Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Pocit, který člověk nezažije

Pocit, který člověk nezažije

Bára Fialová, foto archiv O. Hrůši

Neděle, 31. března 2024

Pocit, který člověk nezažije

Čtrnáctiletý student Gymnázia Broumov Ondřej Hrůša z Bělého u Machova se zúčastnil jednoho z nejslavnějších závodů v běhu na lyžích na světě Vasaloppetu. Vybral si třicetikilometrovou trasu a umístil se na 24. místě z celkového počtu 725 běžců ve svém závodě.

Možná si připadal trošku jako švédský šlechtic Gustav Vasa, když v roce 1520 prchal z dánského zajetí a na lyžích běžel devadesát kilometrů pustou, zasněženou švédskou krajinou, než ho dostihli poslové, přesvědčili ho, aby se vrátil a postavil se do čela osvobozeneckého vojska, aby nakonec Dány porazil, v roce 1523 byl korunován švédským králem a stal se otcem vlasti budoucí severské velmoci.

Na památku těchto událostí se od roku 1922 běhá Vasaloppet, asi nejslavnější závod v běhu na lyžích na světě. Každý rok o první březnové neděli přijedou na Vasův běh tisíce lyžařů. Od roku 2008 se ho mohou účastnit i děti a mládež. Letos, v jubilejním stém ročníku (pár ročníků v historii bylo zrušeno), se na trať mezi městy Mora a Sälen v kraji Dalarna postavil taky student broumovského gymnázia Ondra Hrůša, který si vybral třicetikilometrovou variantu běhu Nattvasan 30.

 

Jak jsi se, Ondro, k lyžování dostal a co tě na tom nejvíc baví?  

Lyžoval jsem odmalička, ale pravidelně jezdit jsem začal až od první třídy, kdy jsem přišel do klubu Ski Police nad Metují. Nejvíce mě na běžkách baví to, že můžu jezdit v přírodě a pokaždé v jiných horách s prima partou kamarádů.

 

Kde trénuješ v zimě a jak trénuješ v létě?  

V zimě trénuji obvykle kolem Police nad Metují, pokud ale není moc sněhu, trénuji v Orlických horách. V létě trénuji jízdou na kolečkových lyžích a během.

Čí to byl nápad vydat se na Vasův běh?  

Nejprve měl jet na Vasaloppet jen táta. Pár týdnů před odjezdem se ukázalo, že je volné místo v autě a na chatě. Protože jsem měl v té době jarní prázdniny, měl jsem možnost jet fandit a zažít atmosféru závodu, o kterém jsem tolik slyšel. Nedalo mi to, a poprosil jsem rodiče, abych si mohl vyzkoušet odjet i nějaký závod. Známý devadesát kilometrů dlouhý Vasův běh doprovází celá řada dalších závodů během celého týdne. Moje volba byla Nattvasan 30, což je noční, třicet kilometrů dlouhý závod.

 

 Jaký byl závod samotný a jak jsi spokojený se svým umístěním?   

Závod byl super a moc jsem si ho užil. Poprvé noční závod s čelovkou, poprvé závodně delší vzdálenost. Je to nádherná atmosféra, když jedete lesem třeba celé tři kilometry a nikdo kolem vás není, jen hořící švédské svíce, které ukazují cestu. To je pocit, který člověk často nezažije. Se svým umístěním jsem spokojený a vůbec jsem nečekal, že bych se mohl dostat na takovou příčku. 

Jak dlouho jsi pobyl ve Švédsku a co tě tam nejvíce zaujalo?  

Ve Švédsku jsem byl týden i s cestou tam a zpět. Nejvíce mě zaujalo, jak je oproti Česku tato zem více zalesněná a méně zalidněná.

Chtěl bys příští rok jet znovu a jaké máš vůbec plány do nadcházející sezóny? 

Příští rok bych na Vasaloppet samozřejmě rád jel, už jen Švédsko samotné je nádherná země, a ještě k tomu si tam zazávodit na jednom z největších běžkařských závodů světa, je super. Ale budu si asi muset nějaký čas počkat. V následující sezóně bych se rád zúčastnil lesnických závodů EFNS, které se konají každý rok v jiné evropské zemi a příští rok budou u nás v Novém Městě na Moravě. 

 

 

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)