Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Rozhovory
  • Úsměv – to je znamení dobrého číšníka

Úsměv – to je znamení dobrého číšníka

Vlasta Drobná, foto archiv školy

Středa, 5. dubna 2023

Úsměv – to je znamení dobrého číšníka

S učitelem odborného výcviku na Střední škole hotelnictví řemesel a gastronomie v Teplicích nad Metují Michalem Šubrtem o výchově budoucích barmanů a číšníků, chuti poznávat světové gastronomické zajímavosti a radosti z práce.

Co je Vaším cílem při výuce? 

Pokud to vezmu z pozice učitele odborného výcviku, tak mým cílem je maximálně připravit žáky po stránce odborně profesní, kdy propojujeme teoretické znalosti z výuky s praktickou činností. Přesto si dovolím říct, že nejdůležitější je pro mě vychovat osobnost, která si zamiluje tento krásný obor, bude se těšit do práce a s pokorou i nadšením bude přinášet radost všem zákazníkům.

 

Jaké dovednosti by měl správný číšník ovládat? 

Mezi hlavní dovednosti číšníka patří komunikace s hostem i s kolegy, profesní a všeobecný přehled, manuální zručnost, kreativita, samostatnost, píle a houževnatost.

 

Ve škole pracujete teprve od září. Doslechla jsem se, že Vaší zálibou je sledování evropských kalendářů, různých svátků, že společně s žáky na ně profesně reagujete, je to pravda?

Každý den v roce je spojený s nějakým dobrým pokrmem nebo nápojem. Snažíme se proto při odborném výcviku na určité zajímavé celosvětové dny reagovat a zpestřovat tak našim žákům, učitelům a hostům návštěvu ve školní restauraci. Tematicky vyzdobíme provozovnu a připravíme tradiční i netradiční nápoje. Cílem je obohatit žáky o klasické i méně známé produkty světové i naší gastronomie.

 

Co jste „slavili“ naposledy? Co jste společně připravovali?

Naposledy jsme pořádali Den mexické gastronomie. Z nápojů jsme zhotovili Margaritu z Tequilly, pomerančového likéru Cointreau a limetkové šťávy. Dále Micheladu, což je klasický mexický koktejl z rajčatové a limetkové šťávy, tabasca, soli, chilli a mexického piva. Jako předkrm jsme zvolili oblíbenou avokádovou pomazánku Guacamole, následovala mexická rajčatová polévka s fazolemi a domácím chipsem. Jako hlavní pokrm jsme servírovali kuřecí Enchiladas, což jsou tortilly s masem, fazolemi, zeleninou a ostrým dipem. Podle referencí našich strávníků jídlo všem velmi chutnalo, a to je pro nás asi ta největší radost.

 

Jak se pozná dobrý číšník či barman? Co mu nesmí chybět? Nebo jinak. Poznáte ho na první pohled? 

Dobrého číšníka poznáte na první pohled. Určitě nechodí po restauraci v nazouvácích, kraťasech a tričku. Správný číšník je oblečený tak, aby ho host poznal. Správný číšník nezná slovo nejde, nechci, nemohu. Úsměv – to je znamení dobrého číšníka. Radost z práce, umění se vcítit do potřeb hosta, plnit jeho přání, být mu společníkem. Host nám dokáže odpustit profesní nedokonalost, ale nevhodné chování, neochotu, znuděnost nikoliv.

 

Odborná škola, to jsou jistě i nějaké mimoškolní akce?

Ano, to dozajista. Žáci se mohou účastnit zajímavých společenských akcí, stáží, workshopů a soutěží, kde reprezentují nejen naši školu, ale i sami sebe. Nedávno jsme měli možnost předvádět ukázky číšnických a barmanských dovedností na Gastru Hradec, což je národní soutěž kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a mistrovství republiky kuchařů a cukrářů. Naši číšníci připravovali alternativní teplé nápoje z cascary, což je kávová slupka a cesmíny paraguayské (jihoamerický strom). Zajímavostí byl i punč z kubánského rumu a ochucený kávový drip (filtrovaná káva v japonské konvičce) z honduraské kávy s dezertem. Došlo i na dekantaci červeného vína (přelévání vína z lahve do dekantační karafy z důvodů otevření vůní a chutí vína a zamezení přenosu usazenin ze dna lahve do sklenic). Na pořadu dne však byly i další zajímavé míchané nápoje.

 

Jak probíhá příprava na podobné akce?

Musím říci, že žáci se snaží na tyto akce připravovat zodpovědně. Věnují tréninku i samostudiu mnoho času. Nejtěžší je pro ně propojit manuální činnost a zároveň u ní komunikovat s hostem, kdy mu předávají zajímavé informace o produktu. Osobně mě naplňuje posouvat hranice možností žáků a dostat z každého maximum. Mám obrovskou radost, když vidím, že se uplatní na trhu práce a jsou spokojeni. Gastronomie je krásný obor, můžete se v něm realizovat, využít vlastní fantazii, poznáte lidi, a hlavně jim dokážete vykouzlit úsměv na tváři. Jídlo a pití nás totiž od nepaměti spojuje.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)