Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Lyžařka z Machova vyhrála závod světového poháru
banner

Lyžařka z Machova vyhrála závod světového poháru

Bára Fialová, foto archiv BKL Machov

Středa, 14. února 2024

Lyžařka z Machova vyhrála závod světového poháru

Nečekaný, velký úspěch a naděje na účast na paralympiádě za dva roky si nedávno připsali v Borském klubu lyžařů v Machově. Patnáctiletá Simona Bubeníčková s trasérem Davidem Šrůtkem vyhrála před dvěma týdny závod světového poháru v italském Toblachu.

Pro Simonu Bubeníčkovou z Velkého Poříčí je letošní sezóna první, kterou absolvuje v dospělé kategorii. „Je jí patnáct, proto jsme jí nechtěli hned příliš přetěžovat. V Itálii jela jen tři závody ze čtyř, aby nejela dva dny za sebou deset kilometrů,“ vysvětluje její trenér a trasér David Šrůtek z Machovské Lhoty, který Simonu trénuje pět let.

V první den závodů světového poháru pro zrakově postižené sportovce obsadila studentka broumovského gymnázia třetí místo v běhu na deset kilometrů klasickou technikou. V sobotním sprintu volnou technikou již zvítězila v kvalifikaci i v semifinále. Ve finále do poslední chvíle bojovala o první místo. Nakonec skončila po těsném souboji v cílové rovince třetí. V neděli pak v závodě na deset kilometrů volnou technikou vyhrála před soupeřkami z Německa s krásným náskokem sedmi vteřin.

 

Za rok je bude porážet

„V klasice přepálila tempo a v druhém kole byl i pád. Ale i to třetí místo samo o sobě byl úspěch. Už po prvním dni závodů němečtí trenéři předpovídali, že za rok už Simona bude jejich svěřenkyně porážet. Nakonec je porazila už den poté, v posledním závodě. Bruslení je ale pro Símu jednodušší než pořád hledat stopu na klasiku. Podmínky nám hrály do karet, jak nejlépe mohly. Byl krásný sníh, krásně upravené tratě. V neděli už měla navíc zkušenosti z předešlých závodů a jela opravdu dobře,“ popisuje trasér David Šrůtek dojmy ze závodu.

V loňském roce, když vyhrála Olympiádu dětí a mládeže ve Vrchlabí, viděla ještě Simona pár metrů před sebe. Letos už byla přeřazena do kategorie úplně nevidomých. Svého traséra tak následuje výhradně podle zvuku. „Mám mikrofon, na zádech reproduktor a musím pořád mluvit, jinak se ztrácí. Mluvím, i když jedeme po rovině. S každým výdechem řeknu aspoň „hop“. Simona je ale hodně inteligentní, na závody přijedeme předem, takže si trať stihneme tak třikrát projet a ona už pak ví, kde jsou zatáčky, sjezdy,“ přibližuje proces trenér a dodává, že jejich dalším velkým cílem je zimní paralympiáda, která se v roce 2026 uskuteční v italských městech Milán a Cortina.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)