Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • První ročník Broumovského biku už za měsíc! Poznejte trať i organizátory
banner

První ročník Broumovského biku už za měsíc! Poznejte trať i organizátory

Pavla Hajpišlová, foto archiv pořadatelů

Středa, 24. května 2023

První ročník Broumovského biku už za měsíc! Poznejte trať i organizátory

Do Martínkovic u Broumova se už 17. června sjedou cyklisté a cyklistky z Česka i sousedního Polska. Premiéru zde zažije půlmaraton horských kol s příznačným názvem Broumovský bike. Během příprav trati, zázemí, servisu pro závodníky i diváky jsme se vydali za hlavními organizátory Tomášem Hladíkem a Vladimírem Grusmanem, abychom vyzvěděli to nejpodstatnější o novém závodu.

Pánové, co se právě teď rodí v rámci příprav nového závodu?

Vladimír Grusman: Nyní je ve finále povolovací proces závodu. Už jen poslední razítko a úředně bude závod povolen. Probíhají osobní schůzky se starostkami a starosty obcí Broumovska ohledně podpory závodu a jeho zázemí.

Tomáš Hladík: Na všem intenzivně pracujeme. Velmi důležitou součástí je zabezpečení trati a hlídek na ní, aby závodníci mohli jet bez obav a s naprostým soustředěním. Součástí našich příprav je také příprava dětského programu, který se bude konat v areálu závodu. Kromě toho také průběžně komunikujeme s partnery závodu, aby bylo vše včas připraveno. Nachystané jsou už i medaile pro nejrychlejší závodnice a závodníky.

 

Jak vás vlastně napadlo závod začít závod organizovat? Kde vznikl první impulz?

Vladimír: Myšlenka nám v hlavě zrála asi dva roky. Když už to vypadalo, že by se mohl závod připravit, přišlo období covidu a bylo po realizaci. Jedna páteční cesta s Tomášem do sauny rozhodla o uspořádání závodu.

Tomáš: Já žil v tu dobu v Praze a teď se mi potvrzuje, že by to bylo organizačně náročné řídit a realizovat závod na dálku. V druhé polovině roku 2022 jsem se potkal s Martinem Minaříkem, který mi dal impuls a oživil znovu myšlenku závod pořádat. Po krátkém rozhodování jsme si řekli, že do toho jdeme a pustili jsme se do realizace naší vize s cílem závod uspořádat.

 

Start a cíl jste umístili do Martínkovic do areálu Chaty pod Korunou. Proč právě tam?

Vladimír: Protože právě tam je skvělé zázemí pro start a cíl závodu položené mimo obec a v lesním prostředí.

Tomáš: Existuje hned několik důvodů. Chata pod Korunou nabízí unikátní zázemí v přírodě Broumovských stěn na odlehlém místě, kde je zároveň dostatek prostoru vytvořit odpovídající zázemí pro závodníky a fanoušky. Chata nabízí i vnitřní prostory v případě nepříznivého počasí. V neposlední řadě má toto místo svoje kouzlo a dýchne na vás historií, kdy se zde v minulosti pořádaly různé sportovní a kulturní akce.

 

Je možné už nyní na trati trénovat? Kam by se závodníci měli před závodem vydat?

Vladimír: Trasu závodu netajíme a je možné si ji stáhnout z webových stránek závodu. V terénu značená není, jako například trasa kultovního závodu Rallye Sudety, ale s navigací si ji lze projet po celý rok. Závodníci se mohou před závodem vydat kamkoli. Broumovsko je nádherné a z každého kouta výběžku lze dojet do cíle.

Tomáš: Navíc je možné se tuto sobotu 27. 5. vydat spolu s námi na pohodové projetí trati. Vyrážíme v 9:30 z prostoru startu, tedy od Chaty pod Korunou. Nebudeme se nikam zbytečně hnát, kdykoli je možné se odpojit.

 

Jak je trať náročná? Zvládne ji každý? Nebudou se zkušení bikeři na trati nudit?

Vladimír: Myšlenka závodu je jednoduchá – neorganizujeme závod pro profíky, ale pro širokou veřejnost. Jde nám o to, dostat závodníky do míst, o kterých ani nemají tušení, že existují, a vůbec to nemusí být vrcholky Javořích hor nebo Broumovských stěn. Myslím, že i zkušení bikeři si najdou svoji náročnou a neznámou část závodu.

Tomáš: Celkově bych trať charakterizoval jako sjízdnou pro různě zkušené závodníky, ale ani hodně zkušený závodník se nebude nudit, o to se určitě rádi postarají i jeho soupeři. Trať vede převážně po lesních a polních cestách a není na ní příliš mnoho technicky náročných úseků a zároveň nabízí krásné výhledy do okolní krajiny.

 

Oba jste dlouholetí závodníci, jakou roli hraje cyklistika ve vašich životech?

Vladimír: Cyklistika je mým lékem na tělesné a duševní zdraví. Život bez kola si neumím představit a tiše doufám, že na kole dojedu až k nebeské bráně.

Tomáš: Já jsem s cyklistikou spjatý neustále, přestože už na kole nezávodím. Pravidelně vyrážím s jinými bikery objevovat cesty, pěšiny a technické sjezdy na Broumovsku. Kolo je pro mě relax a vždy na něm dobiju svoje baterky.

 

Mnozí cyklisté se na závodění často necítí, raději si jezdí individuálně. Proč by se to díky Broumovskému biku mohlo změnit?

Vladimír: Z vlastní zkušenosti vím, že je potřeba najít odvahu se na závod přihlásit a postavit na start. Motivací je nenáročná domácí trasa závodu a možnost startu štafet.

Tomáš: Já myslím, že by si mohli vyzkoušet závodění v uvolněné atmosféře našeho závodu a kdo ví, třeba je to nadchne natolik, že se do závodění pustí intenzivněji. Zároveň na takové akci poznáte další lidi se stejnou zálibou v cyklistice a možná najdete parťáka pro společné vyjížďky.

 

Na trať se mohou vydat také štafety. Proč jste zařadili i tuto možnost? Jak fungují?

Vladimír: Je to možnost pro méně fyzicky zdatné cyklisty, jak si užít závodnický adrenalin, a přitom být v pohodě. Stačí k sobě najít ještě dva parťáky a hurá na závod. Trasa závodu je rozdělena přibližně na 3 stejně dlouhé úseky, kde ke střídání závodníků dochází na občerstvovačkách v Šonově a Hynčicích.

Tomáš: Souhlasím a pouze doplním, že štafety jsou kromě klasických kategorií také firemní a obecní.

 

Je možné se nějakým způsobem zapojit do dění závodu jinak než jako závodník nebo divák?

Vladimír: Určitě, nemalá je početná skupina lidí, která zabezpečí hladký průběh závodu a zázemí na Chatě pod Korunou.

Tomáš: K zajištění bezpečnosti, hladkého průběhu a zázemí závodu je potřeba hodně lidí, takže pomocníci jsou vždy vítáni a rádi je začleníme do širšího organizačního týmu. Pokud už teď víte, že chcete pomoct se zajištěním závodu, tak se na nás obraťte. Touto cestou bych chtěl už teď poděkovat dobrovolníkům, kteří do toho jdou s námi. Moc si vážíme toho, že nám věnují svůj čas.

 

Jaké jsou nyní možnosti přihlášení? Jak to funguje?

Vladimír a Tomáš: Do 31. května 2023 stále běží on-line registrace na webu závodu broumovskybike.cz, kde se závodníci mohou přihlásit za snížené startovné. Po tomto datu bude možné přihlášení pouze v den konání závodu od 8:00 do 9:30. Prosíme závodníky, aby se přihlásili ideálně on-line formou. Pomůže nám to během příprav startovních balíčků a dalších nezbytných úkonů, které povedou k hladkému průběhu závodu.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)