Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Začíná třídenní maraton s Václavem Havlem

Bára Fialová, foto archiv Knihovny Václava Havla

Středa, 17. dubna 2024

Začíná třídenní maraton s Václavem Havlem

Od středy 17. do pátku 19. dubna proběhne v Broumově série kulturních akcí, jejichž společným jmenovatelem je osoba bývalého prezidenta Václava Havla. Kromě jiného bude na programu také představení díla polického básníka Miroslava Ptáčka.

Letos na podzim to bude pětatřicet let, co se tehdejší Československo vymanilo z područí ruského komunistického režimu. Proměnu totality v demokracii připomenou besedy, koncerty, výstavy a promítání. Třídenní maraton přiveze do Broumova Knihovna Václava Havla.

„S nápadem pořádat kulturní maratony Knihovny Václava Havla mimo Prahu jsme přišli v roce 2020, kdy jsme vyrazili do Jičína. Bylo krátce po první vlně covidu, ale i tak jsme s programem, nazvaným Mezi Havlem, Valdštejnem a Magorem slavili úspěch,” vypráví Pavel Hájek z Knihovny Václava Havla, jak začaly výjezdy do regionů, které se od té doby konají stále častěji.

„Kromě Broumova bychom letos rádi zavítali též do Pardubic a Trutnova, v jednání jsou i Semily, Uherské Hradiště, Prachatice... Snažíme se tak navazovat na naše klubové akce, vzdělávací projekty a v neposlední řadě též na paměť toho kterého místa,“ dodal Hájek.

V již zmiňovaném Jičíně tak byl součástí "maratonu" dřevorytec Josef Váchal a „generál Oceánského a Baltického moře“ Albrecht z Valdštejna; v Litomyšli o rok později nakladatel Ladislav Horáček a písmák Jan Boštík. V Broumově hodlá Jáchym Topol připomenout život a dílo málo známého básníka Miroslava Ptáčka, který pocházel z Police nad Metují.  

 

Odkaz polického rodáka Miroslava Ptáčka

O polozapomenutém básníkovi undergroundu psali nedávno na Aktuálně.cz nebo v týdeníku Respekt. Miroslav Ptáček žil v Polici nad Metují a v roce 1987 tragicky zemřel ve svých 30 letech poté, co si v havlíčkobrodské psychiatrické léčebně zlomil vaz pádem ze schodů. O jeho poezii víme díky náhodnému setkání s Václavem Havlem. Ten ho koncem 70. let náhodně vzal na stopu. Později Ptáček Havlovi poslal jeden strojopis svých básní s názvem V říši snů aneb Lyrika, epika a motyka Miroslava Ptáčka. Havel byl nadšený a hned ji poslal literárnímu teoretikovi, samizdatovému editorovi Janu Lopatkovi. Díky tomu se básnický odkaz polického rodáka zachoval dodnes.

„Značně se mi to líbí a mám dojem, že by se to mohlo líbit i Tobě. Zajímavé je, že ten hoch nikdy nečetl Bondyho ani jiné básníky z jeho okolí; vůbec žádné literáty nezná,“ připsal tehdy Havel ke sbírce, která poprvé vyšla neoficiálně v roce 1981 v samizdatové Edici Expedice. Dostala se tak do společnosti filozofů jako byli Zdeněk Neubauer, Jan Patočka či Milan Machovec, básníků Bohuslava Reynka, Jaroslava Seiferta, Jana Skácela či undergroundových legend Egona Bondyho a Ivana Martina Jirouse. Jeho knihu veršů letos vydalo pod stejným názvem nakladatelství Torst. V broumovské knihovně ji v pátek 19. 4. v 15 hodin odpoledne uvede spisovatel, básník, textař, novinář a překladatel Jáchym Topol.

 

Na stejné lodi

Třídenní program broumovského maratonu s Havlem začne již ve středu 17. 4., kdy ředitelka knihovny Václava Havla Karolína Stránská zahájí úvodním slovem výstavu fotografa Ondřeje Němce Fotoshow: Václav Havel 1976 - 2011. V broumovském informačním centru se pak od 19 hodin bude promítat filmová koláž z domácího archivu rodiny Havlových Havel na houbách. Ve čtvrtek 18. 4. od 20 hodin přijede do Undergroundového klubu Eden koncertovat legendární Michal Prokop a jeho akustické Trio. V pátek 19. 4. od 17 hodin proběhne v sále Kreslírna v broumovském klášteře videoprojekce záznamu Havlovy hry s faustovským tématem Pokoušení. Kompletní program, jehož součástí jsou i tři výstavy, které poběží až do konce června, najdete zde.

Akci pořádá Knihovna Václava Havla, město Broumov, Vzdělávací a kulturní centrum Broumov a Music and Theatre SG Pitaš. „Místa, kam pod hlavičkou Václav Havel tady a teď zavítáme, vybíráme podle jednoduchého klíče – musíme se tam cítit vítaní. V případě Broumova jsme si od začátku byli jisti, že jsme na stejné lodi: jak Standa Pitaš, tak Jan Školník i samotné město Broumov v osobě pana starosty Vodochodského nám byli nakloněni a ochotni podat pomocnou ruku. Pevně doufám, že se jim, a samozřejmě nejen jim, budou naše akce líbit,“ uzavírá Pavel Hájek.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)