Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Největší výhodou kamenotisku je čirá krása

Bára Fialová, foto archiv F. Trnky, B. Fialová

Čtvrtek, 7. března 2024

Největší výhodou kamenotisku je čirá krása

„Fascinace tanečníkem“ je motiv spojující kresby a litografie umělce Filipa Trnky, jehož výstavu můžete do konce března navštívit v broumovské galerii Lokart.  

Předpokládám, že žijete v Praze, kde vedete Litografickou dílnu v Žitné ulici. Jak se stalo, že pořádáte výstavu v Broumově?

Jsem rodák z Prahy a pracuji v dílně v centru a ve sdílené dílně na periferii ve Kbelích. Právě tam jsem při spolupráci ve výtvarném ateliéru a obchodu Antonin Vrba Kolektiv potkal skvělou a kulturně aktivní Dášu Zbořilovou z Broumova. Ta je mimo jiné kurátorkou broumovské galerie Lokart a pozvala mě a mojí kolegyni Markétu Kunešovou, abychom zde vystavovali.

 

Můžete prosím čtenářům techniku litografie krátce představit? Lito je latinsky kámen… Takže se motiv ryje do kamene?

Neryje, ale kreslí! Litografie, kamenotisk nebo doslova kamenopis je technika tisku závislá na odpudivosti mastnoty a vody. Kreslí se mastnou křídou na jemnozrnný vápenec a za vlhčení se nanáší mastnomilná barva, která ulpí jen na pokreslených místech. Jednoduché pravidlo, které má nečekaně bohatou škálu výrazových prostředků. Největší výhodou kamenotisku je čirá krása. Pracovat s vápencem je jako koukat se na rozkvetlou kytku.

 

Kde jste se s technikou litografie setkal? 

Litografii jsem se učil na Západočeské univerzitě v Plzni na Sutnarce, ve skvělém ateliéru profesora Mikoláše Axmanna, našeho předního litografa. Nenápadně mi vlezla pod kůži. 

 

Co z Vaší tvorby můžeme vidět na výstavě v Lokartu?

V galerijní síni Lokart vystavuji soubor tisků a kreseb sjednocený názvem „tanečníci“. V některých obrazech více a v některých méně ilustrují mou fascinaci tanečníkem…

 

Kolik z jednoho kamene vytváříte tisků? Máte radši černobílé nebo barevné tisky? Abstraktní nebo konkrétní?

Většinou nepřesáhnu počet osmi tisků. Baví mě černá, baví mě i papoušková barevnost. Abstrakce, která má v podtónu zobrazivost, ale i figura, která abstrahuje… Čáry máry, ale i karikatury, čertíci a víly.

 

Když se ještě vrátím k vaší litografické dílně, nabízíte i kurzy pro veřejnost. Jsou například i pro úplné začátečníky?

Kurzy děláme ve Kbelích ve zmíněné Antonin Vrba Kolektiv dílně. Pořádáme nárazové workshopy věnované jak litografii, tak i jiným technikám. Nově například dřevořez, což je velmi vzácná technika, ke které se člověk jen tak nedostane. Amatéři jsou vítáni! Kontaktujte mě na www.antoninvrba.cz, nebo koukněte na můj deníček instagrámek: filip_lito.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)