 12. 2023 11:20

      Dobrý den, tohle je obvyklý pohled a dalo by se s ním souhlasit, ale rád bych podotknul, že celá iniciativa směrem ke kultuře a titulu město kultury vede a má vést ke zlepšení občanské vybavenosti, k lepší kvalitě života. Je to transformační inciativa nikoliv jen umělecká přehlídka. V dokumentu to zazní. Jsme "závislý" region, jak v dokumentu říká Karel Franze a to je nešťastné. Jsou věci, které máme v moci, a ty, které ne přímo. Investice do kultury vztahů a schopnosti spolupráce a odpovědného individuálního přístupu k regionu jsou věci, které máme ve své moci. Rozvoj vybavenosti ne přímo. Proto do našich vztahů (kultury) investovat budeme nebo ne, ale není to kultura nebo vybavenost. Nebo určitě ne v potřebném měřítku. Myslím, že naše schopnost ukázat, že jsme schopní být partnery v diskusích na národní a globální úrovni může být cestou ke zvýšení soběstačnosti a tedy větší míře subsidiarity systému, kde následně budeme mít více zdrojů na onu vybavenost v našich (obecních a regionálních) rukou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)