Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Díra v hejtmánkovickém mostě bude opravena nejdříve v polovině dubna

Díra v hejtmánkovickém mostě bude opravena nejdříve v polovině dubna

Text a foto Bára Fialová

Úterý, 2. dubna 2024

Díra v hejtmánkovickém mostě bude opravena nejdříve v polovině dubna

Všichni, kdo přijíždějí do Broumova po silnici od Police nad Metují, se už nějakou dobu musejí vyhýbat díře zející v mostě na okraji Hejtmánkovic. Proč oprava trvá tak dlouho? A jaké jsou další plány s renovací starého mostu?  

„Na mostě se opravuje propadlá vpusť. Bohužel Obalovna v Červeném Kostelci pojede až od 11. dubna, takže pracovat se začne až v týdnu následujícím po tomto datu. Místo je dobře označené, omlouváme se za komplikace, ale další obalovna je příliš daleko,” uvedl ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

 

Nejdřív v roce 2026

Na stole také leží projekt vybudování nového mostu, s tím je to však o něco složitější. Projekt, jehož investorem je kraj, je sice hotový už delší dobu, posunout věc ke stavebnímu povolování se však dlouho nedařilo kvůli nesouhlasu majitele pozemku, kudy má vést provizorní přemostění. Obyvatelé Broumova, a vůbec všichni, kdo do města cestují, se nemusejí obávat dlouhé objížďky, jako tomu bylo při rekonstrukci Masarykovy třídy v roce 2022. Náhradní trasa povede po dočasném mostě, neboť už se podařilo dosáhnout dohody a mohou se rozběhnout kroky vedoucí k získání stavebního povolení. „Vlastník pozemku měl nějaké podmínky, na jejichž základě došlo k navýšení ceny, teď se dopracovává čistopis projektové dokumentace, a pak se bude řešit stavební povolení. Uvidíme, jak to půjde, nejdříve však realizace začne v roce 2026,“ dodal ředitel Brandejs.

Podle slov technicko-obchodního náměstka Správy a údržby silnic KHK Jiřího Koutníka se bude starý most bourat, protože je potřeba zvýšit únosnost stavby. „Most není památkově chráněný, ale je pískovcový a jsou na něm krásné sochy, takže jeho charakter by měl být zachován. Na chodnících bude kamenná mozaika, sochy by měly být posazené o něco výš a k tomu bude odpovídající zábradlí, aby to pěkně vyniklo. Zároveň na most umístíme noční nasvícení, bude to taková vstupní brána do Broumova,“ řekl.

 

Socha svatého Václava je zvláštností

Pískovcový most, který byl v minulém století pokrytý betonem, pochází pravděpodobně z poloviny 19. století. Jsou na něm dvě sochy – Jana Nepomuckého a svatého Václava, kteří vítají všechny, kdo do Broumova přijíždějí. „Jan Nepomucký se na mostech vyskytoval běžně, svatý Václav je spíše zvláštností, ten se v německých oblastech vyskytuje málo, ale tady je díky broumovským benediktinům,“ vysvětlil badatel Petr Bergmann a dodal, že z podobné doby jako hejtmánkovický most pocházejí i kamenné mosty v Meziměstí a Jetřichově. „Mají podobnou konstrukci. Památkově chráněné jsou pak potvrzené mosty z doby barokní, což je most v Martínkovicích pod kostelem a most, který spojuje broumovský klášter s klášterní zahradou. Ty budou z období kolem let 1720 nebo 1730,“ doplnil Bergmann.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)