Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Jezdit Enduro co nejvíc
banner

Jezdit Enduro co nejvíc

Bára Fialová, foto archiv T. Moravec

Sobota, 9. března 2024

Jezdit Enduro co nejvíc

Deset závodů mají letos před sebou Šimon a Matouš Moravcovi z Teplic nad Metují, vycházející hvězdy závodů na celoodpružených kolech.

Ve třech letech začínali s tátou na odrážedlech, dnes na kolech vyhrávají medaile. Bratři Moravcovi z Teplic nad Metují už čtvrtou sezónu závodí v rallye horských kol T-Mobile Česká Enduro Série, která se jezdí v nejhezčích bike parcích po celém Česku. Starší Šimon (14 let) se v loňské sezóně umístil na 6. místě a mladší Matouš (13 let) – po čtyřech vítězstvích, jednom druhém místě a jedné etapě zakončené v nemocnici – získal celkové vítězství ve své kategorii. Jeden ze závodů se zároveň jel pod hlavičkou Mistrovství České republiky a díky tomu se stal i neoficiálním mistrem republiky.

Seriál enduro se jezdí na celoodpružených horských kolech, kdy jezdci během závodního dne absolvují několik měřených sjezdů a neměřených, ale povinných výšlapů na start. Pro každou etapu mají stanovený čas startu a vyhrává nejkratší kumulativní čas na etapách. Disciplína se dynamicky rozvíjí, existuje evropský závodní seriál European Enduro Serie a světová úroveň se jezdí na závodech Enduro World Series. 

Šimon a Matouš Moravcovi, kteří jezdí za klub Trutnov Trails, loni objeli etapy v Koutech nad Desnou a na Morávce v Jeseníkách, na úpatí Klínovce i v Klínech v Krušných horách, na Kraličáku pod Kralickým Sněžníkem či v areálu Špičák na Šumavě. Neméně nabitá bude i tato sezóna, v plánu má rodina Moravcova asi deset závodů. Mezitím trénují v domovském Trutnov Trails, objíždí bike parky po Česku, a kromě sjezdů pilují i skoky, otočky a salta, zkrátka „triky“.

 

Co pro vás úspěch v loňské sezóně znamená?

Šimon: Samozřejmě mě to motivuje k dalšímu tréninku a zlepšování se tam, kde mám nějaké nedostatky.

Matouš: Úspěch je závazek, a hlavně příprava na další a těžší sezónu.

 

Co vás na Enduru nejvíc baví?

Šimon: Nejvíce mě baví najíždět rychlostní zkoušky s kamarády. To jsou tratě vyznačené pro závod.

Matouš: Adrenalin, ježdění s kamarády a zlepšování se.

 

Loni jsi, Matouši, skončil v nemocnici s otřesem mozku. Nebojíte se při ježdění?

Matouš: V nemocnici už jsem párkrát skončil a s otřesem mozku dokonce dvakrát. Ale jo, bojím se.

Šimon: Ano, trochu se bojím.

 

Kde a s kým jste začali jezdit na kole?

Oba: S tátou na odrážedle kolem domu mezi třetím a čtvrtým rokem. Poté „Cross Country“ na Středečních pohárech, to jsou závody, které se jezdí v našem regionu. Před šesti lety jsme začali jezdit Enduro, když nám táta pořídil celoodpružená kola.

 

Umístili jste se v kategoriích Newbie a Rookie. Můžete ty pojmy vysvětlit?

Oba: Všechno to jsou dětské kategorie. Grom je od šesti do deseti let, Rookie od jedenácti o dvanácti a Newbie od třinácti do čtrnácti. Letos už budeme oba závodit ve stejné kategorii – Newbie.

 

Jaké máte na kolech plány do budoucna?

Šimon: Co nejvíce trénovat, aby bylo co nejlepší umístění.

Matouš: Co nejvíc jezdit Enduro a věnovat se freestylu.

 

Ještě se zeptám na zmiňovaný freestyle, jaké tady máte ambice?

Šimon: Chci se naučit co nejvíce triků a jejich kombinací. Je škoda, že v našem regionu není mnoho možností, kde tento styl trénovat.

Matouš: Je to výzva. O tom, co konkrétně bych chtěl umět, se nyní nechci vyjadřovat, není toho málo. Sledujte proces na sociálních sítích.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Milan Brandejs
    Datum: 15. 3. 2024 17:24

    Tak ať se vám kluci daří, vozíte placky a vavřínové věnce a hlavně, ať vás to baví. Přeji oběma hodně štěstí a ať se vám vyhýbají zranění z pádů, kterých se na této úrovni nedá vyhnout.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)