Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Z Mirošova až do slovinského Tolminu

Z Mirošova až do slovinského Tolminu

Klára Hadašová, foto archiv K. Hadašové

Sobota, 27. dubna 2024

Z Mirošova až do slovinského Tolminu

Kvido a Hugo Hadašovi z Pěkova se spolu s dalšími paraglidisty nominovali na historicky první Mistrovství světa juniorů v paraglidingu, které se koná v srpnu ve slovinském Tolminu.

Broumovsko, Policko i Náchodsko a také polské příhraničí jsou velmi strategickým místem pro paragliding. Nejen, že je náš region velmi úzce spjat s Mírou Šmídem, který přivezl do České republiky první paraglidové křídlo, nejen, že zde stále aktivně létají piloti, kteří začínali létat v úplných začátcích paraglidingu v Čechách (např. Vlasta Klikar z Nízké Srbské), ale nachází se zde, oproti jiným místům v České republice, z velké části díky vstřícnosti Poláků, velké množství startovacích míst, ze kterých lze odstartovat. Broumováci a Poličáci tak mají obrovskou výhodu – na každý směr větru lze nalézt v okruhu cca 25 km místo, kde lze zvednout paraglidové křídlo nad hlavu a po pár krocích se pilot zachytí v jarní, letní či podzimní termice, tzv. vytočí stoupavý proud a z místa odlétne někdy až 200 km.

Takový odlet samozřejmě vyžaduje určitý stupeň pilotních dovedností, dobré křídlo, znalost termiky a meteorologie, dobrou znalost terénu a desítky až stovky nalétaných hodin. Na rozdíl od jiných sportů mají ty letecké velké omezení věku, neboť pilotní průkaz si může sportovec, bažící po samostatném řízení, pořídit a vylétat až po ukončeném 15. roce věku. Do té doby se učí pouze na zemi, držením křídla nad hlavou a hodinami a hodinami tzv. groundhandlingu.

A i zde je obrovská výhoda místních pilotů, neboť Mirošov, Bohdašín či Žďárky přinášejí i pro tento trénink ideální podmínky. A právě letošní léto budou moci zúročit obrovské množství času, které věnovali tréninkovému i závodnímu létání, dva místní mladí čeští piloti, bratři Kvido a Hugo Hadašovi, kteří se spolu s dalšími třemi juniory – Jonášem Horáčkem z Liberce, Ondrou Pohořelským původně z Rožnova pod Radhoštěm a Vítkem Šantrůčkem z Prahy – nominovali na historicky 1. mistrovství světa v přeletech juniorů.

 

Co si pod takovým závodem má člověk neznalý paraglidingu představit?

Čtrnáct dní ve Slovinsku, kde se budou piloti v případě příznivého počasí každý den, s proložením minimálně 2 odpočinkových dnů, účastnit několikahodinového letu na předepsané trase čítající většinou 60–100 km. Cílem každého pilota je zdolat trať co nejrychleji, co nejefektivněji, co největší množství času vést celý „peloton“ a tím si připsat i co nejvíce bodů za to, že závodník podstupuje riziko volby optimální trati, hledá stoupavé proudy a ukazuje ostatním, kudy letět a kudy naopak nikoli.

To vše každý den znovu a znovu, za poměrně velkých jak fyzických, tak mentálních nároků. Pilot musí být dostatečně zkušený, aby závodní tlak zvládl, aby nepodlehl tlaku ostatních pilotů a udržel si vlastní, zvolenou trasu, aby uřídil velmi výkonná křídla, monitoroval přístroje, sledoval desítky křídel kolem sebe, aby nezpůsobil kolizi, aby stále vždy znovu a znovu upřednostnil bezpečnost před výkonem, a přesto byl konkurenceschopný ostatním. A to vše ve velmi mladém věku. Letecké sporty mají hranici mezi juniory a seniory až ve 26 letech, právě vzhledem k náročnosti výše zmíněného. O to zajímavější bude pozorovat tým českých pilotů, kteří nejedou do Slovinska pouze do počtu, ale jedná se o tým velmi schopný, o piloty, kteří už za sebou mají mezinárodní závody a mezi nimiž jsou i tací, co patří mezi prvních pár pilotů světového žebříčku. Jonášovi Horáčkovi, skvělému jedenadvacetiletému pilotovi z vrcholu světové špičky budou zdatně sekundovat ostatní čtyři a my budeme samozřejmě sledovat výkony Kvida a jednoho z nejmladších, možná i nejmladšího účastníka nadcházejícího mistrovství, teprve šestnáctiletého Huga, kteří letecky vyrostli na Broumovsku a k jejichž zdárnému skloubení létání a vzdělávání přispělo a přispívá velkou měrou také Gymnázium Broumov.

Mistrovství světa se bude konat v druhé polovině srpna, ale ještě před tím čeká tento „dream team“ mnoho sezónních závodů, mezi něž patří i nedaleký Krkonoše Open. Pokud by čtenáře zajímal bližší vhled do pestré společnosti paraglidistů, rádi by například viděli skrumáž až 80 padáků v závodě nad hlavou a chtěli by nedaleké závody navštívit, najdou informace o jejich konání na stránkách Letecké amatérské asociace či na facebookovém profilu Svazu paraglidistů.

 

Čeští piloti nominovaní na mistrovství juniorů:

Hugo Hadaš – 16 let, student 1. ročníku Gymnázia Broumov, rodák z Pěkova. Za sebou má výhru Českého poháru paraglidingu 2023, v kategorii Standard, výhru české ligy v kategorii Standard s 2. nejvyšším počtem bodů v historii, výhry napříč závody české ligy v kategorii Standard.

Kvido Hadaš – 21 let, absolvent Gymnázia Broumov, 3. ročníku UHK, fakulty Informačního managementu. Za sebou má výhry několika závodů napříč českou ligou, 3. místo české ligy v kategorii Open 2022, 2. místo na MČR v kategorii Standard

Vítek Šantrůček – 24 let, student ČVUT, obor strojírenství. Úspěšný reprezentant ve veslování, přešel na paragliding, do kterého se vrhl zcela bez bázně. Získal 2. místo v české lize, kategorii Open 2022, mnoho úspěchů v juniorských kategoriích napříč závody české ligy.

Ondra Pohořelský – 25 let, nyní již nestuduje, pracuje a věnuje se úzce paraglidingu. Vítěz české ligy kategorie Open 2022, vítězství napříč různými závody a kategoriemi v české lize, úspěšný absolvent mezinárodních závodů.

Jonáš Horáček – 21 let, student 3. ročníku ČVUT, obor strojírenství. Vítěz Češkého poháru paraglidingu kategorie Standard s nejvyšším počtem bodů v historii, vítěz mnoha závodů české ligy, vítěz mistrovství republiky, velmi úspěšný účastník závodů světového poháru i účastník superfinále světového poháru.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)