Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Evropským hlavním městem kultury 2028 se staly České Budějovice, Broumovu zůstává titul finalisty
banner

Evropským hlavním městem kultury 2028 se staly České Budějovice, Broumovu zůstává titul finalisty

K. Ostradecká, M. Mašková, foto archiv Broumov 2028

Pátek, 30. června 2023

Evropským hlavním městem kultury 2028 se staly České Budějovice, Broumovu zůstává titul finalisty

Mezinárodní porota rozhodla o titulu Evropské hlavní město kultury pro rok 2028 a přidělila jej Českým Budějovicím. Do finále soutěže postoupilo i město Broumov, pro které je to historický úspěch.

Vítěze soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028 vyhlásila na odpolední tiskové konferenci vysílané živě z Ministerstva kultury ČR zástupkyně Evropské komise. Jak uvedla ve své řeči, obě města jsou ve skutečnosti vítězové, titul však může nést jen jedno město. Důvody pro volbu Českých Budějovic zpracuje porota do zprávy, kterou v následujících dnech zveřejní a je dostupná na stránkách ministerstva kultury.

Zástupkyně Evropské komise spolu s ministrem kultury Martinem Baxou rovněž vyzdvihla práci obou měst v přípravném období: "Soutěž o titul přináší městu mnoho dobrého, i v tomto případě platí, že cesta může být cílem," prohlásil ministr. 

„Broumov dokázal, že umí být malým velkým městem. Když chceme, umíme se spojit a dosáhnout i úspěchů, jako je finále prestižního titulu Evropské hlavní město kultury. To, že jím nebudeme, neznamená, že nemáme plán B pro budoucnost. Plán Broumov. A tím je dál rozvíjet aktivity, které udělají z Broumovska atraktivní region pro mladé lidi. Kam se budou po studiích vracet zakládat rodiny a užívat krásné přírody a kultury,“ prohlásil starosta Broumova Arnold Vodochodský na tiskové konferenci na ministerstvu kultury, kde byly výsledky soutěže v pátek 30. června vyhlášeny.

„Kandidatura byla jedním z velkých kroků na cestě, na které máme skvěle nakročeno. Gratulace patří Českým Budějovicím, my si ale už tu nejdůležitější cenu odnášíme. Sebevědomí. A také nově navázané kontakty nejen s příhraničními polskými obcemi, které nás v naší cestě podporují,” dodal Vodochodský.

O titul EHMK 2028 se na začátku soutěže ucházely Brno, Broumov, České Budějovice a Liberec. Vloni na podzim dvanáctičlenný mezinárodní panel rozhodl o dvou finalistech – Broumovu a Českých Budějovicích – a ve finále upřednostnil jihočeskou metropoli. Samotnému rozhodnutí předcházelo odevzdání přihlášky, tzv. bid booku, návštěva porotců v obou městech a prezentace. „Tématem naší kandidatury je Kreativní poutnictví. Kreativní poutník je ten, kdo se odvážil udělat první krok pro to udělat sám sebe nebo své okolí lepším. To se nám povedlo. Broumov se stal finalistou soutěže a odnáší si sebevědomí a odvahu do dalších, již rozjetých projektů. Doslova se dostal na mapu Evropy. Českým Budějovicím patří obrovská gratulace a našemu týmu, partnerům a podporovatelům nekončící vděk za trpělivost, výdrž a nasazení, se kterým pracoval více než dva a půl roku na kandidatuře Broumova,” říká koordinátorka kandidatury Broumov 2028 Marie Silondi.

Sedmitisícový Broumov byl sice jedním z nejmenších uchazečů v celé historii soutěže, kandidatura však měla od začátku podporu celého regionu Broumovsko, Královéhradeckého kraje i partnerských polských regionů. „Gratulace patří Českým Budějovicím, ale klobouk smekám před Broumovem a všemi, se kterými jsme spolupracovali na kandidatuře. Dokázali jsme jako jeden z nejmenších finalistů v historii soutěže dostat příhraniční město na mapu Evropy. V podobných městech, jako je Broumov, žije třetina obyvatel Evropy a je na nás, abychom usilovali o jejich rozvoj. Broumovsko je krásným místem pro život a má velký potenciál být přitažlivým regionem s krásnou přírodou a božským klidem,” uvedl Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje.

Titulem Evropské hlavní město kultury se v roce 2028 bude kromě Českých Budějovic pyšnit také jedno z francouzských měst, které bude vyhlášeno v prosinci 2023. V minulosti jej z českých měst získaly pouze Praha (2000) a Plzeň (2015).

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)