Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Výtvarné umění
  • Umělkyně Emőke Vargová přiváží do Broumova výstavu „Jsem zašitá“

Umělkyně Emőke Vargová přiváží do Broumova výstavu „Jsem zašitá“

Kateřina Ostradecká, foto Dětská galerie Lapidárium

Středa, 10. dubna 2024

Umělkyně Emőke Vargová přiváží do Broumova výstavu „Jsem zašitá“

Ve čtvrtek 11. dubna v 16 hodin bude v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře zahájena výstava „Jsem zašitá“ slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy budou připraveny doprovodné programy.

Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství. „Emőke Vargová je známá silnou obrazností, která někdy vychází z čisté imaginace, jindy z vizuální doslovnosti. Její práce jsou v pravém slova smyslu osobní, často reflektují vlastní názory, životní postoje, zkušenosti nebo situace ukotvené v každodennosti. Emőke Vargová se ale nesnaží být nestranným pozorovatelem současnosti, naopak – bývá nepředstíraně emotivní a nevyhýbá se ani ironii. Stejně tak se nenechá svazovat hranicemi obvyklých výtvarných kategorií, její osobitá formální řešení mívají i významotvorný rozměr a jsou jednou z definujících složek jejích realizací,“ uvedl kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Aktuální výstava v Lapidáriu se zaměří především na autorčiny práce na pomezí obrazu a objektu s využitím textilu (oblečení) a výšivky zhruba z posledních pěti let. Dotýká se jimi problematiky tradiční malby a kresby, ale ve druhém plánu použitá pánská saka ze secondhandu vnášejí do vizuální hry také fenomén figurace, jinými slovy lidský faktor nebo třeba úvahy o udržitelnosti, jak s ohledem na fast-fashion, tak na společnost jako celek. Už dvojsmyslný název, který může stejně tak odkazovat k chirurgickému zákroku i pobývání v úkrytu, naznačuje, že mezi kvality tvorby Emőke Vargové patří i znejistění a změna kontextu, které člověka mohou vést k tomu, aby věci kolem sebe začal vnímat trochu jinak, než je zvyklý.

Pro zájemce z řad veřejnosti i školní kolektivy budou připraveny doprovodné programy na téma udržitelnosti, slow fashion, nebo rukodělných technik. Nejmenší návštěvníci tentokrát najdou v galerii vyšívánky místo tradičních omalovánek, ale chybět nebudou ani oblíbené výtvarné listy pro zkoumání výstavy.  Autorský workshop se bude konat 15. 6. 2024. „Dětští diváci se mohou těšit na společnou interaktivní skupinovou akci s fotografováním. Děti i rodiče si oblečou pánská saka, čímž se sjednotí do uniforem. Fotografický materiál se vytiskne a umístí na nástěnku výstavy, popřípadě se pošle účastníkům na jejich email. Další akce se budou konat během celého trvání výstavy. Místo na nástěnce si mohou vysloužit i jednotlivci, kteří si obléknou najednou co nejvíce sak na sebe a budou vytvářet živou sochu v prostoru výstavy. Takto naoblékaná osoba se nechá vyfotit v kterékoli části výstavy a opět se zveřejní na webu a na nástěnce. Během workshopu se budeme zabývat vytvářením koláží a děl z textilu. Lepením na papír, stříháním a špendlením na velkoformátový panel s polystyrenem,“ uvedla Emőke Vargová.

Výstava bude přístupná ve dnech úterý–neděle od 12 do 17 hodin. Pro školní kolektivy v kterýkoliv pracovní den a hodinu na základě objednávky na e-mailu ma@klasterbroumov.cz nebo telefonu 603 271 426. Bližší informace o programech najdete na webu www.klasterbroumov.cz/vzdelavani/detska-galerie-lapidarium1.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)