Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Broumovská Rapsodie malířky Věry Pfeiferové

Pavel Frydrych, foto archiv malířky

Sobota, 9. dubna 2022

Broumovská Rapsodie malířky Věry Pfeiferové

Od čtvrtka 7. 4. je možné v Zeleném domečku v Polici nad Metují shlédnout výstavu místní malířky Věry Pfeiferové Rapsodie. Potrvá do 1. května.

Výstavou Rapsodie Věry Pfeiferové zahajuje výstavní síň Zelený domeček v Polici nad Metují výstavní rok 2022. Není náhodou, že pro první výstavu vybral místní autorku, žijící v nedaleké vsi Hony. Jednou z priorit výstavní koncepce v Zeleném domečku je totiž právě snaha představit publiku místní autory.

Věra Pfeiferová není polickým milovníkům výtvarného umění ale personou neznámou. Její tvorba je k vidění na akci Obrazy v plenéru, která se koná každoročně v rámci Polické pouti. Základem Obrazů v plenéru jsou právě díla Věry Pfeiferové a jejího bratra Jaroslava Šolce, který se v Zeleném domečku představil úspěšnou výstavou v loňském roce.

Témata autorčiny tvorby jsou různorodá. Chce se tvrdit, že jsou stejně různorodá, jako krajina v těsném sousedství Broumovských stěn na Honech. Rovinou hladiny rybníka počínaje, pokračujíc přes hustě zalesněné svahy strání a kolmou tvrdostí skal konče.

Stejnou rozmanitost najdeme i v díle Věry Pfeiferové. Na jejích plátnech a pastelech se objevují známé scény třeba z Prahy, zákoutí náchodského zámku, polní cesty, zátiší a sem tam probleskne i vodní hladina rybníka. V pestré rozmanitosti vynikne její jistota, se kterou zachycuje svým specifickým rukopisem dané.

Sama vzpomíná, že velkým impulsem pro její tvorbu bylo setkání s polickým malířem Janem Kousalem na jednom z plenérů. A skutečností je, že zvlášť u starších obrazů, je snadno rozeznatelná tematická inspirace Janem Kousalem, který byl bytostným krajinářem. Ale postupem času začala Věra Pfeiferová objevovat jak kouzlo jiných námětů, tak i kouzlo jiné techniky. Její laskavé pastely by dokázaly naplnit nejeden výstavní prostor, aniž by jakkoli snížily nároky na kvalitu vystavených děl. A stejně tak lze mluvit o její malbě olejem.

Slovo rapsodie lze v hudebním smyslu chápat jako skladbu volné tvorby. Stejně tak přistoupila Věra Pfeiferová k výstavě v Zeleném domečku. Je to volná tvorba snadno přecházející z interiéru do exteriéru a opačně, od krajiny k zátiší a zpět do města… a krásné je, že ve všech těchto polohách se autorka cítí jako doma a tuto pohodu předává i návštěvníkům výstavy.

Věra Pfeiferová měla několik výstav v České republice a Polsku a účastnila se i několika mezinárodních plenérů. Polická výstava představí průřez z posledních více jak dvou desítek let tvorby.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)