Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Radost z obyčejného lidství

Michaela Mašková, foto M. Mašková, K. Ryvolová

Sobota, 2. března 2024

Radost z obyčejného lidství

Trutnovská galerie EPO1 prodlužuje výstavu jednoho z nejvýznamnějších představitelů české dokumentární fotografie Bohdana Holomíčka do konce března.

Srdečný, nevtíravý, plný života a s upřímným zájmem o každého, koho potká. Takto působil dnes již osmdesátiletý fotograf uprostřed výstavy svých fotografií. Otevřený otázkám návštěvníků, ochotný se s nimi vyfotografovat a zároveň pohotový s vlastním fotoaparátem v ruce, kdykoli nenápadně připraven vyfotit moment, který ho zaujme. Stejně tak nenápadně a nečekaně se objevil na své výstavě mimo avizovaný čas komentovaných setkání, obklopen hloučkem svých příznivců. Prováděl je prostorem bývalé elektrárny v Poříčí, kde se sám v 60. letech minulého století vyučil elektrikářem. Jeho výstava je tak symbolická – tehdy v prostorách elektrárny začínal. Fotografoval zde své kolegy a hluboko pod velínem, v improvizované fotokomoře, vyvolával fotografie. Ty dnes o téměř 60 let později visí v prvním patře prosvětlené a krásně opravené výstavní síni Centra současného umění EPO1, v níž se elektrárna proměnila.

Vstup na výstavu je impozantní –hustě vedle sebe uchyceny na hřebík, visí řady černobílých fotografií zachycující jedním slovem ŽIVOT. Život v jeho čisté, obyčejné podobě každodenních okamžiků, lidí, z jejichž tváří vyzařuje upřímnost, opravdovost – to jací v tom okamžiku doopravdy jsou. Fotograf Bohdan Holomíček má zvláštní schopnost probouzet v lidech radost. Už jen jeho samotná přítomnost na výstavě zaplňovala galerii specifickou vřelostí. Stejně tak pohled na jeho fotografie vyvolává na tváři šťastný úsměv. Jednoduché, nearanžované záběry zaměstnanců elektrárny, hospodářů pracujících na poli, dívek z učiliště, dětí na trutnovských ulicích a mnoha dalších jsou jedním slovem krásné. Ne nadarmo o něm historička umění Anna Fárová řekla: „Bohdan Holomíček je vzácný fenomén české kultury, který je bytostně spojen s regionem Trutnovska. Fotograf přátelských setkání, zachycující pozitivní situace, okamžiky milosti, záblesky lásky za magického přispění světla.”

Od snímků obyčejných lidí z fotografova okolí z Trutnovska, Mladých Buků či Pecky a každodenních okamžiků (příjezd akrobatů do Trutnova, oslava 1. máje, všudypřítomné budovatelské nápisy ze socialismu) i zachycení událostí zásadního významu jako byl příjezd okupačních vojsk v roce 1968 do Trutnova, se mezi fotografiemi začínají postupem času od 70. letech objevovat v pozdějších letech známé osobnosti jako třeba Vlasta Třešňák, Jaroslav Hutka či okruh lidí blízkých Václavu a Olze Havlovým. Koneckonců, žádný z Havlových fotografů o sobě nemůže říct to, co Bohdan Holomíček – že byl jeho přítelem od roku 1974 až do Havlovy smrti. Zásadní část výstavy tvoří také fotografie osobností z okruhu nezávislé kultury, které mohly svobodně tvořit teprve po Sametové revoluci.

Specifickou skupinu tvoří také fotografie spojené s lezením v pískovcových skalách, především v Adršpachu. Najdeme zde známé i méně známé horolezce, ať už je to Franta Jaroš, Míra Šmíd, Véna Hornych a další při výstupech na Milence a jiné skalní vrcholy. Míra Šmíd byl vůbec blízkým přítelem charismatického fotografa, a tak ho na fotografiích nacházíme i v dalších situacích. Jak se vrací v sanitce z Kavkazu, po úraze, i opět zdravého mezi přáteli.

Sílu okamžiků zachycených na fotografiích podtrhují ještě fotografovy nápisy pod snímky. Stručné věty, psané obyčejnou tužkou, jako například „Bedřich se snažil“, „Jen některým to štěstí vydrželo“, „Holky ze spojovacího učiliště … chodily spolu kouřit za kostel“, „Měl jich ještě plnou tašku“ jako by umocňovaly příběh zachycený obrazem a podněcovaly divákovu zvědavost.

Chcete-li se tedy naplnit radostí z obyčejného lidství, nenechte si výstavu Bohdana Holomíčka ujít. Navíc na každou březnovou neděli odpoledne (od 13 do 18 hodin) jsou naplánována setkání přímo s mistrem.

Budova bývalé elektrárny Poříčí se proměnila v Centrum současného umění EPO1 díky Rudolfu Kasperovi a jeho manželce Renatě. Otevřeli ji v květnu loňského roku, a právě na konci letošního února rozhodla rada města Trutnova, že jim za tento počin náleží Kulturní cena města. Galerie se orientuje na současné výtvarné umění. Otevřena je každou středu až pátek od 12 do 18 hodin a každou sobotu a neděli do 10 do 18 hodin. Cena vstupného je více než vstřícná – dospělí platí 100 korun, děti do 6 let zdarma, do 15 let 50 korun, studenti a senioři 80 korun. Kromě mnoha uměleckých instalací v okolí objektu se uvnitř v přízemí nachází výborná kavárna, kterou v galerii provozuje trutnovská kavárna Lesa s nabídkou veganských dortů a dalších dobrot.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)