Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • To nejlepší z horolezeckého festivalu v Červeném Kostelci a Adršpachu
banner

To nejlepší z horolezeckého festivalu v Červeném Kostelci a Adršpachu

Bára Fialová, foto archiv Z. Háka a L. Černého

Čtvrtek, 15. února 2024

To nejlepší z horolezeckého festivalu v Červeném Kostelci a Adršpachu

Dlouhé zimní večery na Broumovsku i letos zpestří promítání toho nejlepšího, co přinesl loňský ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují. Turné “Best of Fest”, které se koná v poločase mezi starým a novým ročníkem, zavítá tento víkend do Červeného Kostelce a příští týden do Adršpachu.  

„Už třetím rokem děláme turné po celé republice a je to krásné. Na promítání se konají vždy dva filmové bloky a přednáška. Letos je to navíc tak, že na přednášky nemáme jen jednoho, ale hned několik ambasadorů,“ říká ředitel horolezeckého festivalu Petr „Pítrs“ Kašpar. Již tuto sobotu, 17. února, se návštěvníci mohou vydat za „Best of Fest“ do kavárny Trees v Červeném Kostelci, kde se kromě promítání mohou těšit na přednášku horského vůdce Zdeňka „Háčka“ Háka.

Český horolezec, skialpinista, pískař a trojnásobný tatínek v roce 2016 na lyžích sjel sedmitisícovou horu Nošak, za což obdržel ocenění výstup roku. Od té doby podnikl šest prvovýstupů v Karakoramu a Himálaji, v roce 2017 třeba na osmitisícovku Gašerbrum I novou cestou jihozápadní stěnou alpským stylem. V letech 2018 a 2020 si s Markem Holečkem jako první Češi v historii odnesli „horolezecké Oskary“, prestižní ocenění Zlatý cepín. Akce začíná v kavárně Trees v 18 hodin, vstupné je 200 korun.

Do Adršpachu zase „Best of Fes“ přiveze slacklinera a lezce Lukáše Černého, který se stal dvakrát mistrem České republiky na trickline (triky na slackline – pozn.red.). V roce 2016 založil projekt Slackshow, který nabízí slackline jako program a vystoupení na společenské akce. Kromě Česka vystupovali například v Indii, Chicagu, Qataru, Číně, Dubaji, Saudské Arábii. Dále pořádá festivaly, závody a ve volném čase plánuje vlastní highline projekty ve skalách či horách.

V Červeném Kostelci i Adršpachu se budou z filmů o lezení promítat: belgický snímek Darkest before Dawn o nejtěžší stěně Yosemitského národního parku, slovenský film z Tater – Štítová stěna a také krátký film o (horizontálně) nejdelší lezecké cestě na světě: The Long Wall. Slackline, chůzi po laně, se věnují filmy Dolomity Highline Project a Walking on Clouds, snímek z Brazílie o přechodu slackline natažené mezi dvěma horkovzdušnými balóny. Akce v Adršpachu v Qadr Rest baru začíná příští sobotu, 24. února v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)